Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. jūlijs
Rozālija, Roze

Baudām vasaru!

Vasara ir un paliek vasara, pat ja šovasar tā brīžiem nešķiet. Un tomēr – gurķi aug, dienas ir gana garas, saule arī uzspīd, tāpēc gatavosim mazsālītos gurķīšus un liksim tos arī aukstajā zupā. Šoreiz iepriecināsim kinzas fanus!

Mazsālītie gurķīši ar etiķa piedevu

Jā, ar etiķa piedevu gurķīši ir garšīgāki – kā nu kuram tās garšas kārpiņas, protams, bet šoreiz recepte šāda. Droši gan var improvizēt, jo jebkurā gadījumā šādi gurķīši, kamēr tie vēl pavisam nelieli un kraukšķīgi, ir ļoti garšīgi

SASTĀVDAĻAS

  • 2 kg nelielu gurķīšu
  • dilles, upeņu un ķiršu lapas
  • 3–4 ķiplokdaivas
  • 8 melno piparu graudi
  • 1,5 l ūdens
  • 3 ēd. k. sāls
  • 3 ēd. k. cukura
  • 1 ēd. k. galda (9%) etiķa

GATAVOŠANA

1. Gurķīšus noskalo un nogriež tiem mazliet galus. Dilles, upeņu un ķiršu lapas rupji sakapā.
2. Tad gurķīšus un zaļumus liek kārtās piemērotā traukā vai burkā, pa starpām ieliekot arī uz pusēm pārgrieztas ķiplokdaivas un piparus.
3. Marinādei uzvāra ūdeni, pieliek cukuru, sāli un samaisa, līdz izšķīst. Tad ņem no plīts nost, pievieno etiķi un lej pāri gurķiem.
4. Ja iesāla no rīta, vakarā jau būs ēdami un nākamajā rītā pavisam labi.


Aukstā zupa ar airānu, kinzu un gurķiem

Uzreiz atzīšos, ka šīs zupas pamatrecepti atradu internetā un autore ir Ilze Auzere, zināma arī kā gardēde un ēst gatavošanas mīļotāja.
Paldies viņai! Šo to mazliet pamainīju, tostarp ieliku arī mazsālītos gurķīšus, un garšoja lieliski!

SASTĀVDAĻAS

  • 250 ml airāna dzēriena
  • 250 ml kef īra
  • 10 zariņi kinzas
  • diļļu saišķītis (daudzumā tikpat, cik kinza)
  • 1 sīpolloks
  • ½ tējk. kumīna sēklu
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • šķipsna sāls (pēc garšas, jāskatās, jo airāns jau ir pasāļš)
  • 2 svaigi mazie lauku gurķi
  • 2 mazi mazsālītie gurķīši
  • Mērcei:
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • ½ tējk. citrona sulas

GATAVOŠANA

1. Blenderī lej airānu un kefīru, pievieno smalcinātu kinzu, dilles un sausā pannā apgrauzdētu un pēc tam saberztu kumīnu.
2. Visus gurķīšus sagriež gabaliņos un arī pievieno blendera traukā. Pieliek arī sagrieztu ķiplokdaiviņu, sīpolloku un sāli.
3. Visu sablendē īsiem blendējieniem tā, lai zupa veidojas ar gabaliņiem, nevis pavisam viendabīga (bet tas, protams, ir gaumes jautājums).

4. Olīveļļu samaisa ar citrona sulu. Tomātiņus sagriež gabaliņos.
5. Zupu pirms pasniegšanas atdzesē, lej šķīvjos, pārpilina citronu eļļu un dekorē ar ķirštomātiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata