Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Ir liels kārdinājums klusi nopūsties, paziņot, ka esmu vājais dzimums, un vienkārši tālāk vairs ne par ko neinteresēties

Uztaisīt konfekti

Ārstu streiki, sarunu skandāli, šķiet, nebeidzami garas diskusijas par nodokļiem, negaidīta Valsts prezidenta uzruna pēc diviem gadiem amatā utt., u. t. jpr. Ziņas virknējas garā lentē, neļaujot nesteidzīgi sajust zemeņu dzelzi asinīs, bezrūpīgi spļaut ķiršu kauliņus un klausīties putnu dziesmās, sēžot kaut kur prom no pasaules uz kādas zuduša laika stacijas mājas jumta, piemēram. Ir liels kārdinājums klusi nopūsties, paziņot, ka esmu vājais dzimums, un vienkārši tālāk vairs ne par ko neinteresēties. Bet nesanāk jau. Gribas, lai problēmām būtu gudri risinājumi, lai visas tās lielās lietas sakārtotos. Kā to varam ietekmēt mēs?

"Man ļoti gribētos, lai gudras politikas rezultātā mēs noturētu savu identitāti un attīstītu valsti un lai šajā valstī nomainītos politiķu sastāvs pret jauniem cilvēkiem, kas politiku redz tīrāku. Man ir sajūta, ka šo jauno laiku mēs ieraudzīsim diezgan drīz. Es ticu nākotnei. Gudri darot, mēs no Latvijas varam uztaisīt absolūtu konfekti," saka Rīgas Viļņu valdes priekšsēdētāja Aija Simsone. Var jau būt, ka ar to, ja ne pietiek, tad vismaz var sākt – ticēt nākotnei, ticēt, ka pietiks spēka gan mums, gan tiem, kas aiz mums.

Un, pat ja kādam šķiet drusku banāli tā teikt, skatoties arī vēl uz citām sievietēm Latvijā, liekas, ka tai ticībai tiešām ir pamats. Tikko ģenerāļa statusu ieguvusi arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. Ielauzusies tādā nu pavisam it kā vīrišķīgā sfērā, viņa jau zina vairākus soļus uz priekšu, redz, kurp tā lielā vīzija ved. Un tādu lielo laukumu, tālo virzienu redzēt vienmēr ir svarīgi. "Tikai veco labojot, tu nākotni neradi," vēl piebilst Simsone. Par tādu nākotni – savā jomā, protams, bet Latvijā vienalga vēl īsti nebijušu un nepierastu – runā arī jaunā laikmetīgā cirka māksliniece Daniela Vētra. Viņa, nebēdājot par traumām un pierodot pie sāpēm, spēj radīt un iedvesmot. Ir ko pamācīties.

Vājais dzimums? Padomājiet kārtīgāk. Jo, kurš beigās izrādīsies stiprāks – sievišķais vai vīrišķais –, par to vēl zinātnieki strīdēsies. Bet to konfekti – to mēs tiešām no Latvijas varētu uztaisīt. Tā, lai garšīgi ne tikai izskatās, bet arī patiešām ir.

Šīs SestDienas, 7. - 13. jūlija, numurā lasiet:

 

SestDienas SALONS. Brendomānija ir pārgājusi. Gudri darot, mēs no Latvijas varam uztaisīt absolūtu konfekti, saka Rīgas Viļņu valdes priekšsēdētāja un saimniece Aija Simsone. Šogad viņa svin izdevniecības 20 gadu jubileju, joprojām saredz jaunas iespējas mediju biznesā un stāsta arī par to, kāpēc būt otrajam biznesā ir labāk un kāpēc Latvijā jānāk jaunai politikai.

POLITIKA. Prezidenta pirmā runa. Pēc diviem Valsts prezidenta amatā aizvadītajiem gadiem Raimonds Vējonis Līgosvētku priekšvakarā daudzus pārsteidza ar tradicionālo uzrunu Saeimā. Līdz šim neviena viņa uzstāšanās nebija izraisījusi tādu rezonansi, arī paziņojums, ka nākamais prezidents 2019. gadā būtu jāvēl tautai, bija negaidīts, jo nekad iepriekš Vējonis šo ideju nebija atbalstījis.

TUVPLĀNĀ. Manās mājās ģenerāļu nav. Nevar gribēt, lai kāds kļūst par labāku cilvēku necilvēcīgos apstākļos, uzsver Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāja Ilona Spure. Savulaik sākusi kā pirmklasnieku skolotāja, bet nu jau vairāk nekā divdesmit gadu viņa strādā cietumu sistēmā un novērtēta ar ģenerāļa pakāpi.

PORTRETS. Galvā paliek kniepadata. Cirks ir spēle, nevis sāncensība kā sports, tā ir stāstu stāstīšana ar kustībām, uzsver laikmetīgā cirka māksliniece Daniela Vētra un stāsta gan par šīs mākslas skaisto pusi, gan par sāpēm tajā.

PASAULĒ. Grimst mēslos. Kaut iemesli tam dažādi, problēmas ar atkritumu apsaimniekošanu dažādās pasaules vietās aktualizējas ik pa laikam. Arī tūristu iecienīto Ļvovu Ukrainas rietumos politisko nesaskaņu dēļ jau gadu pārņēmusi atkritumu krīze, un tā nav pirmā vieta, kur atkritumu kalni traucējuši ikdienai.

PRIEKŠĀ. Mūzika ar mēnesgaismu. Kad pie kaut kā strādāju, esmu atrāvies no ikdienas dzīves un iepeldējis kaut kādos dziļumos, atzīst pasaules mūzikas meistars Raimonds Tiguls. Šovasar viņš uzstāsies arī Positivus festivālā, piedāvājot klausītājiem ambientu elektroniskās mūzikas programmu, kas līdz šim bijusi dzirdama tikai ierakstos. Mūziku, kurā jūtama arī mēness un tā gaismas klātbūtne.

CEĻOJUMS. Valsts, kur specefektus nevajag. Poļi prot gan labi tērēt Eiropas naudu, gan atrisināt problēmas nečakarējoties, bet Lejassilēzijas vojevodiste ar saviem skatiem pārsteidz pat tos, kuri Poliju jau tāpat bezgalīgi mīl.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SPORTS un ATPŪTA ŠOMĒNES, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata