Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mājokļu tirgus prognozes

Pagājušā, 2023. gada otrā puse bija unikāla, jo grūti atsaukt atmiņā vēl otru tādu periodu, izņemot varbūt lielo dižķibeli 2009. gadā, kad attīstītāji ar dažādām akcijām un īpašajiem piedāvājumiem būtu tik ļoti veicinājuši jauno mājokļu pieejamību.

Iegādājoties dzīvokli, pircēji varēja tikt gan pie bezmaksas autostāvvietas vai virtuves iekārtas, gan dzīvot gadu vai divus, nemaksājot par komunālajiem pakalpojumiem. Un to var saprast, jo grūti arī atminēties, kad vēl tik strauji būtu kāpušas aizdevumu procentu likmes. Nesagaidot ātru un jūtamu atbalstu no komercbankām, attīstītāji darīja visu, kas bija viņu spēkos, lai Euribor kāpuma sāpīgo ietekmi jauno mājokļu pircējiem kompensētu, turklāt bieži vien ar uzviju. Apķērīgākie dzīvokļu tīkotāji situāciju izmantoja, noslēdzot darījumus uz patiešām izdevīgiem nosacījumiem.

Vai attīstītāju pretimnākšana būs vērojama arī 2024. gadā? Tas atkarīgs no vairākiem faktoriem, tomēr ļoti ticams, ka jau tuvāko mēnešu laikā daļa no īpašajiem piedāvājumiem varētu tikt atcelti. Viens no iemesliem ir lēnais jaunu projektu attīstības temps, kas nozīmē, ka jau drīzumā jauno mājokļu piedāvājums atkal varētu sākt sarukt. Otrkārt, Eiropas Centrālā banka jau otro sanāksmi pēc kārtas ir atstājusi bāzes procentu likmi nemainīgu, un tas ir atstājis pozitīvu ietekmi arī uz Euribor likmi. Pēc analītiķu domām, līdz 2024. gada beigām Euribor likme varētu būt jau zem 3% atzīmes. Procentu likmēm samazinoties, pieprasījum pēc jaunajiem mājokļiem atkal varētu pieaugt. Ja tas tā notiks, attīstītāji vairs nebūs ieinteresēti kaut ko dot, dāvināt vai apmaksāt no savas kabatas.

Pavisam nesen varējām būt liecinieki teju vai fantastiskam solījumam no Rīgas domes – līdz 2030. gadam Rīgā plānots atjaunot un nosiltināt 3000 daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku. Iecere ir ļoti ambicioza, vēl jo vairāk tādēļ, ka, lai to paveiktu, nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos, atrisinot līdzšinējos izaicinājumus ar kopīpašnieku koplēmumu procesu. Pat ja neizdosies gadā atjaunot vidēji 500 ēku, bet 50, tas jau būs labs rādītājs, tomēr šeit vēlos norādīt uz ko citu. Kurš šos darbus darīs? Būvniecības nozarē jau patlaban trūkst darbaroku. Mājokļu attīstītāji pašlaik ir nedaudz piebremzējuši, taču balansu izlīdzina publiskais sektors ar lielajiem valsts pasūtījumiem. Arī Centrālā statistikas pārvalde ziņo, ka būvniecības apjomi Latvijā joprojām ir ar plusa zīmi. Tas rada spiedienu uz darba samaksu, ietekmējot arī kopējās būvniecības izmaksas. Vai jaunie mājokļi 2024. gadā kļūs lētāki? Maz ticams. Vai to cenas pieaugs? Ja pasauli nepārņems jauni ģeopolitiski saspīlējumi, būtisku pieaugumu neprognozēju, taču uz deficīta rēķina cenas varētu mēreni celties mājokļiem pieprasītākajās atrašanās vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses