Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar vienu kreklu

Fakts, ka Lidija Lasmane-Doroņina (93) izvirzīta Nobela Miera prēmijai, atgādina par stājas nozīmi cilvēka dzīvē jeb, citiem vārdiem sakot, morālo mugurkaulu. Padomju varas opozicionāre un bijusī politieslodzītā ir viena no 320 izvirzītajiem kandidātiem šim apbalvojumam, kura laureāts tiks paziņots 5. oktobrī. Par viņu uzņemtā filma līdz mēneša beigām pieejama portālā filmas.lv.

Top komentāri

Atis Priedītis
A
Otreizējās vajāšanas tiešām bija ļoti nežēlīgas un parasti beidzās ar upura nāvi vai nonākšanu psihiatru uzraudzībā uz mūžu. Atbrīvoties no čekas piešķirtās psihiatriskās saslimšanas diagnozes patiesībā ir neiespējami. Un viss tālākais mūžs jādzīvo ar apziņu, ka upuris patiesībā ir psihs. Nesen to interneta publikācijā atzina arī kāda psihiatre. Pastāv psihiatru solidaritāte un viņi savus kolēģus nenodod. Un ja mēģina pierādīt, ka diagnoze ir bijusi kļūdaina, tad jārēķinās ar to, ka pārbaudītāji būs tieši tie paši, kuri šādas diagnozes okupācijas laikā piešķīra. Vienīgā izeja, to atklāti šī psihiatre pateica - ignorēt diagnozi un turpināt dzīvot kā parastam normālam cilvēkam.
Matīsu Modris
M
Vai viņai to apbalvojumu vajadzēja saņemt un nonākt vienā apbalvoto kompānijā ar čekas ziņotājiem un nelielās piesavināšanās meistaru, VUGD priekšnieka vietnieku, pulkvedi Intu Sēli, un citiem līdzīga kaluma vīriem?
Atis Priedītis
A
Kāpēc nepiesakās un klusē čekas upuri? Un kā Jūs to iedomājaties. Vai šādi - piemēram, 1981.gada 17.jūnijā es nevarēdams vairāk izturēt VDK vajāšanas mēģināju izdarīt pašnāvību, bet mani izglāba un pēc tam ielika psihenē. Čekistu versija - aiz nelaimīgas mīlestības un nekāda čekas pirksta. Un ja turpina muldēt par čeku, tad lai paliek psihenē uz mūžu. Gadījums ir safantazēts, bet tādi bija arī patiesībā. Tie, kuri tika izglābti psihenē tika turēti līdz brīdim, kamēr piekrita versijai par "nelaimīgu mīlestību". Tāda ir skumjā patiesība par 80.tajiem gadiem. Oficiāli gan čeka nodarbojās tikai ar "spiegu ķeršanu". Visnežēlīgās vajāšanas tika izvērstas pret tiem, kuriem no psihenes izdevās izkļūt. Čeka centās par katru cenu novest upuri līdz psihenei vēlreiz. Otreizējā nokļūšana psihenē jau bija ar invaliditātes piešķiršanu un no tā izrietošajām sekām. Šāds cilvēks patiesībā bija pilnīgi norakstīts. Otreizējās vajāšanas tiešām bija ļoti nežēlīgas un parasti beidzās ar upura nāvi vai nonāk
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata