Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ulmanis: Virzīšanās uz ES un NATO bija vienīgais neatkarīgas Latvijas pastāvēšanas un attīstības veids

Atstājot prezidenta amatu, eksprezidents Guntis Ulmanis juties drošs par Latvijas nākotni, jo "valsts stingri stāvēja uz ceļa, kas veda uz Eiropas Savienību (ES) un NATO". Virzīšanās pa to, pēc viņa pārliecības, bija vienīgais pareizais veids, kā nodrošināt neatkarīgas Latvijas pastāvēšanu un attīstību.

"ES kā mūsu pastāvēšanai būtiski svarīgs mērķis traucēja mūs paraudzīties kritiski uz to, ko nozīmē dalība šajā organizācijā, un sagatavoties stingri pastāvēt uz savu vitāli svarīgo interešu aizstāvību ES tiesību ietvaros," tā grāmatā Atgriešanās Eiropā Latvijas prezidentu, premjerministru, ministru un diplomātu esejās: no starptautiskās atzīšanas līdz pirmajai prezidentūrai ES: 1990-2015 norādījis eksprezidents.

Ulmanis arī paudis, ka, atskatoties uz aizvadītajiem 20 gadiem, vēlas, kaut visi būtu uzmanīgāk ieklausījušies pieredzējušu eiropiešu padomos - neidealizēt Rietumus un Rietumu kultūru pieņemt kritiski.

Vienlaikus viņš atzinis, ka 20 gadu laikā globālie procesi mainījuši gan Eiropu, gan arī mūs pašus, un mūsdienu politiķiem jāsniedz konkrētas atbildes uz jauniem tālākās attīstības izaicinājumiem. Tomēr, atskatoties uz toreiz pieņemtajiem lēmumiem no 20 gadu distances, viņš varot droši teikt, ka tie bija pareizi. Eksprezidenta ieskatā Latvijas politika tolaik bija pietiekami tālredzīga.

Savas esejas noslēgumā Ulmanis skaidroja, ka citas tautas uz neatkarību nereti virzās gadu simtiem. Turklāt, neskatoties uz pamatotu neapmierinātību ar ikdienas problēmām, lēnāku ekonomiskās attīstības tempu, nekā daudziem būtu gribējies, kā arī ne vienmēr pietiekami operatīvu un vienotu Eiropas rīcību, eksprezidents aicina iedzīvotājus novērtēt un sargāt nācijas īstenoto sapni un ideālu - savu brīvu valsti, kuras pastāvēšanas un attīstības garants ir Eiropas valstu saime, tās ideāli un kopīga rīcība.

Jau ziņots, ka grāmatā ir apkopotas Latvijas prezidentu, premjerministru, ārlietu ministru, Latvijas augstāko pārstāvju ES institūcijās, diplomātu un sabiedrisko darbinieku esejas.

Par šo laika periodu savos vēstījumos grāmatā ir dalījušies ekspremjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, politiķe Sandra Kalniete (Vienotība), kā arī eksprezidents Guntis Ulmanis, bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un citi.

Top komentāri

Jurij
J
Vel Latvijai bija iespeja palikt par krievijas koloniju.Tad mes visi dziedatu dziesmas KGB -stam putinam. Domajiet ka zem krievijas tupeles butu labak. Vai krievija cilveki dzivo labak?Salidziniet pirms brecat. 50 gadi ir stipri izmainijusi cilveku mentalitati.
Virzīšanās
V
Vēl joprojāmo virzāmies! Nav mums ne ES progresīvā nodokļu sistēma,ne pat obligātā veselības apdrošināšana,kā visās ES valstīs!
vestures liecinieks
v
Idiot Ulmani, Latvija ari uz savu neatkaribu virzijas simtiem gadu un to panaca 1918. gada, bet 1990. gada 4. maij anekads liels panakums nebija, jo Padomju rezims sabruk aun Latvijas deputatiem atlika tikai nobalsto par latvijas valsts neatkaribas atjaunosanu, ta ka nevajag sevi iztelot ka kaut kadiem varoniem, cinitajiem par brivibu kuri butu parpulejusies ar so balsojumu, debilie idioti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē