Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viena tīne x 1 000 000

Kas šogad bija pāri visam un vissvarīgākais? Un kurš saucams par gada cilvēku laikmetā, kad kaut uz īsu brīdi par slavenību var kļūt patiešām jebkurš?

Gada notikums man personīgi noteikti ir triju kursu pabeigšana tiešsaistē. Interneta kursi ir īpaši tāpēc, ka tiem cilvēki mēdz pieteikties, labākajā gadījumā noskatīties vienu lekciju, un parasti ar to arī mācības beidzas. Arī manā kontā ir desmitiem iesāktu interneta kursu, bet šogad es tos pabeidzu! Vienu, divus, trīs! Tas ir mans Ziemassvētku brīnums, kas iestājās jau pirms dažiem mēnešiem, bet vēl aizvien tam nespēju noticēt.

Tomēr SestDienas lasītāju droši vien ne pārāk interesē notikumi manā privātajā dzīvē, tāpēc pāriešu pie visai sabiedrībai redzamām un svarīgām lietām. Pērn par savu gada notikumu atzinu to, ka "parastie'' cilvēki sākuši interesēties par vides problēmām un darbinieki veikalos vairs neskatās lielām acīm, kad palūdz salātus iebērt no mājām līdzi paņemtajā toverī. Šogad mans gada notikums būtībā ir tas pats, tikai pareizināts ar desmit.

Proti, jaunieši šogad sākuši skaļi protestēt pret kūtrumu cīņā ar cilvēku klimata pārmaiņām. Pasaules visslavenākais cilvēks Grēta Tūnberga pavilkusi līdzi jaunus ļaudis visā pasaulē.

2018. gada augustā meitene dzeltenajā plašķī viena sēdēja pie Zviedrijas parlamenta ar zīmi Skolstrejk för klimatet (Skolas streiks klimata labā – no zviedru val.), bet jau martā, cīnoties ar vienaldzību pret klimata krīzi, protestēja ap miljonu cilvēku vairāk nekā simt pasaules valstīs. Septembrī tāds miljons izgāja ielās vienā pašā Itālijā un vienā pašā Vācijā. Arī Latvijā notikušas vairākas demonstrācijas. Lai gan nevienā no tām neesmu piedalījusies, sirdī, prātā un neklātienē tās vienmēr ļoti atbalstu. Gandrīz vienlaicīgi dzimusi arī kustība, kas cīnās gandrīz par to pašu, tikai vairāk uzsver sugu masveida izmiršanu (Extinction Rebellion). Viena no visspilgtākajām jaunietēm protestētājām šajā kustībā ir 81 gadu vecā Džeina Fonda, kas šādu pasākumu laikā arestēta jau kādas piecas reizes.

Nav arī liels brīnums, ka tieši Grēta no Zviedrijas pilnīgi neatkarīgi no SestDienas jau laicīgajiem plāniem kļuvusi arī par žurnāla Time gada cilvēku. Par viņu runā visi. Neviens Džastins Bībers to nav sasniedzis, pat Maiklam Džeksonam vajadzēja ilgāku laiku. Bet Tūnbergas dzeltenais lietusmētelis jau paguvis kļūt par tādu modes ikonu kā Spice Girls Džerijas spīguļojošā kleita ar Lielbritānijas karogu.

Gada cilvēks, protams, arī saņem pārmetumus. Par to, ka viņa nav zinātniece. Par to, ka viņa nav inženiere. Par to, ka viņa nav politiķe. Par to, ka nodokļi par augstu, bet algas par zemu. Par to, ka meitene nāk no turīgas ģimenes. Par to, ka viņa sēž uz dārga krēsla. Par to, ka dzimusi Zviedrijā. Bet tas ir normāli tik košam cilvēkam. Pārmetumus saņem arī protestētāji. Pārsvarā par to, ka viņi nav ideāli, jo ir apģērbušies, kaut arī drēbju ražošana rada CO2 emisijas, kā arī par to, ka ēd – arī lauksaimniecības aktivitātes rada milzīgu siltumnīcas efekta gāzu izplūdi atmosfērā. Bet protestētāju kritizētāji negrib vai nespēj saprast, ka tieši par to jau arī ir šie protesti – par to, lai pārejam uz tādiem energoresursiem, kas nerada šīs emisijas. Tad arī džinsas un čipsi nebūs pārmetumu avots.

Protams, jauni resursi ir tikai daļa risinājuma. Patēriņš ir jāmazina un jāiet aprites ekonomikas virzienā – mantas jālieto ilgi, jālabo un dzīves beigās jāpārstrādā. Par to nav šaubu. Dažs protestētāju prasības uzskata par radikālām. Nu, ja tās ir radikālas, tad tikpat radikāli ir skolā likt labu atzīmi tikai tad, ja uzdevums atrisināts pareizi. Kā tā var!

Jau pirms gada cilvēki, kas nekad nav interesējušies par vidi, pēkšņi man sāka stāstīt, ko dara, lai samazinātu savu atkritumu daudzumu, tāpat tagad tie, kas tiešām, tiešām nekad nav interesējušies par šīm tēmām, sākuši prasīt, ko domāju par Grētu.

Un tas ir ļoti forši, ka ikviens grib iesaistīties šajā diskusijā un kaut vai izlasīt Vikipēdijas šķirkli par klimata pārmaiņām. Jo nevajag domāt par Grētu, bet vajag domāt par to, kā cīnīties ar klimata pārmaiņām. Lieliski, ka ir viens cilvēks, kas iedvesmojis miljonus visā pasaulē cīnīties par normālu dzīvi. Lai gan atzīstu, ka, protams, arī man ir viena lieta, kas riebjas Grētā Tūnbergā, – reāli kremt, ka es šito neizdarīju pirmā tad, kad vēl biju tīne.

Top komentāri

ha, ha
h
Garīgi slims bērns padarīts par Sorosa mazgadīgo padauzu.
Vārds
V
Diena ir FAKE NEWS, bet Grēta patiesībā ir gada nenozīmīgākais cilvēks.
ļuļa
ļ
nē, grieta ir patiesi lieliska. viņa lieliski parāda, kā tads lakmusa papīrītis cik dumja, neizglītota, māņticīga un jaunas reliģijas ar pestīšanu visa beigās alkstoša ir kļuvusi rietumu sabiedrība. jebkuram kaut cik domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka tīņi, kas neko nejēdz ne no fizikas, ne bioloģijas, ne ķīmijas, ne klimatoloģijas, nevar spriest par globāliem procesiem dabā. ja autore domā citādi, lai uzdāvina kādai vietējai grietai uz jauno gadu anatomijas grāmatu, un nakamo operāciju, ko viņai vajadzēs, veic pie viņas. un vēl - jaunajā gadā novēlu iemācīties latviešu valodu. plašķis it kā nopietnas avīzes rakstā ir nepiedodams no krievu valodas ievazāts barbarisms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata