Cūku pupu salāti ar vistu un zaļo mērci
Šie ir tādi vasarīgi liesi salātiņi, bez krējuma un majonēzes. Zaļā mērce ir spirdzinoša un svaiga, tā lieliski iederas gan dažādos salātos, gan pie grilētām gaļiņām. Šoreiz salātos cepta vista.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (ja cūku pupas jau novārītas)
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- Liela sauja vārītu cūku pupu
- 3 cepti vistas stilbiņi (var būt arī citas vistas daļas)
- pāris mazu, marinētu kraukšķīgu gurķīšu
- zaļā mērce (skat. aprakstā)
- sāls, pipari pēc garšas
- sauja rukolas
Vai cūku pupas ēst ar visām miziņām vai bez, tas ir gaumes jautājums, jo, lai arī miziņas nesagremojas pilnībā, nekā kaitīga tajās nav.
PAGATAVOŠANA:
1. Vārītas cūku pupas ber salātu bļodā. Ja vēlas, tās var izlobīt no miziņām.
2. Vistas gaļu noņem no kauliem, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos un pievieno pupām. Liek klāt arī ripiņās sagrieztus marinētos gurķīšus.
3. Zaļo mērci gatavo šādi: blendējamā traukā liek saišķīti kinzas, pievieno pusi neliela parastā sīpola, kādus četrus nelielus marinētus zaļos tomātus un pāris šķēlīšu marinētu halapenjo piparu (cik asu gribas), visu sablendē.
4. Salātiem pievieno pāris karošu zaļās mērces, sāli un piparus pēc garšas, iemaisa sauju rukolas. Ja zaļo mērci pagatavot nav iespējas, der arī vienkārši olīveļļa, kas bagātināta ar zaļumiem un mazliet pesto utt. – ir vieta fantāzijai!
Upeņu un drumstalmīklas deserts
Vienkāršs, viegli pagatavojams deserts ģimenes pusdienām, brokastīm vai launagam. Tomēr neaizmirstam, ka veselīgāk ir ēst svaigas ogas, tāpēc šai receptei varētu būt noteikums: desertu dabū tikai tie, kuri pirms tam iemet mutē sauju ar svaigām upenēm!
Pagatavošanas laiks: 35 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 300 g svaigu upeņu (var arī kopā ar citām ogām)
- 150–200 g cukura (pēc garšas)
Drupaču mīklai:
- 150 g miltu
- 100 g sviesta
- 2 ēd. k. cukura
Ja vēlas, drumstalu mīklas daudzumu var dubultot, jo upenes pēc garšas ir diezgan stipras ogas un var prasīties vairāk drumstalu.
PAGATAVOŠANA:
1. Upenes apber ar cukuru, samaisa un ber cepamtraukā (man bija 24 cm diametra metāla forma ar atveramām malām).
2. No miltiem, sviesta un cukura samīca drupačainu mīklu un liek formā pāri upenēm.
3. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pusstundu, līdz smuki apbrūnē.
4. Pasniegt var gan vēl siltu, gan atdzesētu, ideāli ar saldējumu!

