Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Klimovičs: Gruzijas vēlēšanās augstas likmes

Apsveicami, ka Sabiedrība par atklātību Delna uz Gruzijas parlamenta vēlēšanām, kas norisinās 1. oktobrī, ir nosūtījusi delegāciju 13 cilvēku sastāvā. Prāvā mūsu valsts novērotāju grupa ir laba zīme, kas vistiešākajā veidā apliecina Latvijas patieso ieinteresētību Dienvidkaukāza valsts nākotnē.

Tas vēlreiz apstiprina, ka esam patiesi sabiedrotie, kuru vidū jāvalda tiešām un skaidrām attiecībām. Der iegaumēt, ka īstus sabiedrotos lielā mērā materiāli noskaņotajā pasaulē nemaz nav tik viegli iegūt un gruzīnu pretimnākšana ir jānovērtē. Latvietim šī valsts parasti šķiet galvenokārt eksotiska, taču beidzamo gadu laikā interesi par Gruziju drīzāk izraisa kāds cits, pilnīgi atšķirīgs aspekts, un tā ir ekonomika. Tieši šī joma drīzumā var kļūt par īpašu apskates vērtu piemēru mūsu valdībai, kas atpaliek no gruzīnu gatavības liberalizēt valsts saimniecību, padarot to sevišķi pievilcīgu ārvalstu investīcijām. Kurš modelis - piesardzīgais latviešu vai neoliberālā Gruzijas atvērtība - izrādīsies sekmīgāks, varēs redzēt jau pēc pāris gadiem.

1. oktobra vēlēšanās visai gruzīnu sabiedrībai kārtējo reizi nāksies nokārtot eksāmenu, kam jānoskaidro nācijas politiskā brieduma līmenis. Balsošanas rezultāti patiesi parādīs, kā tiek vērtēts spilgtā politiķa Valsts prezidenta Mihaila Saakašvili paveiktais. Der ievērot, kādus iespaidus presē par Gruziju izteikuši, piemēram, neangažēti labi pazīstami Krievijas mediju pārstāvji. Viņi visi stāstījuši, ka redzējuši jaunus cilvēkus valsts vadībā, kuru mērķis ir attīstītas un modernas valsts izveidošana. Var piekrist Saakašvili, ka Gruzija var izdzīvot tikai tad, ja tajā valdīs vislabākā iespējamā kārtība. Daudz kas liecina, ka gruzīni cenšas soļot šajā virzienā. Vismaz korupcijas izskaušana policijā un autoinspekcijā to pierāda. Datoru uzdāvināšana visiem pirmklasniekiem un pastiprināta pievēršanās angļu valodas mācīšanai ar ārzemju skolotāju piesaistīšanu arī to apstiprina. Jāatzīst, ka daudzos ekonomiskos parametros - kā biznesa sākšanā un veikšanā - gruzīni jau ir mums priekšā. Tagad revolucionāras pārmaiņas gaidāmas arī valsts iedzīvotāju apkalpošanā - turklāt vienā iestādē varēs saņemt visai dažādus pakalpojumus.

Nedēļā pirms vēlēšanām uzmanību piesaistīja dažādas protesta akcijas un apsūdzības, ko sarūpēja gan valdošā partija Nacionālā kustība, gan arī opozicionāri no miljardiera Birdzinas Ivanišvili partiju bloka Gruzijas sapnis. Kas no visa tā ir patiesība, nepateiks neviens žurnālists un novērotājs, taču daudz svarīgāk ir atzīt to, ka šī spriedze apstiprina pašu galveno - Gruzija ir ārkārtīgi svarīga un iekārojama zeme (bagāta un dāsna), un cīņā par to tiek likti galdā spēcīgi trumpji. Kā lai nedomā, ka Ivanišvili ir «normāls» Krievijas projekts, ja tieši tur darbojas viņa bizness, kas šim magnātam jau ļāvis iegūt sešus miljardus dolāru lielu personīgo īpašumu. Nav pārsteigums, ka daudzi magnāta teiktajam par virzību uz Rietumiem netic. Gruzijas gadījumā labi ir tas, ka lēmums svarīgākajos jautājumos tomēr ir sabiedrības rokās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķeras pie nodokļu argumenta

Arguments "Viņi maksā nodokļus!" tiek izmantots dažādās diskusijās, turklāt gan pamatoti, gan populistiski.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē