Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sarunāties

Pēcvēlēšanu nedēļa galvaspilsētā sākās ar zāģu rūkoņu. Ciniski, sāpīgi, nepiedodami – tie bija tikai daži un tie īsākie no komentāriem, ko varēja lasīt aktīvistu ierakstos sociālajos tīklos par kādreizējā Marsa parka koku krišanu cīņā ar valsts amatpersonu plāniem.

Jā, var to nosaukt par nelielas sabiedrības grupas kaprīzēm un ''mūžīgo aktīvistu'' cīniņu. Tomēr, nemēģinot pārliecināt, kuram šajā strīdā bija taisnība un kuram stiprāki argumenti (jo to gluži vienkārši vairs nav vērts darīt – acīmredzami buldozeri tiešā un pārnestā nozīmē nav apstādināmi), gribas to pieminēt tieši ārkārtas vēlēšanu pēcgaršas, sabiedrības aktivitātes un varas attieksmes kontekstā. Jo šis patiesībā bija ne tik daudz stāsts par ''zaļu pleķīti'' dzīvas satiksmes vidū vai strīdu starp kāda projekta attīstītāja un valsts/pašvaldības interesēm, uz ko daudziem to patīk norakstīt. Nē, šis vispirms bija stāsts par dialogu, ieklausīšanos un sadzirdēšanu. Par spēju sarunāties un meklēt pieņemamus risinājumus arī gadījumā, ja uzskati, ka tavā pusē ir ''vienīgā un īstā'' taisnība.Vai vismaz tam vajadzēja būt stāstam tieši par to.

Kāpēc? Nevar pārmest sabiedrībai zemu aktivitāti vēlēšanās un neinteresēšanos par politiku, ja jebkāda cita veida kustība no iedzīvotāju puses tiek gluži vienkārši ignorēta.

Ja vienīgā varas pārstāvju atbilde uz iebildumiem par kāda ''lielā'' plāna īstenošanu ir tāda, ka nekas vairs nav maināms. Ja dialoga un kompromisu vietā nāk zāģi uzreiz nākamajā (!!) rītā pēc vēlēšanu rezultātiem. Jā, šādas situācijas liek nolaisties rokām un neticēt, ka kaut ko iespējams mainīt. Tās neļauj uzticēties pie varas esošajiem un liek atkal no jauna saredzēt viltīgas shēmas un netīras spēles pat tur, kur tik tiešām mēdz gadīties pavisam parastas sagadīšanās.

Un visbeidzot – kā tas liek izskatīties jaunajam domes sastāvam? Vismaz neveikli un nedaudz muļķīgi, ja ne vairāk, jo daļa no ievēlētajiem tik tiešām aktīvi izmantoja Marsa parka jautājumu savā kampaņā. Vai tas kaut ko iemācīs vismaz jauniesvētītajiem politiķiem? Vai kādam liks aizdomāties un līdzīgā situācijā rīkoties kaut par soli gudrāk? Tie, protams, šobrīd ir retoriski jautājumi.

Un vēl gribas pieminēt: šajās dienās ierasti un nu jau ikgadēji notiek Sarunu festivāls Lampa, kurā visnotaļ aktīvi piedalās arī valsts iestāžu pārstāvji un politiķi. Skaisti. Vienīgi gribētos, lai sarunas un sarunāšanās kļūtu ne vien par īpašu festivālu, bet gan ikdienas sastāvdaļu. Sevišķi amatpersonu un politiķu attiecībās ar iedzīvotājiem.


Šīs SestDienas, 4. – 10. septembra, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Tiks galā arī ar špicbukiem. Jaunais mācību gads sācies ne tikai ar jaunu saturu, bet arī jauniem spēkiem Latvijas skolās – dažādās mācību iestādēs projekta Mācītspēks ietvaros darbosies simt dažādu jomu speciālistu, kuri nolēmuši pabūt skolotāja ādā. Ar kādu noskaņu viņi ienākuši skolās un ko piedāvās saviem pirmajiem audzēkņiem?

POLITIKA. Koalīcijas krupjus meklējot. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, visticamāk, noslēgušās. Vārds ''visticamāk'' šeit gan jāatstāj, jo aizvien pastāv neskaidrības saistībā ar vēlēšanās fiksētajiem pārkāpumiem: divos iecirkņos konstatētas vairāk nekā 600 neapzīmogotu aplokšņu ar biļeteniem. Tiesai vēl būs jālemj, vai vēlēšanu rezultāti ir apstiprināmi. Taču SestDiena tikmēr lūko, vai ir arī kādi krupji, kas partijām būs jānorij, lai šķietami neizbēgamā koalīcija taptu.

SPORTS. Lielā cilpa uz riteņa. Prestižā Tour de France velobrauciena komandu prasības dalībnieka statusā izjutuši astoņi Latvijas riteņbraucēji. Par to, kas paliek aiz kadra, stāsta šī gada tūres debitants un ceturtā posma agresīvākais braucējs Krists Neilands, kā arī kādreizējie Latvijas velosporta panākumu kaldinātāji Romāns Vainšteins un Arvis Piziks.

SestDienas SALONS. Princis ar piecām tortēm dzimšanas dienā. Pētera Čaikovska baleta Gulbju ezers vizuāli krāšņā jauniestudējuma pirmizrāde, sākot Latvijas Nacionālās operas un baleta sezonu, globālajā Covid-19 pandēmijas ierobežojumu kontekstā bija kā brīnums, par kādu vairākums Eiropas valstu šobrīd pat nevarētu sapņot. Un tieši tas devis iespēju prinča Zigfrīda lomā uz mūsu opernama skatuves ieraudzīt vienu no pašlaik vislabākajiem baletdejotājiem pasaulē – Londonas Karaliskā baleta premjeru Vadimu Muntagirovu.

MĀKSLINIEKA SKATS. Realitāti nevar izsmelt. Māksliniece Ella Mežule par gleznošanu kā patstāvīgu valodu, kļūdu nozīmi un saldūdens koralli.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS SEPTEMBRĪ, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata