Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vienīgā valoda

Kaut kur lasīju, ka esot tāds Sabiedrības integrācijas fonds. 10. maijā beidzot ieraudzījām dabā, ko devuši tam un līdzīgām iekļāvējorganizācijām atvēlētie miljoni, un cik realizējama izrādījusies iedoma, ka Rīgā un vēl vairākās citās Latvijas pilsētās pamatnacmazākums integrēs Krievijas impēristus latviskumā, nevis otrādi.

Pat tie, kas domā, ka krievu meitenes, kas sociālajos tīklos sola nākt te ar puķēm arī pēc gada un pēc desmit gadiem, ir feiks vai provokācija, nevarēja neredzēt puķu daudzumu. Ja cilvēks pats vai viņa senči te ir ieradušies ar atbrīvotāja apziņu, un ja šo apziņu visus 32 gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņam turpina potēt kaimiņvalsts propagandas aparāts, no kuras viņš vai viņa senči Latvijā okupācijas rezultātā ieradušies, ir jābūt patiesi nepārspējamai iztēlei, lai spētu iedomāties, ka tajās Latvijas vietās, kurās kolonistu ir vairākums, viņi draudzīgi metīsies uz ceļa un kaisīs sev pelnus uz galvas par pagātnes grēkiem. Tas arī no viņiem netiek prasīts, bet 10. maija rašisma demonstrācija parādīja, ka pat cerības uz izpratni Latvijas vēstures un Ukrainas šodienas sakarā ir bijušas veltas. Protams, rašistam daudz ērtāk ir ticēt, ka krievu tauta kā Jēzus ir ziedojusi sevi uzvarā pār nacismu, un ikkatrs, kurš šo faktu bez iebildēm nepieņem, ir bezdievis, tātad pelnījis mūžīgo pazušanu, – kā to Krievijas armija īsteno Ukrainā, nogalinot un izvarojot.

Kas no 10. maija izriet? Ka jābeidz krievus uzskatīt par nesaprātīgiem bērniem, ir jārespektē viņu impēriskā pašapziņa, vienlaikus tajā vienīgajā valodā, kuru viņi saprot, paskaidrojot, ka Latvijas Republikā krievimpēriski recidīvi pieļauti netiks. Tā vienīgā valoda nav krievu valoda.

 

 

Šīs SestDienas, 13. – 19. maija numurā lasiet:

 

SestDienas SALONS. Lai asinsritē neveidotos trombi. Grupa Sigma, gatavojoties jaunā albuma koncertiem, savās iepriekš sarakstītajās dziesmās atrod tēmas, kas sasaucas ar pašlaik pasaulē notiekošo.

PASAULĒ. Attīstības pasaule nav Rietumu pusē. Aktīvi sodīt Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā ir gatavas tikai nepilna trešdaļa pasaules valstu. Pārējās, tostarp vadošās attīstības valstis, ir noskaņotas Krievijai labvēlīgi vai ievēro neitralitāti, neatbalstot nedz Maskavu, nedz Rietumus. Kādi motīvi diktē šādu izvēli, un kuras valstis uzskatāmas par nozīmīgākajām Krievijas atbalstītājām?

LAIKA MAŠĪNA. Cik sver viena grivna. Saprotamu iemeslu dēļ Ukrainas grivna pašlaik nav tā stabilākā pasaules valūta un tās vērtība ir tikai 0,031 eiro. Taču sensenā pagātnē par grivnām dēvēti sudraba stienīši, kuru svars bijis pat lielāks par 200 gramiem.

TĒMA. Skatīties no putna perspektīvas. Ideja par grāmatu “Vara un ticība. Ceļojums uz skaistākajām baznīcām un klosteriem Eiropas austrumos no Jeruzalemes līdz Ziemeļnorvēģijai” Rihardam Bērugam ienākusi prātā tieši Rīgā. Pirms trim gadiem, piedaloties vecticībnieku dievkalpojumā Rīgas Grebenščikova dievnamā, viņš saprata: es dodos ceļā! Viņa dzīve starp Latviju, Norvēģiju un Svanetiju Gruzijā tam nebija šķērslis, neapturēja ne kovids, ne ceļojumu maršruts caur “karstajiem” punktiem. Grāmatā iekļautas 80 svētvietas, bet stāsts nav par vēsturi – tā ir šodiena, dzīvi cilvēki, individuāli likteņi un globālas tendences, kam īpašu aktualitāti piedod arī Ukrainā notiekošais karš.

CEĻOJUMS. Katram savu araratu. Daba un klosteri ir Armēnijas tūrisma industrijas stūrakmeņi. Tikmēr savā ārpolitikā valsts mēģina balansēt uz šķietamas neitralitātes robežas, cenšoties nesakaitināt Krieviju.

SPORTS. Plāns izpildīts ar uzviju. Rimi Rīgas maratons nedēļas nogalē ierastajā formātā risināsies pirmo reizi kopš 2019. gada un pulcēs teju 20 tūkstošus skrējēju.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata