Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Starp līderiem jau kopš bērnības

Zinību dienā, 1. septembrī, brāļi Bertāni Stambulā Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības sastāvā sākuši cīņas Eiropas čempionātā. Vecākajam brālim Dairim šis ir jau ceturtais kontinenta meistarsacīkšu finālturnīrs, bet Dāvim – otrais. Iemesls gan šeit nav viņa jaunība, jo abi pirms sešiem gadiem kopā spēlēja 2011. gada Eiropas čempionātā, kas notika tepat kaimiņos, Lietuvā. Pēc tam Dāvim ceļu uz valstsvienību aizšķērsojušas divas smagas ceļgala traumas, bet viņš ir apliecinājis savu cīnītāja raksturu, jo ir ne tikai atgriezies valstsvienībā, bet pa ceļam arī paguvis sasniegt virsotnes, kādas Latvijas basketbolisti līdz šim nebija iekarojuši: pagājušajā gadā Vitorijas Baskonia sastāvā viņš iekļuva Eiropas spēcīgākā klubu turnīra ULEB Eirolīgas finālčetriniekā, bet šopavasar Sanantonio Spurs rindās sasniedza basketbola mekas, Nacionālās basketbola asociācijas jeb NBA, pusfinālu.

Šovasar Dāvis pēc piecu gadu pārtraukuma apņēmības pilns atgriezies valstsvienības sastāvā un bija gatavs sākt treniņus jau pāris dienu pēc nosvinētajām kāzām. "Zināju, ka uzreiz pēc kāzām jāsāk kārtīgi trenēties, jo vairs tikai mēnesis atlicis līdz Eiropas čempionātam," basketbolists augusta sākumā atklāja, ka valstsvienības dēļ medusmēnesi ar tobrīd vēl topošo sievu Annu izbaudījis jau vasaras sākumā. Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis atzīst, ka tā ir profesionāla basketbolista ikdiena: "Ģimene dzīvē ir vissvarīgākais, bet mēs basketbolā paši bieži vien ar to nonākam pretrunā, jo ģimeni nākas pakārtot darbam." Treneri gan šādās situācijās parasti ir pretimnākoši, par ko pagājušajā sezonā pārliecinājās arī Dairis Bertāns, kuru slavenais amerikāņu speciālists Deivids Blats sezonas karstumā palaida būt kopā ar dzīvesbiedri Innu dēla dzimšanas brīdī. "Ar treneri runāju sezonas sākumā – pastāstīju, kas un kā. Jebkurš normāli domājošs cilvēks saprot, ka pirmais bērns – tas ir vienreiz dzīvē," intervijā portālam sportacentrs.com toreiz stāstīja Dairis.


Pašu treniņos īpaši noteikumi

Brāļi pirms šīs vasaras pēdējo reizi kopā spēlēja 2012. gadā, palīdzot Latvijas izlasei kvalificēties nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīram Slovēnijā, kur Dāvis Ļubļanas Union Olimpija sastāvā sāka savas viesspēlētāja gaitas. Diemžēl sezonas pēdējā spēlē jau Belgradas Partizan sastāvā viņš pirmo reizi plēsa ceļgala krusteniskās saites, kas viņu izsita no ierindas uz deviņiem mēnešiem, bet gadu pēc atgriešanās viņš tādu pašu traumu guva vēlreiz.

Šāds pavērsiens daudziem basketbolistiem nozīmējis karjeras beigas, taču Dāvis nepadevās, turklāt ticību viņam nezaudēja arī NBA klubs Sanantonio Spurs, kas tiesības uz Latvijas basketbolistu bija ieguvis 2011. gada jauno spēlētāju izvēlē. Šī kluba ārstu aprūpēts, viņš pagājušā gada vasarā guva iespēju sevi apliecināt viņpus Atlantijas okeānam, kur izcīnīja vietu sastāvā vienā no NBA pēdējo gadu spēcīgākajiem klubiem. Lai gan Dāvis bija izteikts lomas spēlētājs, viņa spēles laiks un ieguldījums bieži vien bija lielāks par sākotnēji paredzēto. Debijas sezonā viņš kopā ar izslēgšanas turnīru piedalījās 80 spēlēs, četrās no tām gūstot vismaz 15 punktu. "Pirmā sezona NBA bija ļoti izdevusies, jo, skatoties pagātnē, pirmgadnieki pie (Spurs galvenā trenera Grega – aut.) Popoviča parasti praktiski netiek spēlēt. Laukumā tiku biežāk, nekā biju gaidījis," pēc atgriešanās Latvijā stāstīja Dāvis Bertāns. Viņam ir spēkā līgums ar klubu uz vēl vienu sezonu.

Pirms pievienošanās valstsvienībai Dāvis un Dairis paguva arī patrenēties kopā, bieži vien spēlējot viens pret vienu. Lai cīņu padarītu līdzīgāku, tai bijuši īpaši noteikumi – Dāvis nedrīkstējis mest trīnīšus, bet Dairim visi metieni no apakšas bija jāizpilda ar kreiso roku. "Laukumā saprotamies no pusvārda. Ir ļoti forši spēlēt kopā ar Dāvi. Ne tikai tāpēc, ka viņš ir mans brālis. Vienmēr patīkami trenēties un spēlēt kopā ar augstākā līmeņa basketbolistiem," Dairis Bertāns norāda, ka izbauda treniņus kopā ar NBA rūdītajiem komandas biedriem, arī Kristapu Porziņģi.

No šīs vasaras spēlēm visspilgtāk atmiņā palikusi cīņa pret Lietuvu, kad pārpildītajā Arēnā Rīga izdevās pārspēt titulētos kaimiņus, turklāt abiem brāļiem netrūka veiksmīgu epizožu. "Spēles situācijās brālis man ir kā jebkurš komandas biedrs, neredzu nekādu atšķirību, bet atsevišķās epizodēs sanāk tā, ka priekšplānā izvirzās radniecīgās saites," par sajūtām, spēlējot kopā ar brāli, SestDienai stāstīja Dairis, kurš pirmajās spēlēs bieži vien vēl pirms trenera pamācīja Dāvi atsevišķās taktiskajās niansēs, īpaši aizsardzībā. Viņš nenoliedz, ka ir viens no nedaudzajiem, kura padomos basketbola lietās Dāvis ieklausās.


Mazo brāli apcelt neļauj

Pēdējā pārbaudes spēlē pret Čehiju Dairis bija klāt pirmais situācijā, kad pēc netīriem pretinieku gājieniem Dāvis pārlieku uzvilkās un izpelnījās tehnisko piezīmi. 

"Tas jau ir tikai normāli, ka šādā situācijā aizstāvēju Dāvi. Arī tad, ja būtu kāds cits komandas biedrs, steigtos palīdzēt," ar smaidu atzina vecākais no brāļiem. Basketbolistu tēvs Dainis Bertāns sarunā ar SestDienu apliecināja, ka jau bērnībā šādās situācijās Dairis vienmēr nekavējoties bijis klāt un aizstāvējis Dāvi: "Kā jau puikas, laiku pa laikam jau viņi arī savā starpā izmeta pūku, bet, ja citi apcēla kādu no viņiem, otrs uzreiz bija klāt un aizstāvēja. Īpaši jau tad, ja apcēla mazo brāli, Dairis uzreiz bija priekšā."

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 1. septembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata