Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Viņķele: SC iebildumi pret pensionēšanas vecuma paaugstināšanu ir cīņa par varu

Apvienības Saskaņas centrs (SC) iebildumi pret pensionēšanas vecuma paaugstināšanu ir cīņa par varu, uzskata labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Viņķele aģentūrai LETA sacīja, ka SC un Zaļo un zemnieku savienība maksimāli izmantos šos ar sociālā budžeta ilgtspēju saistītus jautājumus, lai destabilizētu situāciju Saeimā, kā arī šādā veidā mēģinātu panākt sev labvēlīgāku rezultātu nākamā gada pašvaldību vēlēšanās.

Runājot privāti ar opozīcijas deputātiem, viņi pilnībā saprot sociālā budžeta problēmas un to, ka pensionēšanas vecuma paaugstināšana ir neizbēgama, taču politiskajā retorikā viņu apgalvojumi ir pretēji, norādīja ministre, piebilstot, ka opozīcijai vajadzētu piedāvāt būtiskus argumentus pensionēšanas vecuma nepaaugstināšanai vai arī godīgi pateikt, ka viņi to neatbalsta politisku motīvu dēļ.

Labklājības ministrijai, valdībai un Saeimai iedzīvotājiem jāskaidro, kāpēc pensionēšanas vecums jāpaaugstina, ka tas ir nepieciešams sociālā budžeta deficīta un demogrāfiskās situācijas dēļ, sacīja Viņķele. Arī citās valstīs iedzīvotāji nevēlās, lai pensionēšanas vecums tiktu paaugstināts un Latvijā šajā jautājumā nav unikāla, tāpēc būtiski iedzīvotājiem skaidrot argumentus, kāpēc tas nepieciešams, uzsvēra ministre.

Kā ziņots, opozīcija vērsīsies pie Valsts prezidenta, ja Saeimas vairākums atbalstīs lēmumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, informēja apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcijā. Ka norāda SC deputāts Andrejs Klementjevs, prezidentam likuma publikācija un arī likuma spēkā stāšanās jāaptur, ja to viņam prasīs ne mazāk kā viena trešdaļa deputātu - 34 parlamentārieši. Saeimas konstitucionālā mazākuma apturēts likums tiek nodots tautas nobalsošanai, ja to pieprasa desmitā daļa vēlētāju.

Šonedēļ valdības komiteja akceptēja grozījumu virzīšanu uz Ministru kabinetu, kas paredz pašreizējo pensionēšanās vecumu - 62 gadus - 2014. un 2015.gada 1.janvārī paaugstināt par trīs mēnešiem, savukārt no 2016.gada ik gadu to paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiks sasniegts 65 gadu vecums.

Vienlaikus ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu tiks celts arī pensionēšanās vecums priekšlaicīgajām pensijām, proti, 2014. un 2015.gadā tās arī tiks paaugstinātas par trīs mēnešiem, bet, sākot ar 2016.gadu, to ik gadu paaugstinās par pusgadu, līdz 2020.gadā tiek sasniegts 63 gadu vecums. Tāpat paredzēts noteikt tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi bez termiņa ierobežojuma. Patlaban likumā Par valsts pensijām noteikts, ka priekšlaicīgi pensionēties varēs līdz 2013.gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē