Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Simpsoni to jau izdarīja

Par Simpsoniem, humoru un mākslinieka (bez)atbildību savas auditorijas priekšā visā pasaulē pazīstamā seriāla Simpsoni scenārists Maiks Raiss.

Jautāt, cik ilgi vēl rādīs Simpsonus, ir tikpat nepieklājīgi, kā vecmāmiņai paprasīt, kad viņa beidzot nomirs, uzskata amerikāņu scenārists Maiks Raiss, kurš bija ieradies Latvijā, lai tiktos ar vietējās animācijas un kinoindustrijas pārstāvjiem. Raiss "raksta komēdiju" jau vairāk nekā trīs desmitgades, ir viens no pasaulē, iespējams, populārākā animācijas seriāla Simpsoni radītājiem un, kaut scenārista amatā dzeltenajai amerikāņu ģimenītei veltījis vairāk nekā 25 gadus, vēl aizvien par šo darbu runā ar aizrautību un entuziasmu, sakot, ka viņam ir paveicies atrast lielisku nodarbi, kur visu dienu var pavadīt, cenšoties sasmīdināt draugus.

Savu karjeru viņš sācis, strādājot satīras žurnālā National Lampoon un līdzdarbojoties dažādos televīzijas projektos, no kuriem Latvijā vienīgais demonstrētais bez Simpsoniem ir komēdijseriāls par kaķus ēdošu citplanētieti, vārdā Alfs. Vēl viņš ir piedalījies visu piecu Ledus laikmeta filmu tapšanā, ir divdesmit bērnu grāmatu un vairāku lugu autors.

Fragments no intervijas:

Sāksim ar vieglu jautājumu – kas ir humors?

Kas ir humors? Cik šausmīgs jautājums, ar ko sākt interviju! Es nezinu. Es neanalizēju. Ja jūs zināt multeni Futurama – lielisks šovs! –, tās scenāristi ir zinātnieki, un es viņiem prasīju: "Jūs jau to darāt ilgu laiku, vai esat pamanījuši kādus humora noteikumus, vai ir likumi, vai tur ir matemātika?" Viņi saka: "Nē, nav nekā!" Pat pēc 35 gadiem komēdijā es nezinu, kas cilvēkus sasmīdinās. Dažkārt man liekas, ka cilvēkiem kaut kas patiks, bet nolasu un neviens nesmejas. Tas ir tāpat kā ar ēdienu – man var kaut kas garšot, bet, ja prasītu, kas man tur garšo, un es sāktu skaidrot un saukt sastāvdaļas – sāls... Tas vairs nebūtu tas. Man vienkārši garšo. Tāpat ar humoru.

Gribat teikt, ka, analizējot jokus, mēs varam tos iznīcināt?

Jā. Es gribētu, lai tur ir zinātne. Es nāku no matemātikas un zinātnes lauka, es vēlētos, lai tur būtu likumi un kārtība. Bet nav.

Ko jūs domājat par sarakstiem, kuros uzskaita lietas, ko Simpsoni ir "paredzējuši"? Populārākā tagad, protams, ir sērija, kurā Donalds Tramps ir kļuvis par prezidentu (11. sezonas 7. sērija Bart to the Future), un kāda sazvērestības teorija pat vēsta, ka Simpsoni paredzēja 11. septembra terora aktus Ņujorkā, jo vairākās sērijās parādījās "norādes" uz to (piemēram, 7. sezonas 1. sērijā The City of New York vs. Homer Simpson Līza Simpsone demonstrē plakātu, uz kura it kā ir norādes uz datumu, kad notika terora akts, vēl pirms tas bija noticis).

Jā, tā ir traka teorija. Tur arī rakstīts, ka visi Simpsonu scenāristi nāk no CIP treniņu nometnēm… Simpsoniem ir 300 stundu materiāla – 600 epizožu, un tās ir pilnas ar idejām un jokiem. Skaidrs, ka agrāk vai vēlāk kaut kas būs trāpīts. Es esmu skatījies tos video – 10 lietas, ko Simpsoni paredzējuši. Pirmā ir par Trampu, bet pārējās gan nav interesantas. Piemēram, vienmēr ir par nozagto citrona koku (7. sezonas 24. sērijā Lemon of Troy tika nozagts citrona koks no Springfīldas, un vairākus gadus pēc tam ASV ziņās parādījās stāsti par nozagtu citrona koku – red.), bet tas ir tik vispārīgi.

Vai ir kaut kas, par ko nedrīkst jokot? Pēdējos gados skaļākās diskusijas, šķiet, bijušas saistītas ar pravieša Muhameda karikatūrām.

Tas ir jautājums, vai mēs varam kaut ko padarīt jautru. Kādreiz mēs nejokojam par jūtīgu tematu nevis tāpēc, ka baidāmies, bet tāpēc, ka saprotam – tas neliks cilvēkiem smieties. Kad Simpsoni iznāca, tas bija šokējošs šovs, bet laika gaitā mēs palikām tajā pašā līmenī, taču nāca tādi šovi kā Dienvidparks un Mana trakā ģimene/ Family Guy, kuri ir gājuši daudz tālāk. Mēs izskatāmies maigi un pieklājīgi uz viņu fona. Family Guy stāsta jokus par holokaustu, par terora aktiem, par garīgi atpalikušiem cilvēkiem, un man tas patīk! Man patīk, ka tas turpina mani šokēt! Man dažkārt liekas, ka mani nekas vairs nešokēs, tomēr viņi izdara kaut ko, kas mani aizskar un šokē.

Vai tā ir laba lieta? Vai ir jāšokē?

Ne obligāti. Mēs, piemēram, nekad nedarītu kaut ko tikai, lai šokētu. Mēs gribam būt jautri. Citi šovi, manuprāt, saka: "Ok, pārsteigsim cilvēkus ar to, parādīsim!" Bet mēs esam ar mieru būt nedaudz konservatīvāki. Mums ir mūsu seriāla sajūta. Mēs zinām, kas ļāvis šovam tik ilgi būt populāram.

Visu interviju ar Simpsonu scenāristu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Piekrītu
P
Kas reāli dzīvojis Štatos kaut dažus mēnešus - es domāju plašāku apkārtni, nevis tupēšanu radu ķēķī vai augstskolas kampusā, zinās - lielākā daļa amerikāņu par augstām kultūrām interesējas tikpat, cik Simpsonu fāters, bet - ja reāls Homērs Simpsons būtu tāds gon dons kā filmā, viņš fiksi pakāstu darbu, sasistu autiņu un salaistu grīstē māju, neprotot to remontēt, par sanīšanos ar kaimiņiem pat nerunāju. Simpsoni ir totāli novecojis seriāls kopš interneta laikmeta iestāšanās. Tas parodē Reigana laikus, kad amerikāņu vairākums tikko bija dabūjis personisko māju un par to joprojām kaifoja. Tagad, kad izaugusi tā sauktā milleniāļu paaudze un jaunie amerikāņi pirmo reizi vēsturē vairs negrib sportot un kustēties, pat par auto vairs īsto nesapņo, bet grib tikai sēdēt onlainā - Simpsonu laikmets ir beidzies, tāpat, kā Dienvidu Parka pasaule. Vējiem līdzi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata