Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sakņupuši pie ekrāna

Izveidots valstu saraksts, kuru iedzīvotāji visvairāk cieš no viedierīču izmantošanas izraisītām spranda sāpēm.

Parkos, pludmalēs un uzgaidāmajās telpās – visur skats ir vienāds. Savā nodabā sēdoši, ekrānā ieurbušies cilvēki uz priekšu nolocītām galvām ir redzami visās pasaules valstīs, kuras vien iepazinušas moderno tehnoloģiju labumus. Laika īsināšana digitālajā pasaulē paglābj no garlaicības vai vientulības sajūtas, taču blaknes ir pamatīgas. Viena no tām – "tehnoloģiju kakls" jeb spranda muskuļu sastiepums, kā pamatā ir ilgstoša galvas nokāršana uz priekšu.

Lai arī varētu šķist, ka neliela galvas noliekšana nevarētu radīt nopietnas problēmas, mediķi norāda uz pretējo. Jau balstot kaklu nevainojami taisnā pozā, tā muskuļiem jānotur aptuveni piecu kilogramu svars, un galvas sasvēršanās šo slodzi palielina. Pie 15 grādu leņķa slodze ir ekvivalenta 12 kilogramu svara noturēšanai, pie 30 grādiem – jau 18 kilogramiem, bet pie 60 grādiem – 27 kilogramiem. Lieki piebilst, ka stundām ilga piepūle pamatīgi nogurdina sprandu un izraisa diskomfortu.

VISVAIRĀK CIEŠ AMERIKĀŅI

Savilktu muskuļu sāpes spranda rajonā izjutis teju katrs cilvēks, kurš stundām ilgi bez pienācīgas izkustēšanās pavadījis pie datora vai viedierīču ekrāna. Liela daļa «tehnoloģiju kakla» upuru arī meklējuši palīdzību šīs problēmas novēršanai – kāds uzreiz devies pie ārsta, bet cits vispirms vācis informāciju internetā. Šo lietotāju bijis tik daudz, ka populārais meklēšanas serviss Google spējis izveidot globālu sarakstu ar valstīm, kurās cilvēki no šīs tehnoloģiju izraisītās veselības problēmas cieš visvairāk.

Topa augšgalā ir ASV, kuru iedzīvotāji vidēji dienā viedierīču ekrānā raugās aptuveni piecas stundas. Arī nākamajās vietās ir tehnoloģiski attīstītas valstis – Austrālija un Kanāda. Visaugstāk no eiropiešiem ierindojušās divas salas – Īrija un Malta, kurām saraksta pirmajā desmitniekā seko vienīgie aziāti – Singapūra. Top 10 noslēdz vēl četras Eiropas valstis: Lielbritānija, Somija, Norvēģija un Kipra.

JĀCENŠAS NESAGUMT

Te gan jāpatur prātā, ka sarakstu nevar uzskatīt par absolūti objektīvu, jo ne visi cilvēki meklē problēmas risinājumu internetā. Piemēram, dažās Āzijas tautās muskuļu sāpju problēmas tiek risinātas ar regulārām masāžām, kas tiek lēti piedāvātas pat ielas malā. Līdz ar to viņiem rīcības plāns jau ir gana skaidrs un attiecīgās tautas "tehnoloģiju kakla" problēmas sarakstā neatspoguļojas. 

"Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā samazināt nepareizas pozas izsaukto diskomfortu, ir pacelt ierīci acu līmenī," portālam Daily Mail iesaka labsajūtas un stājas eksperte Ērika Veisa no britu uzņēmuma ISSA Yoga, "mēģiniet apzināties, cik taisni jūs sēžat, un, ja jūtat, ka sākat sakumpt vai zaudējat koncentrēšanās spējas, ja iespējams, paņemiet pārtraukumu. Katrā ziņā izvairieties no plecu nolaišanas uz priekšu vai kakla izstiepšanas, lai skatītos ekrānā." Šos pašus ieteikumus vēlams izmantot arī pēc darba, atpūšoties, spēlējot videospēles vai skatoties televizoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata