Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rūgtās dzērvenes

Doloresa O’Riordana 06.09.1971., Limerika–15.01.2018., Londona

Gribētu pārdzimt par kādu, kurš prot lidot. Par tauriņu, putnu vai kaut ko tamlīdzīgu – pirms aptuveni desmit gadiem Doloresa O’Riordana teica kādā televīzijas intervijā, jo tieši tāds arī bija jautājums: kas viņa gribētu būt nākamajā dzīvē? Slavenās īru grupas The Cranberries dziedātāja turpināja tādā pašā garā kā varone no skaistām pasaku filmām, stāstot, ka, pateicoties savai karmai, viņa pēc nāves uz zemes droši vien atgrieztos kā eņģelis. Bez mazākās pašironijas. Tā bija ļoti pozitīva, bet vienlaikus arī skumja intervija – to nodeva viņas zaļās, nogurušās acis, un tās parasti nemelo. Tolaik Doloresa bija paņēmusi atvaļinājumu no savas grupas, par ko bija ļoti priecīga, jo nu varēja veltīt laiku ģimenei un mūzika viņai kļuva par hobiju, tāpat kā pirms tam gleznošana.

Tomēr to sajūtu, ka naktī mosties un vairs nevari gulēt, jo galvā skan jauna melodija, pazaudēt nevar – Doloresa tādos gadījumos parasti esot uzmanīgi cēlusies, lai neuzmodinātu savus trīs bērnus, un rakstījusi dziesmu, lai tā neaizmirstas. Ja pēc tam, ierakstot un spēlējot to koncertos, viss izdevies, tā bijusi vislielākā apmierinājuma sajūta, kāda iespējama. Tāpēc Doloresa sāka solokarjeru, jo The Cranberries patiešām bija viņa un tikai tad pārējie – lielāko daļu dziesmu sacerēja dziedātāja pati, un, protams, grupa visiem, pirmkārt, saistās ar solistu. Turklāt bieži vien arī ģitāras spilgtākās solopartijas – tai skaitā lielākajā hitā Zombie – spēlēja tieši Doloresa, nevis grupas līderģitārists un dziesmu līdzautors Noels Hogans. Kā jau lielākā daļa slavenu grupu, arī The Cranberries laiku pa laikam pašķīrās, bet tad atkal sanāca kopā, lai koncertētu un ne tikai – pēdējais grupas albums Something Else iznāca 2017. gada aprīlī, bet pēdējā uzstāšanās notika pavisam nesen – pagājušā gada beigās.

Uz Latviju The Cranberries diemžēl nepaspēja un vairs arī nepaspēs atbraukt, bet vistuvāk vismaz dažiem latviešiem Doloresa nonāca 2002. gadā, kad vairākos Eiropas turnejas koncertos slaveno īru grupu iesildīja mūsu Prāta vētra. Toreiz tas likās milzīgs sasniegums – iesildīt pašus The Cranberries, kas likās vēl jo neaizsniedzamāki, jo nekad nebija koncertējuši Latvijā. Tā šķita kā biļete uz pasaules slavu, kas jau kabatā. Nekādu sirdi plosošu atmiņu stāstu par kopīgām ballītēm starp koncertiem gan neesot – tā laika Prāta vētras menedžeris Aldis Hofmanis atceras, ka notikusi tikai viena formāla tikšanās ar parastām pieklājības frāzēm. Vērojot The Cranberries mēģinājumu, bijis ļoti labi redzams, cik ļoti aroganta un prasīga pret pārējiem savas grupas dalībniekiem bijusi Doloresa. Viņa esot noskatījusies arī vienu no mūsu grupas koncertiem un teikusi atzinīgus vārdus, bet konkrētas detaļas Aldim atmiņā nav palikušas.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata