Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Viņķele: Ar vienu kvalifikāciju nepietiek sekmīgai iesaistei darba tirgū

Padomju bloka valstīs, īpaši Latvijā, ir grūti izprast to, ka ar vienu iegūtu kvalifikāciju nepietiek, lai sekmīgi iesaistītos darba tirgū, šodien Briselē notikušajā Eiropas Parlamenta Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas diskusijā norādīja Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība).

Parlamentāriete klātesošajiem atgādināja, ka padomju laikos cilvēku dzīve noritējusi pēc viena scenārija - aptuveni 22 gados iegūta augstākā izglītība, pēc kā līdz pat 55 gadiem pēc pieprasījuma tika strādāts. Deputāte uzsvēra, ka patlaban iegūtās izglītības kvalitāti nosaka nevis prestižas augstskolas izsniegts diploms, bet gan indivīda spēja pielāgoties mainīgajam darba tirgum.

Viņķele sacīja, ka patlaban sievietēm, salīdzinot ar vīriešiem, nav līdzvērtīgas iespējas ārpus ģimenes dzīves. Viņa norādīja, ka disproporcija varētu tikt skaidrota ar sabiedrībā pastāvošajiem stereotipiem, kuri savukārt balstīti uz vērtību sistēmu. Viņķele pārliecināta, ka iedzīvotāju prātos esošos konceptus nevar mainīt tikai ar likumdošanas palīdzību.

Stereotipi noved pie segregācijas pēc dzimuma, norādīja Viņķele, turpinot, ka kopumā Latvijā sievietes biežāk iegūst augstāko izglītību nekā vīrieši, tomēr sieviešu pārstāvniecība dažādos darba tirgus sektoros ir nepietiekama.

Piemēram, tehniskajās profesijās sieviešu īpatsvars ir nepilni 30%, savukārt sociālās jomas profesijās no visiem strādājošajiem sievietes ir pat 90%, skaidroja deputāte.

Parlamentāriete arī norādīja, ka sievietes pirmspensijas vecumā ir vairāk pakļautas riskam kļūt par bezdarbniecēm, turklāt nereti viņām trūkst motivācijas apgūt jaunas prasmes un iemaņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē