Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Par ko tika dots kukulis?

Lai arī patlaban nav īstas skaidrības, kādos nolūkos bija maksāta pie domes amatpersonas atrastā nauda, notikumi, iespējams, ir saistīti ar uzņēmuma NCC Spilve Development ieceri būvēt daudzdzīvokļu namu kompleksu Spilvē, Dzirciema ielā. Sākotnēji būvvalde bija paredzējusi, ka jāizstrādā vietas detaļplānojums, taču vēlāk nezināmu iemeslu dēļ no šīs prasības atteikusies. Dienas aptaujātie eksperti spriež, ka šajā jomā pastāv liels korupcijas risks.
Viena no versijām — lai netērētu laiku un varētu būvēties bez detaļplānojuma.

Diena jau rakstīja, ka piektdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu aizturēja Rīgas domes (RD) pilsētas attīstības departamenta (PAD) administrācijas vadītāju Raimondu Janitu, pie kura atrasta nauda, un bijušo PAD direktoru Vilni Štramu. Abiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Izlemj atcelt


Pagājušā gada 22.februārī būvvalde lēma, ka 4,8 hektāru lielajai teritorijai Dzirciema ielā pirms tās apbūvēšanas jāizstrādā detaļplānojums, argumentējot to ar iespējamām problēmām komunikāciju tīkla pieslēgšanā un pievadceļu izbūvē. Taču divus mēnešus vēlāk būvvalde šo lēmumu atcēla. Savukārt divas dienas pirms R.Janitas un V.Štrama aizturēšanas 13.februārī projektu apstiprināja pilsētas attīstības komiteja, kurā ir domes deputāti.

Sabiedrības par atklātību Delna pārstāve Aiga Grišāne atgādina valdības noteikumos rakstīto, ka neapbūvētās teritorijās, kāda patlaban ir būvlaukumam izraudzītā vieta Spilvē, detaļplānojums jāizstrādā obligāti. Tas arī jāizstrādā, ja plānota kompleksa teritorijas apbūve, arī tas teikts valdības noteikumos. "Tomēr Rīgā ir virkne gadījumu, kad detaļplānojumu uztver kā formalitāti un neizstrādā," saka A.Grišāne un piebilst, ka būvvaldei jābūt dzelžainam pamatojumam, ja tā lemj iztikt bez detaļplānojuma, ja sākotnēji tas bija prasīts. "Bija vērts dot kukuli, jo tā izstrāde paildzina būvniecības sākšanas procesu," lēš A.Grišāne. Turklāt detaļplānojuma izstrāde ir dārgs desmitos tūkstošos latu mērāms darbs. Zemes plānošanas tirgus līdera Metrum plānošanas nozares vadītāja Ilze Kjahjare atgādina, ka Latvijā veiktie pētījumi par korupcijas riskiem būvniecībā atklāj, ka tie ir augsti, jo likumos paredzētas plašas variācijas.

Būvvalde kļūdījās


Uz jautājumu, kāpēc lēmums par detaļplānojumu tomēr tika atcelts, Dienai atbildi tā arī neizdevās iegūt. Ar būvvaldes vadītāju Andi Cini un būvvaldi pārraugošās RD PAD pašreizējo direktoru Pēteri Stranci pirmdien sazināties neizdevās. Lai arī PAD pārstāve Marija Ābeltiņa solīja to noskaidrot, īsi pēc sešiem vakarā viņas telefons vairs neatbildēja.

NCC Spilve Development valdes loceklis un līdzīpašnieks, ekspolitiķis Arnolds Laksa noraida uzņēmuma saistību ar kukuļdošanu un stāsta, ka uzņēmums pats nebija lūdzis atcelt detaļplānojuma izstrādi. "Toreiz būvvalde, lemjot, vai vajadzīgs detaļplānojums, ir kļūdījusies, jo teritorija ir neapdzīvota un turklāt neliela," skaidro A.Laksa. Tiesa, viņš liek saprast, ka uz Rīgas plānotājiem bijis dusmīgs, jo viss ievilcies. "Pagāja astoņi mēneši, bet tālāk par būvdarbu ieceres akceptu netikām, nesaņēmām pat arhitektūras plānošanas uzdevumu," viņš stāsta. Lietas apstākļi liecina, ka uzņēmējs šajā gadījumā sadarbojies ar tiesībsargiem un kukuļdošana veikta kā operatīvais eksperiments.

Lasiet vēl:

Summa izklausoties niecīga
Līga Lazdiņa

Pretēji apjukumam, ko Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta darbinieku vidū pagājušajā nedēļā izraisīja tā telpās veiktā kratīšana un vēlāk notikusī tagad jau atstādinātā departamenta administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un bijušā departamenta direktora Viļņa Štrama apcietināšana, pirmdien darbs jau noritēja, kā ierasts. Pat vēl vairāk — koncentrēties uz šo notikumu neļāva ne pēdējās nedēļās aktualizētais jautājums par applūstošajām teritorijām, ne pirmdien Valsts kontroles publiskotais ziņojums par vairāku gadu gaitā nelikumīgi iekasēto infrastruktūras maksājumu, saka departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Marija Ābeltiņa. Tikmēr domes kuluāros izskan versijas, kāpēc abus kungus tur aizdomās par 65 000 eiro jeb 45 700 latu kukuļa starpniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses