Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Uzņēmumi trūkstošos darbiniekus meklē arī ārpus nozares

Darbaspēka deficīts aug augumā

Darbinieku trūkuma problēma skar arvien vairāk uzņēmēju Latvijā, un šobrīd viņi to risina galvenokārt divējādi – pieņemot darbā un apmācot cilvēkus, kuri uzņēmuma darbības jomā iepriekš nekad nav strādājuši, kā arī vairāk izmantojot ārpakalpojumus, liecina jaunākais Citadele Index pētījums. Banka Citadele sadarbībā ar SKDS to veic reizi ceturksnī, lai no uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem iegūtu ieskatu valsts ekonomiskajā situācijā, nozarēs un pašos uzņēmumos.

Aptaujājot 750 Latvijas uzņēmēju, pētījumā noskaidrots, ka darbaspēka problēmu pēdējā gada laikā izjutuši 43% – tas ir par 4% vairāk nekā pagājušā gada vasarā.

Visbiežāk ar grūtībām nodrošināt visus vajadzīgos darbiniekus saskaras vidējie un lielie uzņēmumi – šo problēmu kā sev aktuālu pētījumā minējuši 93% lielo uzņēmumu (kuros darbinieku skaits ir lielāks par 250), 75% vidēji lielu uzņēmumu (50–249 darbinieki), 55% vidēji mazu uzņēmumu (10–49 darbinieki) un 41% mazo uzņēmumu (kuros strādā līdz deviņiem darbiniekiem). Lielāku darbaspēka trūkumu izjūt ražošanas un būvniecības nozares pārstāvji.

Lai risinātu darbinieku deficītu, visvairāk jeb 48% aptaujāto uzņēmēju atzīst, ka pēdējā gada laikā ir pieņēmuši darbā un apmācījuši cilvēkus, kuri uzņēmuma darbības jomā līdz šim nekad nav strādājuši. Šādu risinājumu visbiežāk izmantojuši uzņēmēji tirdzniecības un būvniecības nozarēs. Tāpat 33% ir sākuši izmantot vai vairāk izmantojuši ārpakalpojumus, 16% ir pārvilinājuši darbiniekus no konkurentiem un tikpat – automatizējuši procesus uzņēmumā ar tehnoloģiju palīdzību. Jauna darbaspēka apmācīšana ir aktuālāka reģionos, nevis Rīgā, kur tikpat bieži darbinieku trūkuma problēmu risina ar ārpakalpojumu izmantošanu.

Kopumā tikai 6% uzņēmumu, lai nosegtu darbaspēka trūkumu, meklējuši darbiniekus ārpus Latvijas. Jauna darbaspēka meklēšanu ārzemēs kā risinājumu pētījumā visbiežāk min pakalpojumu sniedzēji un lielie uzņēmumi, no kuriem šādu ceļu izmēģinājuši pat 31% no aptaujātajiem. 

Vairāk nekā puse uzņēmēju pašreizējo situāciju ar darbaspēka pieejamību Latvijā vērtē kā sliktu, turklāt liela daļa arī uz nākotni neraugās diez cik optimistiski – 41% uzņēmēju uzskata, ka tuvākā gada laikā situācija pasliktināsies, 48% respondentu spriež, ka situācija nemainīsies, un tikai 5% tic, ka tā uzlabosies. Tas ir viskritiskākais rādītājs pēdējo pāris gadu laikā, atzīmē Citadele Index autori bankā Citadele

Top komentāri

Varbūt
V
pietiek melot un vienkārši lai pamēģina sākt maksāt cilvēka cienīgas algas?
!
!
Būs algas, būs arī darbaspēks!
atbildīgs darbinieks
a
Meli par darbaspēka deficītu ne tikai aug augumā, bet septiņjūdžu zābakiem joņo pa Latviju...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses