Mazsālītie gurķīši ar etiķa piedevu
Jā, ar etiķa piedevu gurķīši ir garšīgāki – kā nu kuram tās garšas kārpiņas, protams, bet šoreiz recepte šāda. Droši gan var improvizēt, jo jebkurā gadījumā šādi gurķīši, kamēr tie vēl pavisam nelieli un kraukšķīgi, ir ļoti garšīgi
SASTĀVDAĻAS
- 2 kg nelielu gurķīšu
- dilles, upeņu un ķiršu lapas
- 3–4 ķiplokdaivas
- 8 melno piparu graudi
- 1,5 l ūdens
- 3 ēd. k. sāls
- 3 ēd. k. cukura
- 1 ēd. k. galda (9%) etiķa
GATAVOŠANA
1. Gurķīšus noskalo un nogriež tiem mazliet galus. Dilles, upeņu un ķiršu lapas rupji sakapā.
2. Tad gurķīšus un zaļumus liek kārtās piemērotā traukā vai burkā, pa starpām ieliekot arī uz pusēm pārgrieztas ķiplokdaivas un piparus.
3. Marinādei uzvāra ūdeni, pieliek cukuru, sāli un samaisa, līdz izšķīst. Tad ņem no plīts nost, pievieno etiķi un lej pāri gurķiem.
4. Ja iesāla no rīta, vakarā jau būs ēdami un nākamajā rītā pavisam labi.
Aukstā zupa ar airānu, kinzu un gurķiem
Uzreiz atzīšos, ka šīs zupas pamatrecepti atradu internetā un autore ir Ilze Auzere, zināma arī kā gardēde un ēst gatavošanas mīļotāja.
Paldies viņai! Šo to mazliet pamainīju, tostarp ieliku arī mazsālītos gurķīšus, un garšoja lieliski!
SASTĀVDAĻAS
- 250 ml airāna dzēriena
- 250 ml kef īra
- 10 zariņi kinzas
- diļļu saišķītis (daudzumā tikpat, cik kinza)
- 1 sīpolloks
- ½ tējk. kumīna sēklu
- 1 ķiplokdaiviņa
- šķipsna sāls (pēc garšas, jāskatās, jo airāns jau ir pasāļš)
- 2 svaigi mazie lauku gurķi
- 2 mazi mazsālītie gurķīši
- Mērcei:
- 1 ēd. k. olīveļļas
- ½ tējk. citrona sulas
GATAVOŠANA
1. Blenderī lej airānu un kefīru, pievieno smalcinātu kinzu, dilles un sausā pannā apgrauzdētu un pēc tam saberztu kumīnu.
2. Visus gurķīšus sagriež gabaliņos un arī pievieno blendera traukā. Pieliek arī sagrieztu ķiplokdaiviņu, sīpolloku un sāli.
3. Visu sablendē īsiem blendējieniem tā, lai zupa veidojas ar gabaliņiem, nevis pavisam viendabīga (bet tas, protams, ir gaumes jautājums).
4. Olīveļļu samaisa ar citrona sulu. Tomātiņus sagriež gabaliņos.
5. Zupu pirms pasniegšanas atdzesē, lej šķīvjos, pārpilina citronu eļļu un dekorē ar ķirštomātiņiem.