Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bez akmeņu mētāšanas

Neticu, ka Krievijā ledusskapis uzvarēs televizoru. Tur ledusskapis vienmēr zaudēs, – runājot par propagandas nozīmi, SestDienai saka ManasBalss vadītājs Imants Breidaks. Kurā brīdī propaganda sāk valdīt pār cilvēka prātu? Kam ir jānotiek, lai tās vēstījums kļūtu svarīgāks ne tikai par veselo saprātu, bet arī par pamatvajadzībām un vēlmi dzīvot arvien pārtikušākā sabiedrībā?

Droši vien, ja cilvēkiem Latvijā jautātu, ko īsti viņi saprot ar vārdu "demokrātija" un dzīvošanu demokrātiskā valstī, atbildes būtu visai atšķirīgas. Tāpat kā, atbildot uz to, kādam jābūt apzinīgam valsts (jebkuras valsts) pilsonim. Vai tas nozīmē aktīvu līdzdalību politiskos procesos? Vai taisni otrādi – klusu pieņemšanu un mierīgu ikdienas dzīvi, izmantojot iespēju par politiku neinteresēties vispār? Varbūt mūžīgu opozīciju tam, kas notiek apkārt, uz to raugoties kritiski un izceļot nepilnības?

Breidaks par paša vadīto organizāciju saka – šis mehānisms ir tas lodziņš, "pa kuru bez akmeņu sviešanas var ierosināt likumu izmaiņas". Un, iespējams, mūsu sabiedrībai, kam tik bieži tiek pārmesta klusēšana un nepietiekama aktivitāte dalībai mītiņos un skaļās akcijās, šis tik tiešām ir pareizākais veids, kā censties ietekmēt procesus vai vismaz likumdevējiem, izpildvarai un arī vienkārši līdzcilvēkiem likt aizdomāties par svarīgiem jautājumiem. Jo veco patiesību, ka pat tiem, kam politika neinteresē, agri vai vēlu nākas saskarties ar politiķu lēmumiem, nekas nemainīs.

Vēl vairāk. Vērojot, kas notiek kaimiņvalstīs, demokrātiskas un nedemokrātiskas valsts atšķirības redzamas pavisam uzskatāmi. Un tad jau vairs nav svarīgi, ko ieliekat savā definīcijā, – tepat blakus varam skaidri redzēt, kādā režīmā un valstī negribam dzīvot, lai kādā vārdā to nenosauktu.

Protams, to, vai kādam mazajam solim izdosies iekustināt lielas lavīnas un svarīgus procesus, varēs redzēt tikai pēc tam, kad šis solis būs sperts. Vai viena nevalstiska organizācija var ko būtisku mainīt? Vai viena cilvēka dalība tajā var ko palīdzēt? Arī šajā ziņā, protams, ir gan neveiksmes, gan veiksmes stāsti. Laikam svarīgi ir mēģināt atrast risinājumu, kā runāt – tādā vai citādā veidā – par sev būtisko. Lai tie akmeņi logos nevienam nebūtu jāmet.

"(..) šis nav laiks pašmāju ķīviņiem, ir jāstrādā kopā, lai nosargātu valsti. Bet mēs pēc 14. Saeimas vēlēšanām mēnešiem ilgi tapinājām valdību, tad mēnešiem ilgi domājām, mainīt to vai nemainīt. Manuprāt, tas nav konstruktīvi. Šis nav miera laiks, nav business as usual, nevar mierīgi čunčināt. Tagad ir svarīga stabila valdība, kura zina, ko darīs šogad, ko nākamgad," vēl saka ManasBalss vadītājs. Par to, vai stabilitāte un pragmatisks darbs Latvijas politikā no vēlamības izteiksmes kļūs par realitāti, skaidrības šobrīd nav. Kaut gan gribētos, protams, lai par akmeņiem pat pārnestā nozīmē šajā dārziņā nebūtu jādomā. 

Šīs nedēļas, 18.-24. augusta, žurnālā Sestdiena lasiet:

 

CILVĒKS = VALSTS. Ledusskapju un televizoru cīņa

ManaBalss.lv vadītājs Imants Breidaks par platformas globālajiem rekordiem, nenoteiktības laikmetu, mums pašiem un par to, kāpēc latviešiem vairāk jāstājas partijās 

 

PASAULĒ. Lukašenko un viņa oponenti. Pēc trim gadiem

Pēc vērienīgajiem protestiem Baltkrievijā pagājuši trīs gadi. Kas šobrīd notiek šajā Latvijas kaimiņvalstī, kādas ir 2020. gada protestu atbalsis un kādas – Baltkrievijas nākotnes perspektīvas?

 

TUVPLĀNĀ. Ne rožu lauks, ne šķīstītava

Grupa no Liepājas, kas nespēlē liepājroku. Progroka orķestris astoņkājis jeb Aston Kais šogad ir viens no pieprasītākajiem kolektīviem mūzikas festivālos. SestDiena uz sarunu aicināja tās dalībniekus Hariju Ločmeli un Trīni Kalniņu.

 

PRIEKŠĀ. Iedvesmoties žonglēšanai

Līdz 20. augustam Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā norisināsies Cirka festivāls Re Rīga!, kurš šogad svin jau vienpadsmito dzimšanas dienu. Ar plašu programmu tajā piedalīsies arī Līvas Tauriņas vadītā Rīgas cirka skola, kura ar simbolisku gājienu atklās arī jaunās cirka sezonas sākumu.

 

IZPĒTĪTS. Kādēļ desertam vienmēr pietiek vietas?

Ziņkāre par jaunām garšām un smaržām mudina mūs ēst aizvien jaunus ēdienus pat tad, kad šķiet, ka vēders jau ir pilns.

 

LAIKA MAŠĪNA. Stokholmas sindroma dzimšana

Pirms 50 gadiem bankas aplaupīšana Zviedrijas galvaspilsētā izvērtās vairākas dienas ilgā ķīlnieku krīzē, kuras laikā cietušie sāka izjust simpātijas pret noziedzniekiem – vēlāk to nodēvēja par Stokholmas sindromu.

 

CEĻOJUMS. Pie dieviem, atkritumu kalniem un zaļām ielejām

Indija vienaldzīgu neatstās nevienu. Te gurdina pašiņu tīkotāji un uzmācīgie mērkaķi, grūti ir garšas kārpiņām un pie atkritumiem nepieradušai acij. Bet iespaidu, šoreiz viesojoties šīs valsts „Silīcija ielejā” Punē, kā vienmēr ir daudz un spilgti.

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata