Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vīri, kas atdodas grupā

Pierasts, ka dažādi sevis meklējumu un atbalsta semināri un tikšanās biežāk tiek rīkoti sievietēm. Bet kā ar vīriešiem? Izrādās, arī stiprajam dzimumam šādas tikšanās un atbalsts ir vajadzīgs un šāda veida kustība pamazām veidojas arī Latvijā.

Pirms tikšanās puiši man lūdz izlasīt vīru grupas ceļvedi, pēc kura tad arī liela daļa grupu darbojas. Arī Latvijā.

"Vīru grupa" nav kāda oficiāli dibināta biedrība. Tā arī nepaģēr noteiktas prasības dalībniekiem. Principā šādu grupu varētu izveidot ikviens vīriešu dzimuma pārstāvis. Reģistrācija konkrētajā mājaslapā ir drīzāk, lai darītu par sevi zināmu citiem potenciālajiem dalībniekiem un iegūtu plašāku informāciju par grupas darbības kārtību.

 

Tēvi un tēviņi

"Vīru grupa ir par to, kā kļūt par iespējami labāku vīrieti tā, kā tu pats to saproti," paskaidro Vents. Kad jautāju, kā tad vīrietis atšķiras no citiem cilvēkiem, viņam pēc atbildes nav jāmeklē. "Ar attieksmi. Vīrietis sevi uztver nopietni tajās kategorijās, kas viņam ir svarīgas. Mēs jau visi bioloģiski esam vīrieši vai sievietes, tikai daži no mums ir izauguši līdz savai vīrišķībai vai sievišķībai, daži to visu joprojām muļļā, izvairoties no godīga darba ar sevi." Kolēģis Toms piebilst, ka atšķirību labi ilustrē pretnostatījums starp tēvu un tēviņu. "Cik daudzi no mums ir bijuši tēviņi! Un arī es pats tāds esmu bijis," atzīst jaunais vīrietis.

Varbūt tad runa ir vienkārši par pieaugšanu un nav atšķirības starp vīriešu un sieviešu pieaugšanu? Trešais sarunas dalībnieks Jānis īsti nepiekrīt un atzīst, ka bērns mūsos jau nekur nepazūd. "Definīcija par to, kas ir mūsu dzimums, ir atšķirīga katram no mums. Veči vienkārši sanāk kopā un runā par aktuālām lietām," piebilst Jānis.

"Vīru grupas" ceļvedis gan nosaka zināmu kārtību. Sanākšanām ir jānotiek regulāri. Pasākums tiek iesāks ar meditāciju, lai noskaņotos. "Jo citādi tu ierodies tāds izkliedēts," paskaidro Vents. Mēdz būt tā, ka tikšanās reizēm tiek noteikta tēma vai arī ir ieteicams izlasīt kādu konkrētu grāmatu, ko apspriest, taču, ja kādam no dalībniekiem tajā brīdī ir kāds viņam aktuālāks temats, sarunu var veidot arī citā virzienā. Arī runāšanai ir noteikts reglaments. Katrs var runāt apmēram 10–12 minūšu, ieskaitot gan paša stāstījumu, gan refleksijas par citu sacīto. "Tas ir jautājums par disciplīnu, un džekiem vajag disciplīnu," pamato Jānis. Tikšanās notiekot reizi divās nedēļās, taču četras reizes gadā tiekot organizēts arī tā saucamais sociālais pasākums, kas gan nenozīmējot kaut kādu plašākas sabiedrības iesaisti. Vīri vienkārši aizbrauc uz kādu vietu ārpus Rīgas, kur sarunas un dalīšanās var notikt jau vairāku dienu garumā.

 

Tikai veselīga konkurence

Visi trīs vienojas, ka droši vien tas, kas notiek starp viņiem, būtu saucams par beznosacījuma brālību. "Un tad sākas magic. Mums ir brālīga mīlestība, kas var būt starp heteroseksuāliem vīriešiem," domā Toms. Brālība, jo neesot tās mūžīgās sacenšanās, kurš te ir varenāks. Esot gan arī veselīga konkurence, bet tāda, kas, viņuprāt, iedvesmo.

Visu mūsu sarunas laiku nav ne mazāko šaubu, ka viņi ir patiesi priecīgi par šo biedrošanos. Toms novērojis, ka visi grupas dalībnieki gada laikā, kopš "vīru grupa" pastāv, ir morāli izauguši. "Arī sieviete to novērtē," ir pārliecināts Vents un piebilst, "mana saka, ka katru reizi, kad es atnāku no grupas, esmu labākā sevis versija!"

Džekiem, protams, vajagot savus draugus, taču, pēc visu triju sarunbiedru domām, tās čomu aktivitātes Latvijā ir tādas triviālas. "Ejam pašaut, paspēlēt bumbu, parunāt par neko un iedzert aliņu," noskaita Jānis un turpina, "tas, ko mēs darām, ir pilnīgi cits līmenis, cita pasaule. Tā ir ļoti piepildoša lieta – ka tu vari arī citā veidā būt saistīts ar vīriešiem." Pilnīgi atturībnieki gan nav arī šie puiši, bet ar alkoholu neaizraujoties. Viņiem šķiet, ka aliņu sūkšanas variantā nekādas jēdzīgas sarunas nenotiek. "Mani lielākie ieguvumi no "vīru grupas" ir bijuši tad, kad esmu varējis visvairāk atklāties. Un, sēžot pie aliņa, jau tu nevari atklāties!" domā Jānis.

 

Katrs ar savu pieredzi

Meklējot atbalsta grupas vīriešiem, nonācu arī līdz centram Marta. Droši vien daži ir dzirdējuši par centra organizētajām diskusijām par dažādiem vīrietības jautājumiem. Taču mazāk zināms ir par Martas atbalsta grupām 13 līdz 17 gadu veciem zēniem. Grupas darbojoties dažādos Latvijas reģionos. Vienu no tādām vada Cēsu Jaunās skolas skolotājs un feminists Lauris Bokišs, kura grupā pagājušajā mācību gadā darbojušies pieci piektklasnieki. "Runājām un darbojāmies ar viņiem aktuālām tēmām un analizējām ikdienas situācijas, kurās viņi rīkojās vai nerīkojās atbilstoši tam, kā viņi paši saprot vai sabiedrība sagaida pareizu rīcību," izklāsta Lauris. Nākamajā mācību gadā darbs turpināšoties. Aktuālākās tēmas viņa vadītajā grupā esot gods, cieņa, atbildība, draudzība, pārmaiņas ķermenī un emociju pasaulē līdz ar pubertātes sākšanos.

Vents ir pārliecināts, ka vīru grupas īpaši svarīgas ir tieši pie mums Austrumeiropā, kur sevišķi vīriešiem nav bijusi tradīcija būt atklātiem un tādi vārdi kā "psihiatrs" vai "psihoanalīze" liek salēkties. "Stigmatizācija ir šausmīga. Latviski runājošajiem vīriešiem vēl tā, bet krieviski runājošajiem tas ir daudz grūtāk, jo tiek uzskatīts, ka ar to sākas vīrietības zaudēšana," novērojis pētnieks. "Bet jābūt taču otrādi! Ir vīrišķīgi atzīt savas problēmas." Jaunie vīrieši atzīst, ka visiem ir bijusi dažādu garīgo retrītu un jogu pieredze, apzinātības prakses piekopšana un līdzīgi meklējumi. Viņi joko, ka izņēmums esot viens no "brāļiem", kuram ir pieci bērni. Tādā gadījumā  nekādus retrītus vairs nevajagot. Viņš runājot "tīrrakstā", proti, ļoti atklāti, skaidri un viedi.

Toms atklāj, ka ir daudz ceļojis, dzīvojis pie dziedniekiem, visādiem guru un mūkiem, taču, lai tur iedzīvotos un kaut ko saprastu, ir nepieciešams gana ilgs laiks. "Šeit maģiskais ir tas, ka mēs jau zinām cits cita stāstu un vajag tikai tās desmit minūtes, lai visu saprastu," atklāj vīrietis.

Vīri savās tikšanās reizēs mēģina atklāt, iepazīt un saprast četrus vīriešu arhetipus – karali, karotāju, viedo vīru un mīlnieku. Par šādu dalījumu runā teologs un daudzu grāmatu autors Ričards Rors. Viņš pētījis arī vīriešu iniciācijas rituālus dažādās kultūrās. Mūsdienās iniciācijas rituāls vīriešiem izpaliek un, lai pieaugtu un kļūtu par vīrieti, esot jāmeklē alternatīvas. "Vīru grupas" šādu iniciāciju varot piedāvāt. Vēl viens skolotājs, ko visi trīs sarunas laikā bieži piemin, ir mācītājs Juris Rubenis. Viņa pēdējās grāmatas Viņa un viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss prezentācijas pasākumā arī visi satikušies, un tas iedvesmojis tālākiem meklējumiem.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

 

Top komentāri

1
1
Priekš kam tadu provokativu nosaukumu rakstam ar labo ideju? Tas parada zemu žurnalistikas līmeni.
Velo
V
Ja satikās Rubeņa grāmatas prezentācijā tad nav īstie no brālī bas. Brāļi pie dieva nemeklē izpratni, meklē sevī un apkārtējos
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata