Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgā aug konteineru bizness

Augusta beigās svinīgā ceremonijā, izkraujot pirmos konteinerus no Cosco konteinerlīnijas kuģa, Rīgas ostas uzņēmumā Baltic Container Terminal (BCT) tika atklāts jauns konteinerceltnis, kas turpmāk papildinās Baltijā modernāko konteineru apstrādes loģistikas sistēmu un sekmēs ātrāku konteinerkravu apstrādi.

Pārvar izaicinājumus

Gandrīz 100 metru augstais un 870 tonnas smagais konteinerceltnis ar celtspēju līdz 45 tonnām un celšanas ātrumu viens metrs sekundē nodrošina iespēju operatīvi un droši apkalpot vismodernākos konteinerkuģus ar līdz pat 15 konteineru rindām visa kuģa platumā. Šis celtnis atšķirībā no mazākiem spēj nokraut un uzkraut konteinerus kuģī visā nepieciešamajā platumā, izslēdzot vajadzību kuģi pie piestātnes kraušanas laikā pārvietot, tādējādi nodrošinot daudz ātrāku kravu apstrādi. Savukārt celtspēja garantē nevainojamu apstrādi jebkuram konteineru veidam. Arī šis celtnis, tāpat kā visi pārējie uzņēmuma STS tipa celtņi, ir aprīkots ar Quay Crane Automation System – viedu, unikālu risinājumu, kas ļauj paaugstināt kuģu uzkraušanas efektivitāti, kā arī nodrošināt darba drošību piestātnes zonā.

Celtnis, kas ražots Ķīnas kompānijā SANY Marine Heavy Industry, šā gada janvāra beigās tika uzkrauts uz baržas un pa ūdens ceļu transportēts uz Rīgas ostu, kur tika piegādāts maijā. Pēc montāžas, sistēmu un tehnoloģiju ieregulēšanas, kas tika veikta, piedaloties Ķīnas speciālistiem, celtnis šobrīd nodots ekspluatācijā un pilnībā gatavs darbam. 

Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā Lians Dzjaņcjuaņs atklāšanas pasākumā atgādināja, ka celtņa atvešana un uzstādīšana notika visai sarežģītajā laikā pasaulē, kad Covid-19 pandēmijas dēļ bija apgrūtināti daudzi, tostarp biznesa procesi.

Tomēr Latvija un Ķīna spēja nodemonstrēt labu sadarbību, tādēļ sagaidāms, ka jau pēc krīzes pārvarēšanas sadarbība starp abām valstīm paplašināsies.

Pēc vēstnieka paustā, Latvija ir laba vieta transporta un loģistikas pakalpojumu attīstībai un Rīgas brīvostai ir būtiska loma transporta sakaru paplašināšanai starp Latviju un Ķīnu.

''Esam definējuši, ka viens no būtiskiem virzieniem Rīgas brīvostas konkurētspējas pilnveidošanai ir moderno tehnoloģiju un risinājumu ieviešana, kas paaugstina ostas darbības efektivitāti un kravu apkalpošanas ātrumu. BTC piemērs apliecina – modernās tehnoloģijas ir viens no starptautiskās konkurētspējas stūrakmeņiem. Mūsu mērķis – kļūt par līderi viedās jeb digitālās ostas risinājumu ieviešanā Baltijas reģionā,'' pauda Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš, piebilstot, ka brīvostas pārvalde saskata lielu attīstības potenciālu tieši konteineru pārkraušanas jomā, tādēļ osta ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu ostā strādājošajiem uzņēmumiem gan infrastruktūras ziņā, gan jaunu sadarbības partneru meklēšanā dažādos pasaules reģionos.


Divos gados investēti 40 miljoni 

''BCT aktīvi strādā, lai būtu klientu pirmā izvēle konteinerkravu apstrādes jomā ne tikai Rīgas ostā un Latvijā, bet arī visā Baltijas reģionā. Mūsu konkurētspējas pamatā ir efektivitāte un produktivitāte, ko nodrošina nepārtrauktais inovāciju process, investīcijas jaunās tehnoloģijās un mūsdienīgā tehnikā. Jaunais konteinerceltnis vēl vairāk paaugstinās mūsu termināla darba efektivitāti, nodrošinot ātrāku un drošāku kuģu apkalpošanu, lai apmierinātu mūsu klientu arvien augošās prasības,'' sacīja BCT izpilddirektors Džerards Samuts. 

Jaudīgais SANY konteinerceltnis ir būtisks papildinājums BCT konteineru loģistikas sistēmai, kas jau šobrīd uzskatāma par modernāko Baltijas valstīs. BCT ir lielākais specializētais un tehnoloģiski vislabāk nodrošinātais konteineru terminālis Rīgas ostā, kas investē būtiskus resursus viedajās termināla vadības un kravu aprites automatizācijas tehnoloģijās, nodrošinot operatīvu kravu apriti, uzskaiti un izsekojamību, stāstīja BCT izpilddirektors Dmitrijs Kiselevs, piebilstot, ka pēdējo divu gadu laikā – 2019. un 2020. gadā – Maltas uzņēmumu grupa, kurā ietilpst arī BTC Latvijas ekonomikā investējusi 40 miljonus eiro – gan jaunas noliktavas būvniecībā, gan konteineru celtņa iegādē, gan loģistikas centra iegādē lidostas apkaimē.

Šā gada janvārī ekspluatācijā nodotās modernās ģenerālkravu apstrādei un uzglabāšanai paredzētās noliktavas kopējā platība ir 11,7 tūkstoši kvadrātmetru.

Apsildāmā noliktava aprīkota ar energoefektīvu LED apgaismojumu un dzelzceļa rampu, kas nodrošina tiešu piekļuvi katrai noliktavas sekcijai. ''Neskatoties uz Covid-19 izraisīto krīzi pasaulē, kas tādējādi nedeva iemeslu ļoti pozitīvām prognozēm, mums jau ir izīrētas visas septiņas sekcijas trim dažādiem nomniekiem. Līdz ar to šis biznesa attīstības virziens izskatās ļoti perspektīvs, un šobrīd plānojam būvēt vēl vienu noliktavu šeit pat ostas teritorijā,'' stāstīja Kiselevs.


Drošs loģistikas bizness

Jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1996. gadā, kad ostā strādājošais konteineru pārkraušanas uzņēmums tika iegādāts, tas arī turpmāk tika veidots kā specializēts konteineru pārkraušanas terminālis. ''Mums jau no paša darbības sākuma bija priekšrocība šajā ziņā salīdzinājumā ar termināļiem, kas sākotnēji bija paredzēti un izmantoti citiem kravu veidiem un pēc tam pielāgoti konteineru pārkraušanai. Viss aprīkojums terminālī ir speciāli domāts konteineru apstrādei. Un līdz ar jaunā celtņa darbības uzsākšanu tādu mūsu termināļu ir jau pieci,'' pauda  Kiselevs, piebilstot, ka BCT loģistikas infrastruktūru ostā mērķtiecīgi sāka attīstīt pirms desmit gadiem, izveidojot pirmo noliktavu. 

''Mūsu nomniekiem patīk, ka noliktava atrodas brīvostas teritorijā un ļoti tuvu konteineru laukumam. Līdz ar to preces, kuras viņi saņem konteineros, uzreiz pēc izkraušanas no kuģa tiek pievestas pie noliktavas un tur izkrautas. Noliktavā notiek kravu pārkomplektēšana, nepieciešamā apstrāde, pēc kā preces atkal ievieto konteineros, kurus jau tālāk gala saņēmējam nogādā ar kravas automašīnām vai arī pa dzelzceļu, jo noliktavas vienā pusē ir dzelzceļa rampa,'' stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Pēc kravu apgrozījuma BCT ir otrais lielākais terminālis Rīgas ostā. 2020. gada septiņos mēnešos BCT pārkrāva 65% no visiem Rīgas ostas konteineriem un 9% no visām Rīgas ostas jūras kravām.

Šī gada septiņos mēnešos terminālī ir pārkrautas jau 179 037 TEU vienības jeb 1,8 miljoni tonnu. Pēdējos desmit gados konteinerkravu apjoms Rīgas ostā audzis par vidēji 7% gadā, 2019. gadā sasniedzot 4,9 miljonu tonnu apgrozījumu. Šī gada pirmajā pusgadā Rīgas ostā pārkrauti 2,123 miljoni tonnu konteinerkravu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses