Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iracionālie karjeras kavēkļi

Vēlmi šogad mainīt darbu un pieņemt jaunus izaicinājumus karjerā pauž apmēram puse no respondentiem darba portāla Cvmarket.lv decembra beigās veiktajā aptaujā. 12% aptaujāto norāda, ka vēlas darba apstākļu uzlabošanos kopumā, 10% cer uz iespēju profesionāli pilnveidoties, apmeklējot kursus. 7% šogad sagaida paaugstinājumu pašreizējā darbavietā, un tieši tikpat daudzi vēlas algas pielikumu. Vēl 7% aptaujā pauduši nodomu pārcelties uz citu pilsētu vai valsti, 3% plāno beidzot izmantot atvaļinājumu.

Nemierā ar algu, izaugsmi

Daudzi iedzīvotāji ir nobrieduši pārmaiņām un ir gatavi mesties jaunos izaicinājumos, aptaujas rezultātus komentē Cvmarket.lv personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. "Raugoties no darba devēju perspektīvas, tas daudziem var nozīmēt darbinieku zaudējumu, taču ir daudz arī tādu, kuri labprāt vēlētos sevi profesionāli pilnveidot un iegūt jaunas zināšanas. Tas var noderēt par padomu darba devējiem piedāvāt darbiniekiem vairāk apmaksātu kursu vai semināru, un rezultātā ieguvēji būs abas puses," viņš teic. 

Cita vēl pirms kāda laika veikta Cvmarket.lv aptauja rāda – tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri meklē jaunu darbu, galvenā motivācija to darīt ir zems vai slodzei neatbilstošs atalgojums. Nākamais izplatītākais iemesls ir izaugsmes iespēju trūkums pašreizējā darbā, trešajā vietā ierindojas vēlme kardināli mainīt sfēru, kurā cilvēks patlaban strādā.
Pasaules mērogā situācija nedaudz atšķiras. Biznesa kontaktu tīkla Linkedin.com globālais pētījums par iemesliem, kāpēc cilvēki meklē jaunu darbu, atklāj, ka galvenais no tiem ir izaugsmes iespēju trūkums. To kā primāro norādījuši 45% aptaujāto. Otrajā vietā ierindojas darbinieku neapmierinātība ar priekšniecības vadības stilu (41%), trešajā (36%) – neapmierinoša iekšējā darba kultūra uzņēmumā. Pēc tam seko respondentu vēlme pieņemt sarežģītākus izaicinājumus, neapmierinātība ar algu u. c.

Man nesanāks...

Alkas kaut ko mainīt savā darba dzīvē gan ne vienmēr iet roku rokā ar gatavību aktīvi rīkoties lietas labā. Ļoti bieži attaisnojumi, kāpēc mēs tā arī nepiesakāmies jaunam darbam vai nelūdzam paaugstinājumu vai algas pielikumu, īstenībā ir reducējami uz bailēm, uzskata Bernards Marrs, starptautiski respektēts britu biznesa konsultants, Advanced Performance Institute vadītājs. Savā rakstā Top 10 bailes, kas kavē cilvēkus karjerā portālā Linkedin.com Marrs norāda, ka bailes nereti izliekas, ka mūs no kaut kā sargā, bet patiesībā tās mūs profesionālajā dzīvē tikai traucē un kavē. 

Piemēram, daudzi baidās no neizdošanās un vilšanās izraisīšanas, un tas neļauj viņiem realizēt savu potenciālu. Daudzi pat sevi ir pārliecinājuši, ka nevajag mēģināt neko jaunu, ja vien nav pilnīgas drošības sajūtas, ka viss sanāks. "Tomēr neveiksmes ir vienīgais ceļš, kā mācīties, un daudzi veiksmīgi cilvēki pie panākumiem tikuši tikai caur kļūmēm," oponē Marrs. 

Izplatītas ir bailes no atraidījuma. Bailes saņemt "nē" nereti attur no sarunas sākšanas, piemēram, par paaugstinājumu vai pozitīvas rekomendācijas ieguvi. Tomēr, ja nesaņemas un pat nepajautā, uz "jā" var necerēt.

Marrs norāda, ka arī tad, ja pašreizējā darbavieta nepatīk, mēs ar laiku tajā jūtamies visai komfortabli, tāpēc jaunais biedē. Mēs mēdzam sev iegalvot, ka "viss jau nemaz nav tik slikti", jo baidāmies no tā, ko nozīmēs aiziet no darba, sākt darboties jaunā nozarē, atkal mācīties vai piedzīvot jebkādas citas pārmaiņas. Dažkārt nevēlamies kāpt pa karjeras kāpnēm, jo baidāmies zaudēt brīvību. Paaugstinājums var ietvert citus darba apstākļus, garākas darba stundas, vairāk stresa. Tomēr iespējamās negatīvās lietas būtu vērts salīdzināt arī ar "draudošajiem" ieguvumiem. 

Perfekcionismam – nē!

Apsverot jauna darba meklēšanu, cilvēki bieži domā apburtā loka ietvaros – lai dabūtu darbu, jābūt attiecīgai pieredzei, bet, lai iegūtu šādu pieredzi, vispirms jātiek pie attiecīga darba. Beigās daudzi nemaz nepiesakās uz vakanci, jo uzskata, ka tai neatbilst. Marrs gan uzsver, ka tā ir kļūda, jo darba devēju acīs bieži izšķiroša var būt līdzīga, bet ne ar vakanci identiska pieredze, citas prasmes, svaiga pieeja lietām. 

Pieteikšanās jaunam darbam saistās arī ar vērtējuma saņemšanu – vai esi gana labs, gudrs, prasmīgs. "Taču, ja jums no tā bail, jūs, iespējams, pārspīlējat to, cik dziļi citi jūs vērtēs, un esat pārāk zemās domās par savu spēju paciest negatīvu atzinumu. Ļaujot bailēm sevi kontrolēt, paliksiet bez iespējām uzlabot savu darba dzīvi," saka Marrs un iesaka distancēties arī no centieniem būt perfektam – gan nebeidzami slīpējot savu CV, kas tā arī nevienam netiek nosūtīts, gan attiecībā uz tādu vakanču meklēšanu, kas jūsu vēlmēm un pieredzei atbilstu punkts punktā. Jāmēģina izvairīties arī no iztēles radītajām bailēm, ka mēģinājumi kaut ko mainīt savā karjerā varētu novest pie kā slikta, piemēram, ka priekšnieks/kolēģi, uzzinot, ka meklējat jaunu darbu, jūs atlaidīs, izsmies, iekļaus "melnajā sarakstā" utt. 

Darba pārrunās daudzus mēdz iegāzt bailes būt alkatīgam, lai gan te īsti nebūs vietā ieaudzinātā atturēšanās no atklātas naudas lietu apspriešanas. Ja no tā bīsieties, drīzāk panāksiet, ka jums nemaksās tik, cik esat vērts. 
Kā no visām šīm bailēm tikt vaļā? Marrs saka – pirmais solis būs apzināšanās, ka tās visas ir iracionālas bailes. Tad arī būs dūša stāties tām pretī ar racionāliem apsvērumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses