Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Kinzas īpašās spējas

Kamēr laikapstākļi vēl tādi mainīgi, piedāvāju divus ēdienus: ar vienu varēs sasildīties vēsākā dienā, otrs ir izcils dārza svētkiem, baudāms siltā piesaulītē. Bet abus vieno kinza – garšaugs, par kuru mēdz teikt: vai nu garšo ļoti, vai nemaz. Un vēl ir dzirdēts, ka kinza var iegaršoties, ja to pareizi izmanto… Mēģināsim!

 

Ātrā un sātīgā gaļas un nūdeļu zupa

Zupa, kuru var uzvārīt ikviens – varētu teikt "pat bērns", taču baidos, ka bērniem šāda zupa tomēr nebūs mīļākais ēdiens. Jauniešiem gan varētu garšot, īpaši tiem, kuri jau iepazinuši un iemīļojuši Āzijas virtuvi. Un, protams, visiem pieaugušajiem, kuriem tīk viegli pikantas nūdeļu zupas.

20 minušu / 3 porcijas / vieglāk par vieglu  

Sastāvdaļas 

  • 100 g rīsu nūdeļu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. koriandra sēklu (piestā saberztas)
  • ½ Ķīnas kāposta
  • 150 g saldētas liesas gaļas filejas (jēra, liellopu)
  • 450 ml dārzeņu buljona
  • 300 ml pašvārītas tomātu mērces (var arī konservētus tomātus savā sulā)
  • saišķītis kinzas
  • 2 ēd. k. zivju mērces
  • sāls un pipari pēc garšas
  • sauja jauno biešu lapiņu

Gatavošana 

1. Rīsu nūdeles izvāra atsevišķi pēc instrukcijas, nokāš, mazliet samaisa ar eļļu, lai nesalīp, un noliek maliņā.

2. Katlā uzvāra buljonu un pašvārīto tomātu mērci (vai sablendētus konservētos tomātus savā sulā), pievieno caur spiedni izspiestas ķiploka daiviņas un piestā saberztas koriandra sēklas, kā arī sakapātus kinzas kātus (lapiņas atstāj pasniegšanai).

3. Ļoti plāni sagriež gaļu un liek verdošajā buljonā. Vāra piecas minūtes un tikmēr diezgan rupji sakapā Ķīnas kāpostu, ko arī pievieno katlā. Pavāra vēl piecas minūtes.

4. Pieliek zupai nokāstās nūdeles, vēlreiz uzvāra, tad iemaisa zivju mērci, sauju jauno biešu lapiņu, sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar sakapātu kinzu.

Gaļa var būt arī svaiga, taču saldētai ir tāds pluss, ka to var sagriezt izcili plāni, kas ātri pagatavojamai zupai ir no svara.


Tortiljas ar garnelēm

Ātri pagatavojama, lepna uzkoda, kā radīta saulainam piknikam dārzā. Šajā receptē kinza brīnišķīgi saspēlējas ar laima sulas svaigumu – šo spirgto pārīti der atcerēties visas vasaras garumā! 

20 minūtes/ 2 porcijas / vienkārši  

Sastāvdaļas 

  • 2 mazās tortiljas
  • 10 tīģergarneļu (vārītas, saldētas)
  • ¼ ledussalātu
  • sauja ķirštomātiņu
  • saišķītis kinzas
  • mazliet rīvēta cietā siera
  • 2 daiviņas laima
  • skābais krējums (ja vēlas)

 Marinādei:

  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • šķipsna ķiploku pulvera
  • šķipsna kūpinātas paprikas pulvera
  • šķipsna maltu kumīna sēklu šķipsniņa
  • čili pulvera
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. No visām sastāvdaļām samaisa marinādi. Garnelēm noņem kaulainās astes, liek bļodiņā, pārlej ar marinādi un ar rokām kārtīgi apviļā. Noliek maliņā, lai iemarinējas.

2. Rupji sakapā ledussalātus, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm un, ja tie gadījušies lielāki, vēl uz pusēm. Kinzu sīki sakapā.

3. Iemarinētās garneles apcep pannā burtiski pāris minūšu.

4. Uz sausas pannas viegli apgrauzdē tortiljas no abām pusēm, liek piemērotos traukos un pilda: ieber ledussalātus, apceptās garneles, ķirštomātiņus. Pārkaisa rīvēto sieru un katrā tortiljā ieliek arī laima daiviņu, lai pirms ēšanas var pārslacīt sulu. Ja vēlas, pievieno arī pa karotei skābā krējuma.

Pērkot "uz svara", lielās garneles nesanāk nemaz tik dārgas – 10 gabali maksāja 2,40 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Sestdienas receptes: Piparmētras svaigums

Tādā karstumā, kāds beidzamā laikā valda Latvijā, šmorēt un cept īsti negribas, vai ne? Bet cilvēkam jāēd tik un tā, tāpēc šoreiz lūkojam pēc kaut kā spirdzinoša. Piparm...

Vienīgais gada iznāciens

Publiciste Anete Konste (34) par to, kāpēc katru gadu no jauna piekrīt cepināt politiķus, kāpēc nevajag izmantot citu rakstītas runas, un par to, kā padarīt politisko procesu interesantāku.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata