Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Politoloģe: Valdību veidojošās partijas pašvaldību vēlēšanās Rīgā padevušās bez cīņas

Tā kā valdības partijas neveidos kopīgu sarakstu pašvaldību vēlēšanām Rīgā, tad arī Vienotība nevarēs nomainīt Rīgā pie varas esošos, aģentūrai LETA sacīja politoloģe Iveta Kažoka. Viņas vērtējumā valdību veidojošās partijas pašvaldību vēlēšanās Rīgā jau ir padevušās bez cīņas.

Rīgas domes vēlēšanu iznākums izšķīrās brīdī, kad tika nolemts neveidot vienoto sarakstu, uzskata politoloģe. Viņa skaidroja, ka atšķirībā no valdības koalīcijas partijām Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) un Andris Ameriks (GKR) ir labi sagatavojušies, lai motivētu savus vēlētājus.

Pētniece norādīja, ka grūti atsevišķi novērtēt partijas "Vienotība" izredzes vēlēšanās pēc mēra kandidāta, Saeimas deputāta Viļņa Ķirša (Vienotība) izvirzīšanas, jo redzams, ka Rīgas domes opozīcijas partijas partijas par prioritāti nav izvirzījušas pašvaldību vēlēšanas Rīgā.

Vienotība ir partija ar salīdzinoši mazu popularitāti, tāpēc tai un arī citiem politiskajiem spēkiem vienīgās izredzes varas mainīšanai galvaspilsētā būtu, konsolidējot spēkus - startējot valdību veidojošo un varbūt vēl kādas citas partijas apvienības sastāvā, ir pārliecināta Kažoka.

Līdz ar to pašvaldību vēlēšanas galvaspilsētā no valdības koalīcijas partiju puses lielā mērā tiks izmantotas, lai gatavotos Saeimas vēlēšanām un popularizētu sevi, taču jau tagad redzams, ka valdību veidojošās partijas necer, ka vēlēšanās varētu gāzt Rīgas domes mēru, izteicās politoloģe.

Taujāta par Ķirša izredzēm, Kažoka pauda šaubas, vai vienalga kāda kandidāta izvirzīšana varētu ko mainīt, ja pašām partijām ir maza interese par vēlēšanām. Vēl būs jāseko, kā Vienotības Latvijas lielākās pašvaldības priekšsēdētāja amata kandidāts, kuram nav pieredzes pašvaldību lielpolitikā, sevi pieteiks, bet, tā kā partijas jau padevušās bez cīņas, tad vienīgais labums kandidātiem uz mēra posteni būs gūtā politiskā pieredze, vērtēja eksperte.

Komentējot Vienotības pieeju vēlēšanām veidot atvērto sarakstu, politoloģe spriež, ka šāda taktika attaisnosies tādā gadījumā, ja izdosies piesaistīt jaunus un daudzsološos politiķus. Taču politiskais spēks riskē ar to, ka tiešākie konkurenti nāks klajā ar spilgtākiem kandidātiem.

Vēlēšanu rezultāts Rīgas domes vēlēšanās varētu būt izšķirts, ja nenotiks kaut kas ārkārtējs, pieļāva Kažoka. Tajā pašā laikā nav izslēgta dažādu skandālu iespējamība, kam gan, visticamāk, nebūs lielas ietekmes uz Rīgas domes valdošās partiju apvienības izredzēm saglabāt varu, pauda pētniece.

Vaicāta, kāpēc ir tāda situācija, ka politiskajiem spēkiem ir mazas izredzes uzveikt Ušakovu, Kažoka norādīja, ka partijas ir vājas, tajās ir maz biedru un maz resursu biedru skaita palielināšanai un profesionalitātes paaugstināšanai. Viens no instrumentiem, lai to mainītu, ir spēcīgu jauniešu nodaļu veidošana, kurās ilglaicīgi veidotos biedri, kas gadiem ilgi sekotu līdzi attiecīgiem jautājumiem un būtu ar augstu kompetenci svarīgo jautājumu risināšanā.

Līdz ar to, ja partijām ir iespēja, tām vēlētāju piesaistei atliek izmantot līderus "ar vilkmi", kā tas, piemēram, Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK izdevās uz iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, kurās mēra kandidāte bija politiķe Baiba Broka, piebilda Kažoka.

Kā ziņots, Rīgas domes Vienotības frakcija par mēra kandidātu izvirzīs Ķirsi un veidos atklāto sarakstu, kurā aicinās pieteikties dažādu nozaru profesionāļus.

Partijas Vienotība valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs preses konferencē pastāstīja, ka, startējot vēlēšanās, ieklausoties sabiedrības vēlmēs, partija ies ar atklāto sarakstu, piesaistot gan nevalstisko organizāciju un biedrību pārstāvjus, gan arī dažādu nozaru profesionāļus. Tādā veidā būtu vieglāk vadīt domi, jo tajā būtu cilvēki, kuri katrs ir speciālists kādā no nozarēm.

Mēra kandidāts tika izvēlēts, ieklausoties partijas Rīgas nodaļas biedru vēlmēs, kuri gandrīz vienbalsīgi kā mēra kandidātu atbalstīja Ķirsi. Piebalgs arī norādīja, ka Ķirsis ir jauns un ambiciozs un ir gatavs pielikt spēkus, lai Vienotība gūtu panākumus. Piebalgs uzsvēra, ka partija vēlas vēlēšanās sasniegt vismaz iepriekšējo pašvaldību vēlēšanu rezultātus, tas ir, iegūt vismaz 14-15% vēlētāju balsis.

Ķirsis preses konferencē pastāstīja, ka šobrīd ir skumji, ka cilvēki bēg no Rīgas gan tāpēc, ka vienkārši nevēlas te dzīvot, gan tāpēc, ka nevar atļauties dārgo dzīvi galvaspilsētā. Tāpat viņš norādīja, ka patlaban Rīgā uzņēmējiem ir apgrūtināta darba uzsākšana galvaspilsētā, jo šībrīža dome nav ieinteresēta uzņēmējdarbību pilsētā attīstīt. Viņš uzsvēra, ka šobrīd Rīgā notiek kaut kāda attīstība nevis tāpēc, ka tā tiktu mērķtiecīgi veicināta, bet gan tāpēc, ka galvaspilsētai ir dabīgas priekšrocības.

Ķirsis uzsvēra, ka, viņam vadot Rīgas domi, 2021.gadā Rīgā cilvēki varētu atrast labi apmaksātu darbu, ar kuru varētu nosegt dzīvošanas izmaksas, un pašvaldība nebūtu pasīvs spēlētājs, kurš tikai noskatās. Tāpat Vienotība plāno aktīvi iesaistīties darbā, lai Rīgai piesaistītu dažādus investorus, jo šobrīd Rīgas domes vadība nedara neko, lai palīdzētu investoriem sākt darbu Rīgā. Kā piemēru viņš minēja, ka Investīciju padome Rīgā pēdējo reizi sasaukta 2011.gadā.

Ķirsis līdztekus Ingai Antānei un Ilonai Platonovai bija tagad likvidācijas procesā esošās Reformu partijas saraksta līderis iepriekšējās Rīgas pašvaldības vēlēšanās, kurās partija ieguva vien 1,58% balsu un pie mandātiem domē netika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē