Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Sievietēm ir vieta IT jomā

Ja salīdzinām pagātni, kāda tā bija aptuveni pirms pieciem gadiem, ar šodienu, redzam, ka situācija sieviešu nodarbinātībā informācijas tehnoloģiju (IT) sektorā krasi mainījusies.

Viens no galvenajiem pārmaiņu faktoriem ir tas, ka būtiski mainījies uzņēmumu vadītāju domāšanas veids, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, visā pasaulē IT nozarē vērojams milzīgs darbaspēka trūkums, un sieviešu pieplūdums šajā nozarē strādājošo trūkuma problēmu vismaz daļēji risina. Tā kā vēsturiski ir iegājies, ka sieviešu IT sektorā ir maz, tālredzīgi darba devēji tur pamatoti saskata lielu potenciālu un cenšas aktīvāk iesaistīt sievietes savos uzņēmumos. Otrkārt, globāli pētījumi un personāla speciālistu novērojumi liecina, ka dažādība uzņēmuma komandā nav tikai emocionāli vērtējams faktors, bet arī ļoti vērtīgs ieguvums biznesam. Proti, tie uzņēmumi, kuros strādā dažādu dzimumu, vecumu, tautību un citu piederību cilvēki, piedāvā inovatīvākus un pelnošākus risinājumus gan pakalpojumu jomā, gan produktu veidā, jo šie pakalpojumi un produkti ir trāpīgāk pielāgoti visai plašam un daudzveidīgam lietotāju lokam. Tāpēc arī mūsdienīgi uzņēmumi veido pēc iespējas raibākas komandas.

Šobrīd Latvijā aptuveni 25–27% no visiem IT sektorā strādājošajiem ir sievietes, un šis rādītājs ir viens no labākajiem Eiropā, lai arī mums vēl ir, kur augt. IT nozare ir "burbulis", kurā ilgstoši valdījuši vīrieši. Tas, kā nozarē šobrīd jūtas sievietes, ir ļoti atkarīgs no katra uzņēmuma iekšējās kultūras. Uzņēmumos, kur strādā vairāk gados jaunu cilvēku, ir arī mazāk stereotipu, tāpēc dabiski veidojas atvērtāka attieksme. Taču joprojām netrūkst arī tādu uzņēmumu, kuros dzirdama kurnēšana par sievietes ienākšanu komandā. Šādā uzņēmumā sievietei ir jāieņem spēcīgāka pozīcija un jābūt pārliecinātākai par saviem spēkiem, nedrīkst padoties provokācijām un skepsei. 

Mūsu situācija nav unikāla, ar tādiem pašiem izaicinājumiem sastopas sievietes arī citās Eiropas valstīs. Patiesībā Latvijas situācija ir daudz labāka nekā daudzviet citur pasaulē, kur izaicinājumu ir vēl vairāk. Latvijas sabiedrībā valda diezgan laba izpratne par līdzvērtību: sieviete strādā – tas ir vispārpieņemts, var ieņemt vadošu amatu – atzīstami, domāt eksakti – kāpēc ne. Latvija ieņem vienu no vadošajām vietām pasaules valstu vidū pēc to sieviešu skaita, kuras veiksmīgi darbojas zinātnē. Tomēr mēs to visu saprotam vairāk pragmatiski, bet emocionāla iecietība, uzmundrinoša attieksme un laipnība mums vēl ir jāmācās. Būtu svarīgi, lai arī mūsu valsts pilnībā apzinātos, ka IT nozares panākumi ir valsts interesēs. Latvijai nenāktu par ļaunu iedvesmoties, piemēram, no Skandināvijas valstīm, kas piedāvā Valsts stipendiju programmu sievietēm, kuras pārkvalificējas uz IT profesijām no citām jomām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses