Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

VK: Nepieciešama aktīvāka rīcība Rīgas brīvostas amatpersonu atbildības izvērtēšanā

Rīgas domei (RD) un Satiksmes ministrijai (SM) ir aktīvi jāiesaistās lemšanā par Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) amatpersonu disciplināro atbildību vai par atbilstību ieņemamajam amatam, negaidot tiesībsargājošo iestāžu atzinumu par šo amatpersonu saukšanu pie kriminālatbildības, uzskata Valsts kontrole (VK). Ar šo viedokli trešdien, 11.septembrī, paredzēts iepazīstināt Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisiju.

Lielākā daļa pavasarī pabeigtās revīzijas secinājumu ir saistīti ar konkrētu normatīvo aktu neievērošanu, kā rezultātā RBP finanšu līdzekļi ir izlietoti nelikumīgi vai nelietderīgi. Tādēļ VK par revīzijas rezultātiem ir informējusi ne tikai valsts pārvaldes augstākās amatpersonas, kurām jānodrošina valsts pārvaldes tiesiskums, bet arī Ģenerālprokuratūru, kuras kompetencē ietilpst noskaidrot, vai konstatētos pārkāpumus pieļāvušās RBP amatpersonas un darbinieki ir saucami pie kriminālatbildības.

Kamēr tiesībsargājošās institūcijas vērtē nodarījuma smagumu, RD un SM bez vilcināšanās jānoskaidro, kura amatpersona pārkāpumus ir pieļāvusi, un jāizvērtē, vai tā ir pelnījusi piezīmi, rājienu vai varbūt ir zaudējusi darba devēja uzticību un tāpēc ir jāatlaiž no darba.

VK nepiekrīt RD priekšsēdētāja viedoklim, ka, lai lemtu par Rīgas brīvostas pārvaldes amatpersonu disciplināro atbildību vai par atbilstību ieņemamajam amatam, ir jāsagaida tiesībsargājošo iestāžu atzinums, ka pārvaldē pārkāpumi tiešām notikuši.

Piemēram, ja likums nosaka, ka ir aizliegts izlietot iestādes līdzekļus darbinieku veselības apdrošināšanai, bet RBP šim mērķim ir izlietoti seši tūkstoši latu, tad katram ir skaidrs, ka tas ir pārkāpums. Tiesībsargājošo iestāžu kompetencē ir lemt, vai amatpersona, kura pieļāvusi šo pārkāpumu, ir saucama pie kriminālatbildības.

Valsts kontrole uzskata, ka attīstītā demokrātiskā valstī nedrīkst būt tāda situācija, kad par tāda apmēra līdzekļu izšķērdēšanu, kāda tika konstatēta Rīgas brīvostas pārvaldē, atbildīgās personas turpina ieņemt amatus, savā darbībā neko nemainot.

SM pienākums ir nekavējoties noskaidrot, kuras amatpersonas ir atbildīgas par normatīvo aktu prasībām neatbilstošu Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļu izlietošanu, un dot rīkojumu Rīgas brīvostas valdei pieņemt attiecīgus lēmumus, lai nodrošinātu, ka atbildīgās amatpersonas vairs nevar turpināt rīkoties ar iestādes finanšu līdzekļiem, kā arī sagatavot nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, kas dotu iespēju valsts pārvaldes augstākajām amatpersonām nepieciešamības gadījumā iejaukties un atjaunot iestādes darbības tiesiskumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē