Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Hibrīdmācības – reāls scenārijs

Gatavoties ļaunākajam, bet cerēt uz labāko – tāda varētu būt piesardzīgi optimistiska skolu rīcība šī mācību gada noslēgumā. Ņemot vērā Covid-19 viļņveidīgo dabu un citu valstu pieredzi, pastāv liela iespēja, ka arī nākamajā mācību gadā var būt nepieciešamība periodiski pāriet uz attālināto mācīšanos vai arī tā saucamo hibrīdveida mācību procesu.

Ja attālināto mācību priekus un bēdas nu jau izbaudījis katrs skolotājs, skolēni un viņu ģimenes, tad par hibrīdveida mācību procesu līdz šim runāts salīdzinoši nedaudz. Tomēr tieši tas varētu būt viens no reālākajiem risinājumiem nākotnē, jo ļautu visiem skolēniem nodrošināt salīdzinoši kvalitatīvu un pieejamu izglītību. 

Hibrīdveida mācību procesā klase tiek sadalīta mazākās grupiņās. Daļa skolēnu mācās skolotāja vadībā, atrodoties klasē, un otra daļa tikmēr seko līdzi mācībām attālināti, izmantojot nu jau visiem labi zināmās saziņas platformas – Zoom, Microsoft Teams, Google Meet. Grupiņas, kas apmeklē skolu klātienē, mainās, tādējādi katram ir iespēja "atšķaidīt" vientulīgo attālināto mācību procesu ar socializēšanos samazināta saslimšanas riska apstākļos.

Lai nodrošinātu hibrīdveida mācības, skolotājiem svarīgs gan tehnoloģiskais aprīkojums (sākot no datora ar saziņas platformām un labu interneta pieslēgumu un beidzot ar interaktīvu ekrānu), gan arī digitāls mācību saturs, ko var prezentēt ne tikai tiem skolēniem, kuri mācās klasē, bet arī tiem, kuri stundai pieslēdzas attālināti.

Mūsu radītajā digitālā mācību satura platformā SOMA. LV ir izglītības standartiem atbilstoši digitālie resursi, kas piemēroti gan klātienes darbam klasē, gan attālinātajam un hibrīdveida mācību procesam. Uzdevumos skolotājs vienlaikus var sekot līdzi visiem skolēniem neatkarīgi no tā, vai viņi strādā klātienē vai attālināti. Arī skolēniem šādā modelī ir ērtāk darboties ar portatīvo datoru vai planšeti. Visas ierīces iespējams saslēgt vienotā tīklā, lai ne tikai pildītu uzdevumus, bet arī, piemēram, dotu iespēju skolotājam stundu laikā redzēt skolēnu datoru ekrānus un liegt piekļuvi saturam, kas traucē piedalīties kvalitatīvā mācību procesā. Mācību stundu ieraksti ir labs palīgs ne tikai skolēniem, bet jaunākajās klasēs arī viņu vecākiem, kam tādējādi vieglāk saprast, kas no bērna tiek prasīts, ja viņš pats to nevar izstāstīt. Savukārt skolēniem hibrīdveida mācību process piedāvātu ilgi gaidīto iespēju socializēties, taču tas notiktu salīdzinoši drošos apstākļos.

Daudziem skolotājiem un skolēniem joprojām nepieciešams pienācīgs tehnoloģiskais nodrošinājums. Tāpat jārēķinās ar to, ka vienlaikus pasniegt stundas gan klātienē, gan attālināti ir jauns izaicinājums, kam ne visi pandēmijas nogurdinātie būs gatavi ļauties ar sajūsmu un entuziasmu. Protams, ikviens skolēns un skolotājs priecātos septembrī vienkārši iet uz skolu, kā tas bija pirms pandēmijas. Tomēr, ja nu gadījumā dzīve ieviesīs savas korekcijas, jābūt gataviem izmēģināt jaunus risinājumus, un hibrīdveida mācības varētu būt viens no tiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses