Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dziesmas spēks

Tas lepnums un spīts ir mums asinīs paaudžu paaudzēs, tāpēc zinājām, ka pratīsim sevi aizstāvēt, atbildot uz jautājumu par Ukrainas cīņassparu, saka folkloras grupas Joryj Kłoc līderis Antons Vognedars Lubijs.

Viņš un pārējie grupas dalībnieki patlaban ikdienā mūzikas instrumentus nomainījuši pret ieročiem – viņi piedalās reālā karadarībā un, lai uzstātos Latvijā, izmantos savus karavīra atvaļinājumus. Brauks no kara zonas, lai dziedātu.

Nu jau pierasts, ka saruna ar jebkādas nozares pārstāvjiem, tai skaitā mūziķiem, gribi negribi kādā brīdī aizvirzās līdz politikai. Karš ieaudies ikdienā, licis pārvērtēt svarīgo un mainījis attieksmi pret līdz tam jau pierasto pasauli apkārt. Taču ir grūti aptvert, ka cilvēks, kurš tūdaļ uzstāsies Latvijā, uz jautājumiem pavisam burtiski atbild cīņas pauzē. "Cilvēki, kuri karo, pavisam citādi skatās uz dzīvi un visu to, kas notiek līdzās. (..) Kara apstākļos tu saskati pavisam citu vērtību gan īstai draudzībai, dzīvei svarīgiem personīgiem aspektiem, tu izjūti, cik vērtīga ir katra tava iespēja satikties ar ģimeni vai piesēsties pie tām pašam bungām koncertā... Arī tā ir vērtība," SestDienai saka Lubijs.

Par to, vai Ukrainai izdosies saņemt ilgi gaidīto uzaicinājumu pievienoties NATO, aizvadītajā nedēļā sprieda Viļņas samitā. Gan par to, gan visu, kas notiek pašmāju – Latvijas – politikā, arī, protams, šonedēļ jādomā, jārunā un jāraksta. Un tomēr...

Lai kā ikdiena necenstos visus piespiest atgriezties normālā ritmā, domāju, ka ne man vienīgajai tas vēl īsti nesanāk. Vēl negribas un neesam gatavi to kopības sajūtu atlaist. Nē, Dziesmu svētki nav beigušies. Liekas, ka dziesmas spēks joprojām kaut kur vibrē gaisā un skrien caur kauliem. Melodiju radītās trīsas un deju soļu duna joprojām ir mūsos – līdz nākamajiem svētkiem.

"Man Dziesmu svētki ir miera un brīvības simbols. Mēs dziedam priekam un visaptverošai mīlestībai. Dziesma, balsis skar sirdis, tas ir līdzeklis, lai izjustu vienotību, cilvēku kopības spēku," vēl esot svētku noskaņās, saka japāņu kora Gaisma dalībniece Dzjunko Hosomi. Šis koris no Japānas, uzstājoties arī dzimtenē, dzied latviešu dziesmas. Kā gan citādi kā par mazu un ļoti skaistu brīnumu to var nosaukt? Tāpat kā Olimpiešu kori, kurā, izrādās, ne viens mūsu olimpietis vien labprāt nomainījis sporta kurpes pret tautastērpu un podestiem, lai izbaudītu vēl nebijušu pieredzi un atzītu: tas ir īpaši.

Tāpēc, kamēr Dziesmu svētku gars vēl gaisā, stājieties koros un deju kolektīvos! Tuvākajos un tālākajos, staltākajos un profesionālākajos, priecīgākajos, sportiskākajos, lielākajos un mazākajos – kas nu kuram liekas saprotamāk un pareizāk. Citādi var sanākt, ka pienāk nākamie svētki un atkal jākož pirkstos, jo pazemīgi jāķer biļetes, nevis lepni var stāties dalībnieku rindās.

Šīs nedēļas, 14.- 20. jūlija, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Kā akmeni kaklā pārvērst par peldriņķi

Politologs Filips Rajevskis par to, kāpēc ātrāk par augustu nekas Rīgā un valdībā nemainīsies, kas jādara, lai pārvarētu stagnāciju valstī, un par algu paaugstināšanu kā stabilizējošu faktoru
 
PASAULĒ. Puspavērtās alianses durvis

Pirms šonedēļ Viļņā aizvadītā NATO līderu samita liela uzmanība bija pievērsta jautājumam par Zviedrijas un Ukrainas iespējamo pievienošanos organizācijai. Tieši pirms samita sākuma kļuva zināms, ka Zviedrijas ceļā uz NATO nekādu šķēršu vairs nav. Jautājums par Ukrainas dalību aliansē tomēr paliek atklāts, lai gan samita laikā tā tika apsolīta, pie kam ar atvieglotiem iestāšanās nosacījumiem

TUVPLĀNĀ. Iedot iekšās! Tas arī viss

Ukrainas folkroka grupas Joryj Kłoc līdervokālists un bundzinieks Antons Vognedars Ļubijs SestDienai pirms koncerta Valmiermuižas Etnomūzikas festivālā sniedz interviju no kaujas lauka. Uz Latviju viņi brauks brīvdienās no kara, un tā būs viņu pirmā uzstāšanās pie mums

SVĒTKU ATBALSS. Japāņu gaismas latviskais starojums

Japāņi ar latviskiem sirdspukstiem un netverami lielu mīlestību pret latviešu kordziedāšanas tradīciju, kaut nekādu radniecīgu saišu ar Latviju viņiem nav – tā varētu pieteikt Japānas–Latvijas asociācijas kori Gaisma. Viņi šogad piedalījās jau trešajos Dziesmu svētkos, skatēs izpelnoties augstāko vērtējumu diasporas koru grupā

SVĒTKU ATBALSS. Sportistu balsis Mežaparkā

Pirmo reizi Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos kopā ar diviem Austrijas koriem piedalījās arī Olimpiešu koris. Kāda atšķirība starp "normatīvu" izpildi sportā un dziesmā?

IZPĒTĪTS. Ar katru gadu aizvien labāki

Visbagātīgāko vārdu krājumu cilvēki ir uzkrājuši tikai savas dzīves septītajā desmitgadē

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata