Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izvairīšanās no pelēkā

Ļaunais pelēkais vilks, pelēkās peles sindroms, no kura jātiek vaļā, vienmuļā pelēkā ikdiena un pelēcība, ne personība. Šķiet, jau no bērna kājas mums tiek iestāstīts, ka pelēks nav labs – ja ne gluži slikts, tad katrā gadījumā rutīnas pilns un neinteresants. Varbūt arī tādēļ biedēšana ar pelēko sarakstu tik labi iedarbojās – skat, lielās bailes tikt tajā iekļautiem nu garām, un varam dzīvot tālāk, skaļi uzelpojot.

Bet vai tas tik vienkārši? Šonedēļ mēģinām atskatīties uz pelēkā saraksta baiļu stāstu, to, kādas mācības no tā gūtas un kurp vēl tas varētu mūs aizvest.

Lai arī citā kontekstā, bet par vienmuļību un bailēm sarunā ar SestDienu stāsta arī režisors Oļegs Sencovs. Ja pastāvīgi dzīvo bailēs, nemaz pilnvērtīgi nedzīvo, viņš saka. Varbūt mākslas darba radīšana no tā var ārstēt, turklāt vēl brīdina citus un aicina aizdomāties par kādas varas visatļautību un nākotni, šādai pasaulei attīstoties.

Bet tas nav viss. Vēl šobrīd aktuālas ir arī bailes no globālas vīrusa izplatības. Tādēļ arī par to, cik daudz psiholoģiskas nedrošības un cik pamatota satraukuma ir ziņās par ceļošanas drošību pasaulē, kur mobilitāte un nemitīga kustība jau sen nav greznība, bet ikdiena un bieži vien pat neizbēgama nepieciešamība.

Taču, tos un vēl citus patlaban karstus tematus savel­kot kopā, jāsecina, ka bailes acīmredzot viegli var kļūt par ikviena pelēkās ikdienas daļu. Vai tām ļauties, jau ir cits jautājums. Taču varbūt tieši to nemitīgā klātesamība palīdz mums apzināties arī otru pusi – to, kāda pasaule varētu un kādai tai vajadzētu būt, ja vien mēs nebaidītos. Ja mums nevajadzētu baidīties. Un varbūt tik tiešām tā arī ir vienīgā atbilde uz nemitīgo nemieru apkārt un mūsos pašos – no tā gluži kā no bailēm nevar aizbēgt, no tā nevar izvairīties, tikai stāties tam pretī.

Šīs SestDienas, 28. februāra – 5. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kad cilvēks ir skaitlis. Režisors Oļegs Sencovs par to, kā var turpināt veidot filmas, arī esot cietumā, Eiropas sankciju nozīmi un to, kāpēc revolūcijām jābūt uzmanīgām.

PASAULĒ. Bērnu bums apdraud Ēģipti. Ēģiptē iedzīvotāju skaits pārsniedzis 100 miljonu. Pārapdzīvotība nākotnē var radīt sarežģījumus valstij, kurai jau tagad ir grūti pabarot un nodrošināt ar darbu desmitiem miljonu cilvēku. Ēģiptes valdība ir sākusi dzimstības ierobežošanas programmu, bet tai ir grūti salauzt daudzu ēģiptiešu pārliecību, ka daudz bērnu ir dzīves vislielākā bagātība.

EKONOMIKA. Pelēkā saraksta pēcgarša. Par bankām un nepieciešamību tās stingrāk uzraudzīt pēdējos gados Latvijā runāts daudz, Moneyval un FATF nosaukumi jau kļuvuši teju par sugas vārdiem, bet pēdējos mēnešos pat šķiet, ka nekas politiķu runās vairs neiztiek bez biedējošā pelēkā saraksta piesaukšanas. Ko tas īsti nozīmē, kur esam tagad, un kā dzīvot tālāk?

POLITIKA. Saule aust, jo ir JKP. Turpinoties partiju sanākšanas sezonai, SestDiena viesojas Jaunās konservatīvās partijas kongresā, kur ir padomāts par visu – gan spēku un varu apliecinošu regāliju klātbūtni, gan lašmaizītēm uz galda un ātrajiem randiņiem ar partijas līderiem, kas te ir Dieva vietā.

TUVPLĀNĀ. Kā Radzevičs Līdaku slīcināja. Ingmārs Līdaka par Rīgas domes "dāvanu" apaļā jubilejā, kiangu stājas atšķirībām, piemiņu no ronēna un par pretzoodārzu kustības labumu.

PORTRETS. Atnāc piecpadsmit minūšu agrāk. Skaņu režisors Kārlis Pinnis atskatās uz savu mūža ieguldījumu, par ko nupat saņēmis Zelta mikrofonu, lēmumu savulaik vijoli likt malā uzskata par pareizu un turpina izbaudīt skaņu burvību strādājot.

CEĻOJUMS. Starp gariem un čaumalām. Arunāčala Pradēšas novads uz Indijas un Ķīnas robežas ir otra pasaulē vislielākā budisma tempļa mājvieta, un to īpaši iecienījuši arī baptistu misionāri, taču vissavdabīgākā ticība šeit ir Donji Polo – uz cilšu seno tradīciju bāzes izveidota jauna sinkrētiska reliģija, kas mūsdienu pasaulē turpina slavināt animisma dabas garus, tic šamaņa spēkam un olas dzeltenumā nolasītām diagnozēm.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata