Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bez sava iPhone jūtos gluži vai kails

UNESCO ģenerāldirektores vietnieks Gatečujs Engida sarunā ar Sestdienu uzteic Latvijas sasniegumus kultūras mantojuma digitalizēšanā un vienlaikus uzsver, ka cilvēks ir vissmalkākais informācijas nesējs.

Fragments no intervijas:

Kurai valstij līdz šim vislabāk veicies ar kultūras mantojuma digitalizēšanu?
Grūti salīdzināt, bet nenoliedzami, ka dažām valstīm veicas labāk nekā citām, un Latvija ir labāko vidū. Pēc mūsu rīcībā esošās statistikas, šajā ziņā Latvija ir sešu veiksmīgāko valstu vidū. Jums aiz muguras paliek ļoti daudzas valstis. Latvijā internets ir pieejams vairāk nekā 70% iedzīvotāju, tas ir ļoti labs rādītājs.

Vai informācijas digitalizācija ietekmē to, kā mēs uztveram kultūru?
Digitalizācija, protams, nav vienkārši tehnoloģiskā revolūcija. Tā maina cilvēku uzvedību. Nezinu, kā ir jums, bet es jūtos gluži vai kails, ja neesmu ielicis kabatā savu iPhone. Pirms divdesmit gadiem nekas tāds mani nevarēja uztraukt, visus telefona numurus iegaumēju no galvas. Kādreiz, ja mums vajadzēja par kādu uzņēmumu kaut ko noskaidrot, mēs piezvanījām uz ofisu, bet šodien mēs sūtām e–pastu un sākam uztraukties, ja 15 minūšu laikā neviens nav atbildējis.

Digitalizācijas laikmetā informācija ir visvērtīgākā prece. Jūs pieļaujat domu, ka mūsu laikmeta vērtīgākā prece vienā dienā var vienkārši izgaist, piemēram, kara dēļ?
Es nedomāju, ka pilnīgi visa informācija varētu pazust, jo tā vienmēr paralēli tiek glabāta dažādos datu nesējos. Starp citu, cilvēks ir vissmalkākais informācijas nesējs. Katrs no mums spēj savās smadzenēs uzglabāt milzīgu informācijas apjomu. Ja dators mūs pieviltu, tas vēl nenozīmētu, ka arī visa informācija pazustu. Bet es tiešām nevaru iedomāties, ka iespējams iznīcināt pilnīgi visu informāciju visos tās nesējos, jo tā tomēr tiek aizsargāta vairākos līmeņos.

Visu interviju ar Gatečuju Engidu lasiet 17.-23.oktobra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata