Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Svētku pusdienas

Četras brīvas dienas, kurās var cept un šmorēt visādus gardus ēdienus – paaudzēs mantotus, mūsdienās populārus un tā tālāk. Šoreiz piedāvāju divas receptes ar saukli "Vienkāršībā ir spēks!"

Sātīgais kuģelis

Neņemos spriest, vai kuģelis pieder lietuviešiem vai latviešiem, bet garšīgs tas ir un arī svētku galdam piemērots. Īpaši jau tumšajā novembrī, kad tā vien prasās ieturēties ar kaut ko siltu un pamatīgu.

Pēc šādas sātīgas maltītes būs spēks doties garākā pastaigā!

SASTĀVDAĻAS

  • 1,5 kg kartupeļu
  • 2 palieli sīpoli
  • 300 g cauraudzīša
  • 200 ml silta piena
  • sāls, pipari pēc garšas rīvēts siers (var iztikt arī bez)

GATAVOŠANA

1. Sīpolus sakapā, cauraudzīti sagriež mazos gabaliņos.

2. Nomizo un sarīvē kartupeļus (es rīvēju uz rupjās rīves, bet var arī uz smalkās), pielej klāt siltu pienu un samaisa.

3. Uz pannas apcep cauraudzīti un sīpolus, līdz tie mīksti, un iemaisa visu rīvēto kartupeļu masā. Pieber sāli un piparus pēc garšas.

4. Masu liek cepamtraukā, kas ieziests ar sviestu, nolīdzina un cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūšu. Tad vēl var pārkaisīt ar rīvētu sieru un pacept vēl mazliet, līdz siers smuki sāk zeltoties, bet šo soli var arī izlaist.

5. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem – šoreiz bija maurlociņi.


Dzērveņu ķīselis ar biezpiena krēmu

Klasisks saldais ēdiens, daudziem mīļš kopš bērnības. Dzērvenes ir izcili piemērotas ogas ķīselim, tas sanāk ļoti skaistā krāsā un ir arī garšīgs. Kur nu vēl kombinācijā ar maigo biezpiena krēmu un karamelizētām auzu pārslām… Lai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS

Ķīselim

  • 250–300 g purva dzērveņu (atkarībā, cik intensīvu vēlas)
  • 1 litrs ūdens
  • 100 g cukura
  • 2 ēd. k. kartupeļu vai kukurūzas cietes (ar kartupeļu sanāk ķīselīgāk)

Krēmam

  • 150 g biezpiena
  • 100 ml saldā krējuma
  • 1 ēd. k. cukura

Auzu pārslu kraukšķim sauja pilngraudu auzu pārslu gabaliņš sviesta (ap 15 g)

  • cukurs pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Dzērvenes pārlej ar mazliet ūdens (tā, lai nosedz ogas), saspaida, pielej atlikušo ūdeni un uzvāra. Uz nelielas uguns vāra apmēram 10 minūšu, tad nokāš, cik vien var izspaidot no biezumiem labumu.

2. Pievieno cukuru, izmaisa, atkal uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad 4 ēdamkarotēs auksta ūdens izšķīdina 2 ēdamkarotes cietes un maisot lej klāt topošajam ķīselim. Ļauj, lai uzmet burbuli, un gatavs. Atdzesē.

3. Biezpienu saspaida vai izberž caur sietu, lai smalkāks. Saldo krējumu saputo, samaisa ar biezpienu un cukuru. Noliek vēsumā.

4. Pannā izkausē sviestu, pieber auzu pārslas un cukuru, maisot karsē, līdz sakaramelizējas. Pasniedzot lej trauciņos ķīseli, liek vidū biezpiena krēmu, pārkaisa ar karamelizētajām auzu pārslām un veselām dzērveņogām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata