Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Zanders: Latvijas ebreji. Svešinieki vai savējie?

Izvingrinājuši mēli hipotekāro kredītu jaunā regulējuma jautājumos, Saeimas deputāti (un citi aktīvisti), pieļauju, atvilks elpu, lai ar jaunu sparu piekluptu nākamajam "karstajam" jautājumam - pirmskara ebreju organizāciju īpašumu atdošanai mūsdienu Latvijas ebreju organizācijām. Var droši prognozēt, ka netrūks krāšņu izteicienu un lūpas uzmešanas no abām pusēm.

Tomēr šo rindu mērķis ir nevis izklāstīt vai vērtēt debatē iesaistīto argumentus, bet ieteikt vienai no pusēm - ebreju organizācijām un to sabiedrotajiem - mainīt komunikācijas formu ar Latvijas sabiedrību. Tas noderētu jebkurā gadījumā.Proti, līdz šim ebreju NVO un to aizstāvji komunikācijā ir bijuši lakoniski: mums ir taisnība. Punkts. Lai tā būtu, tomēr kopumā šāda koncentrēšanās uz vienu tēmu lielā daļā vietējās sabiedrības ir veicinājusi priekšstatu, ka ebreju kopiena Latvijā dzīvo ar savu no citiem atšķirīgu, kā mēdz teikt, dienaskārtību un citus uzrunā vien tad, lai atgādinātu par holokaustu. Var arī tā, bet tas neveicina informētību par mūsu ebreju izcelsmes līdzpilsoņiem. Izsakoties tiešāk, nav labi, ja kopiena asociējas ar vienu divām tēmām, jo šāda atsvešinātība (vai iespaids, ka tāda ir) nepalīdz jautājumu risināšanai tā, kā to dara starp savējiem, nevis modelī "mēs un viņi".Ļoti iespējams, ka Latvijas ebreju pūliņi nenestu augļus, ja viņi ķertos pie iepazīstināšanas ar savu reliģiju vai ebreju kultūras vēsturi Baltijas reģionā - tas ieinteresētu samērā maz ļaužu. Perspektīvāk būtu izcelt tos vietējās ebreju kopienas vēstures aspektus, kas liecina - kopiena (vai vismaz daļa no tās) ir bijusi tikpat skeptiski noskaņota pret padomju varu kā latvieši okupācijas gados un turklāt nav baidījusies ar šo režīmu konfliktēt.Lūk, daži fakti, kas atlasīti profesionālu Latvijas vēsturnieku darbos.1968.gadā ebreju jaunietis Iļja Ripss mēģina sadedzināties pie Brīvības pieminekļa, protestējot pret PSRS iebrukumu Čehoslovākijā un arī Latvijas okupāciju.1971.gada 10.martā 56 ebreji no Rīgas ierodas Maskavā un sapulcējas PSRS Augstākās padomes pieņemšanas telpā, prasot gan atbrīvot iepriekš arestētos ebreju aktīvistus, gan atļaut izbraukt no PSRS; rezultātā notiek kaut kas nebijis - 26 stundas ilgs badastreiks tik augstas varas iestādes telpās. 1980.gadā Rīgā badastreiku sarīko 27 vietējie ebreji.1970.gadā Rīgā sāk iznākt pirmais PSRS ebreju samizdata (nelegālais) izdevums Iton (ivritā - Avīze). 1979.gadā Rīgā parādās divi jauni izdevumi: žurnāls Haim (Dzīve) un periodisks krājums Din u-meciut (Likums un īstenība).1978.gadā Rīgā vietējie ebreju jaunieši izveido pagrīdes dramatisko studiju Mila (Vārds), kuras mērķis ir ebreju nacionālās pašapziņas stiprināšana ar kultūras, tradicionālo svētku starpniecību. Pasākumi notiek dzīvokļos. Kopš 1975.gada notiek nelegāli jūdaikas lasījumi, kuros tiek apspriesti ar ebreju reliģiju, vēsturi un kultūru saistīti jautājumi.Rezumējot: ebreju NVO rīkotos pareizāk, ja uzsvērtu, ka - lai gan ar dažādu motivāciju - daudzi (nesaku, ka visi) latvieši un ebreji Latvijā okupācijas gados bija vienā frontes pusē.

Top komentāri

Latviete
L
Esmu latviete,bet uzskatu, ka valstij nav tiesību paturēt svešu īpašumu, it sevišķi, ja tas pieder ebrejiem. Ebreji ir tauta, kura dzīvoja Brīvajā Latvijā, kura nav pabalstu prasītāja tauta, kura nav dzērāju tauta.
Lūk ,patiesība no Dieva.
L
Kāpēc visā pasaulē ir sasptopami ebreji ,kaut gan liela daļa ir aizbraukuši no Latvijas.Nupat Izraēlas valsts vadītajs aicināja ebrejus atgriezties savā nacionālajā ,no Dieva dotajā zemē.,un teica ,ka vienīgi tur ebreji var būt pasargāti no vajāšanām. Katra normāla valsts ,kas kaut cik bīstas Dievu ,un zin ebreju izcelsmi un viņu vēstures gaitu šajā pasaulē,nekad nestāsies pretī ebreju tautai,jo aiz viņiem stāv pats Visuvarenais Diev s.Šis ir laiks ,kad Dievs aicina savu tautu atgriezties no pagānu zemēm ,no trimdas, savā Dieva dotajā zemē. Viņi bija Dieva izraidīti ,Dieva nepaklausības dēļ.Viņi sāka atgriezās 1948 g. ,kad tika nodibināta Izraēlas valsts.Tagad ir pienācis laiks ,kad Dievs aicina mājās visus. Kad ebreji tika Dieva aicināti iziet no Ēģiptes zemes,viņi neizgaja no turienes ar tukšām rokām. Dievs lika paņemt zeltu, labas mantas no Eģiptes ļaudīm,un tie to atdeva ,un ja viņi pretojās ebrejus atlaist ar svētībām ,Dievs sūtīja Eģiptes ļaudīm lielas nelaimes.Dievam ir derība ar Savu tautu,un Dievs Savu apsolījumu dēļ,un Sava dotā vārda dēļ ,jo projām tur Savu derību ar šo tautu,un izpildīs visu līdz pēdējam ,ko ir apsolījis .Dievs Sava vārdā saka,ka tie cilvēki , un tās tautas ,kas nicinās Manu tautu ,un pacels zobenu pret to ,tiks iznīcinātas.Dievs ir jāņem nopietni vērā,jo Viņš Savus vārdus un dotos apsolījumus tur vienmēr.Viņš nav cilvēks kas melotu ,vai ko sacītu ,un nedarītu.Dieva bijība Tā Kunga priekšā ir visas gudrības sākums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē