Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

E-miljoni izkūp birokrātijas labirintos

Valsts e-pakalpojumu jomā jālabojas gan ierēdņiem, gan iedzīvotājiem. Šobrīd pakalpojumus ievieš gausi un izmanto - negribīgi. Sestdiena pēta, vai valsts īstenoto e-projektu neveiksmes iemesli slēpjas birokrātijas radītajā tūļībā un "kolektīvajā bezatbildībā".

Tai pašā dienā, kad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informēja valdību par vēršanos Ģenerālprokuratūrā saistībā ar bēdīgi slaveno portālu skolas.lv, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) paziņoja, ka uz izgāšanās robežas atrodas arī Nacionālā veselības dienesta kūrētais projekts e-veselība. Bēdīgie piemēri ir iemesls, lai valsts pārvaldes spēju īstenot e-projektus apspriestu krietni plašākā līmenī. Kā izriet no Sestdienas sarunām ar speciālistiem, valsts e-projektus īsteno tradīcijās, kas privātā sektorā nebūtu iedomājas. Vilcināšanās, novecojošu koncepciju īstenošana un reālas atbildības trūkums ir teju normas.

Bezjēdzīgajai 3,55 miljonus eiro vērtā portāla skolas.lv dzīvības vilkšanai drīzumā, visticamāk, pieliks punktu. Aplūkojot pašreizējo portāla versiju, tā drīzāk atgādina Izglītības un zinātnes ministrijas preses relīžu publicēšanas vietni. "Ir pavisam skaidrs, ka portāls nebija iecerēts tikai kā vienkārša mājaslapa," saka izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, kura skolas.lv saņēma kā nelāgu mantojumu no saviem priekštečiem. Projekta plānā, kura lielākā daļa palikusi tikai uz papīra, ir uzskaitīta virkne noderīgu e-pakalpojumu, kas lietotājiem tā arī nebūs pieejami. Piemēram, pieteikšanās mācībām dažādās izglītības iestādēs, prakses vietu meklēšana, e-žurnāls un e-liecība, centralizēto eksāmenu rezultātu publicēšana, elektroniskie mācību materiāli. "Ideja bija ļoti pareiza un laba. Izglītības sistēmai tas būtu ļoti noderējis," spriež ministre.

Tagad grandiozie plāni līdz ar projektā ieguldītajiem līdzekļiem ir izkūpējuši gaisā. Vainīgā meklēšana ir uzticēta Ģenerālprokuratūrai, tādēļ Seile pagaidām atturas minēt, kurš tieši varētu būt bijis atbildīgs par līdzekļu izsaimniekošanu. "Šis nav projekts, par kuru var izlasīt trīs lapas un pateikt - skaidrs, kurš ir vainīgs. Bet jau varu teikt, ka no IZM puses nav bijis pietiekamas projekta kvalitātes kontroles. Visus darbus pasūtītājs ir pieņēmis. Visi pieņemšanas un nodošanas akti ir parakstīti, izdarītais ir pieņemts kā darbam atbilstošs, un nauda ir samaksāta. Ja kvalitātes kontrole būtu pienācīga, nebūtu iespējama situācija, ka atsevišķi darba etapi ir pieņemti, bet plānotā rezultāta nav." Seile atturas precizēt arī ministrijas darbinieku uzvārdus, kuri bijuši atbildīgi par rezultātu pieņemšanu. "Varu piedāvāt dienesta ziņojumu uz 50 lapām, kurās ir ļoti daudz darbinieku uzvārdu ar ļoti dažādām atbildības pakāpēm. Uz katra pieņemšanas un nodošanas akta ir vismaz seši paraksti." Pagaidām nav arī skaidrs, vai visa projektā ieguldītā nauda iztērēta pilnīgi bezjēdzīgi, jo daļu no iepirktās infrastruktūras, piemēram, serverus un programmatūras, būšot iespējams izmantot citiem mērķiem. "Bet pievienotā vērtība, ko iegūsim, būs nesalīdzināmi mazāka," atzīst Seile.

Līdzīga attīstības gaita draud arī Veselības ministrijas (VM) projektam e-veselība, par kura īstenošanu atbild Nacionālais veselības dienests (NVD). Latvijas iedzīvotājiem tas sola būtiskus ikdienas atvieglojumus, piemēram, elektronisku recepšu, nosūtījumu un darba nespējas lapu izrakstīšanu, kā arī elektronisku veselības kartes veidošanu, datorsistēmā uzkrājot informāciju par pacienta veselības stāvokli un noteiktajām diagnozēm. Ieviešot e-veselību, katra pieņemšana sāktos ar to, ka ārsts sistēmā piespiestu speciālu pogu, lai vizītes laikā visu iegūto informāciju varētu ievadīt datubāzē. Tomēr nav skaidrs, vai šīs ieceres nepaliks teju zinātniskās fantastikas līmenī, jo apjomīgā projekta īstenošana buksē. Veselības ministrs Belēvičs ir publiski pieļāvis, ka e-veselību var piemeklēt līdzīgs liktenis kā skolas.lv.

Galvenā e-veselība problēma ir izstrādāto sistēmu savietošana. Projekta īstenošanā bija iesaistītas vairākas puses,  un, testējot izstrādāto sistēmu saderību, konstatētas vairākas kļūdas. "Projekta izstrādes noslēguma termiņš tuvojas ļoti strauji, tādēļ ir bažas, vai testēšana noslēgsies laikus un visas kļūdas tiks novērstas laikā. Esam uzsākuši sarunas par iespēju pagarināt projekta izstrādes laiku. Šobrīd sarunas vēl ir procesā," situāciju izklāsta Nacionālā Veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga. Līdzīgi kā skolas.lv gadījumā, arī NVD pagaidām nesteidz paziņot, kurš ir vainīgs pie kļūdu rašanās. Belēvičs intervijā Latvijas Televīzijai gan solīja drīzas atbildes, norādot, ka viņš ir uzdevis šos jautājumus skaidrot. 

Abus projektus saista ne tikai līdzīga attīstības gaita un bēdīga slava, bet arī kopīgs izpildītājs. Gan skolas.lv, gan daļēji arī e-veselības īstenošanā bija iesaistīts SIA Datorzinību centrs. Viena no uzņēmuma īpašniecēm ir kādreizējā e-lietu ministre un pašreizējā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa. Viņa norāda, ka abos gadījumos uzņēmums savas saistības, proti, informācijas sistēmas izstrādi, esot īstenojis un par projekta tālāku ieviešanu atbildīgs ir pasūtītājs, attiecīgi IZM vai NVD.

Vairāk par valsts e-pakalpojumiem lasiet 20. – 26. marta žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata