Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pupas un upenes

Beidzot iet vaļā cūku pupu sezona – tās ir manas mīļākās pupas! Varbūt tāpēc, ka to sezona ir tik īsa. Un, protams, ir arī visu pārējo dārza labumu laiks, spēj tikai izvēlēties, ko gatavot šodien, ko rīt un parīt… Jūlija noslēgumam par godu pagatavosim desertu ar upenēm!

Cūku pupu salāti ar vistu un zaļo mērci

Šie ir tādi vasarīgi liesi salātiņi, bez krējuma un majonēzes. Zaļā mērce ir spirdzinoša un svaiga, tā lieliski iederas gan dažādos salātos, gan pie grilētām gaļiņām. Šoreiz salātos cepta vista.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (ja cūku pupas jau novārītas)

Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • Liela sauja vārītu cūku pupu
  • 3 cepti vistas stilbiņi (var būt arī citas vistas daļas)
  • pāris mazu, marinētu kraukšķīgu gurķīšu
  • zaļā mērce (skat. aprakstā)
  • sāls, pipari pēc garšas
  • sauja rukolas

Vai cūku pupas ēst ar visām miziņām vai bez, tas ir gaumes jautājums, jo, lai arī miziņas nesagremojas pilnībā, nekā kaitīga tajās nav.

 

PAGATAVOŠANA:

1. Vārītas cūku pupas ber salātu bļodā. Ja vēlas, tās var izlobīt no miziņām.

2. Vistas gaļu noņem no kauliem, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos un pievieno pupām. Liek klāt arī ripiņās sagrieztus marinētos gurķīšus.

3. Zaļo mērci gatavo šādi: blendējamā traukā liek saišķīti kinzas, pievieno pusi neliela parastā sīpola, kādus četrus nelielus marinētus zaļos tomātus un pāris šķēlīšu marinētu halapenjo piparu (cik asu gribas), visu sablendē.

4. Salātiem pievieno pāris karošu zaļās mērces, sāli un piparus pēc garšas, iemaisa sauju rukolas. Ja zaļo mērci pagatavot nav iespējas, der arī vienkārši olīveļļa, kas bagātināta ar zaļumiem un mazliet pesto utt. – ir vieta fantāzijai!


Upeņu un drumstalmīklas deserts

Vienkāršs, viegli pagatavojams deserts ģimenes pusdienām, brokastīm vai launagam. Tomēr neaizmirstam, ka veselīgāk ir ēst svaigas ogas, tāpēc šai receptei varētu būt noteikums: desertu dabū tikai tie, kuri pirms tam iemet mutē sauju ar svaigām upenēm!

 

Pagatavošanas laiks: 35 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 6 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 300 g svaigu upeņu (var arī kopā ar citām ogām)
  • 150–200 g cukura (pēc garšas)

 

Drupaču mīklai:

  • 150 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 2 ēd. k. cukura

Ja vēlas, drumstalu mīklas daudzumu var dubultot, jo upenes pēc garšas ir diezgan stipras ogas un var prasīties vairāk drumstalu.

 

PAGATAVOŠANA:

1. Upenes apber ar cukuru, samaisa un ber cepamtraukā (man bija 24 cm diametra metāla forma ar atveramām malām).

2. No miltiem, sviesta un cukura samīca drupačainu mīklu un liek formā pāri upenēm.

3. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pusstundu, līdz smuki apbrūnē.

4. Pasniegt var gan vēl siltu, gan atdzesētu, ideāli ar saldējumu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata