Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas vienīgais paraskeletonists: Trasē bailēm nav vietas

Traukties pa trasi ar galvu pa priekšu, sasniedzot ātrumu 100 km/h, - lūk, uz ko parakstījās Alvis Zembergs (46), kad viņam piedāvāja kļūt par Latvijas vienīgo paraskeletonistu. Ziemeļamerikā pašlaik notiek paraskeletona Pasaules kausa posmi, kuros Alvis jau otro reizi pārstāv Latviju. Viņš stāsta par sajūtām pirms sacensībām: "Kad stāvu startā, pārņem jocīgas sajūtas un bailes.

Bet to minūti, kad esmu trasē, ir grūti izteikt vārdos. Viss notiek zibens ātrumā, ņirb gar acīm, bet vienlaikus jāzina trase no galvas un jāsaprot, kurā trases vietā atrodies. Pēc brauciena pārņem fantastiskas sajūtas - ko tādu nevar izjust nekur citur."Kad pagājušā gada rudenī Alvi uzaicināja izmēģināt spēkus paraskeletonā, vispirms abi ar sievu Sarmīti šo piedāvājumu uztvēruši ar skepsi un pat humoru. Taču izaicinājums tomēr šķita vilinošs, un jau pēc pāris nedēļām Alvis bija ceļā uz Pasaules kausu. Viņš piebilst: "Nav viegli atrast cilvēku ar invaliditāti, kurš gribētu sisties un dauzīties skeletona trasē. Skeletons nav tāda lieta, ko var pamēģināt - ja esi piekritis braukt, tad uzreiz esi iekšā par 100 procentiem. Tevi uzliek uz trases, un tu brauc. Nevari arī piebremzēt."Ierastais sportistu ceļš uz savas valsts pārstāvēšanu pasaulē ir intensīvi treniņi no agras bērnības - labākie paliek sportā un kļūst par profesionāļiem. Alvis izceļ atšķirīgo invalīdu sportā: "Piedalās tie, kuri var - kuri ir saņēmušies, kam ir motivācija un vēlēšanās, tāpēc dalībnieku nav tik daudz. Tā nu sanāca, ka pats par skeletonistu kļuvu 45 gadu vecumā."Alvim pēc 1996.gadā notikušās autoavārijas nācās amputēt kāju virs ceļa. Viņš ir pateicīgs ārstiem, kas izglāba viņa dzīvību, tomēr laikā pēc negadījuma ļoti pietrūcis kāda, kurš reiz gājis cauri kam līdzīgam un varētu palīdzēt ar padomu.Alvis uzskata, ka trauma nav traģēdija - arī cilvēki ratiņkrēslā brauc ar slēpēm, bobsleja kamanām un dzīvo pilnvērtīgu dzīvi. "Grūtākais ir tad, ja tev pašam jāsāk no nulles meklēt, kur, ko un kā vari darīt." Alvis uzsver, ka labprāt dalītos pieredzē, lai citiem atvieglotu ceļu uz pilnvērtīgas dzīves atsākšanu pēc traumas. Fizisko formu Alvis uztur arī citās sportiskās aktivitātēs - viņš brauc ar riteni, skrituļslidām, slēpēm un sniegadēli. Kādu laiku nodarbojies arī ar burāšanu un pat ieguvis jahtas kapteiņa tiesības. Sports viņa sirdij bijis tuvs jau kopš bērnības, kad trenējies vieglatlētikā. Tāpat viņam vienmēr paticis veikt praktiskus darbus mājās un laukos. Šogad uzcelta ģimenes māja Pierīgā, un visus apdares darbus Alvis veicis pats. Brīžos, kad pats ir pārāk pieticīgs, elektrības un kanalizācijas ierīkošanu saucot par sīkumiem, viņu paslavē sieva Sarmīte: "Alvis prot pilnīgi visu."Visu rakstu par Alvi Zembergu lasiet žurnāla Sestdiena 6.novembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata