Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Apdraudējums beidzies?

Valdība ceturtdien pieņēma divus likumprojektus, no kuriem viens paredz 9. jūnijā izbeigt ārkārtējo situāciju, vienlaikus saglabājot valdībai iespējas ieviest nepieciešamos ierobežojumus Covid-19 apkarošanai, bet otrs – turpināt valsts atbalstu tiem uzņēmumiem un sabiedrības locekļiem, kuri ir cietuši Covid-19 pandēmijas rezultātā. Protams, konkrētāki soļi aprakstīti attiecīgajos dokumentos, tos skaidro arī paši lēmumu pieņēmēji, tomēr šajā gadījumā būtisks ir vēstījums – apdraudējums vairs nav tik liels, varam pakāpeniski atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Kas šajā gadījumā dara uzmanīgu? Lai arī saglabājas ļoti daudzi ierobežojumi, maz ticams, ka tie pēc šāda signāla vairs tiks ievēroti (vismaz tādā mērā kā iepriekš). Un tas attiecas ne tikai uz situāciju pēc 9. jūnija, bet jau no šodienas – liela daļa sabiedrības, varbūt tās vairākums, tik ļoti neiedziļinās politiskajos procesos, lai pārzinātu, ka ne jau valdība, bet gan Saeima, turklāt vairākos lasījumos, pieņem likumus, ka likumprojekta pieņemšana valdībā nav gluži tas pats, kas likuma izsludināšana pēc pieņemšanas Saeimā, un ka runa vispār ir par situāciju pēc 9. jūnija, nevis no šodienas. Kaut ko līdzīgu piedzīvojām pavisam nesen, kad ar atrunu, ka jāturpina ievērot distancēšanās, tika mīkstināti pulcēšanās ierobežojumi, – ''brīvlaišanu'' daudzi sāka izmantot jau tad, kad par to pavēstīja, pat nesagaidot šīs normas spēkā stāšanos, neievērojot distances, un attiecīgi bija ļoti pārsteigti par saņemtajiem sodiem.

Un vēl šajā kontekstā – ja ir ierobežojumi, to ievērošana ļoti strikti būtu arī jākontrolē. Citādi vairojas tiesiskais nihilisms un arī labuma no ierobežojumiem kā tādiem nav.

Jā, tiek ziņots par sodiem, taču ar to acīmredzami nepietiek – vieni samaksā sodu, citi turpat blakus turpina ierobežojumus ignorēt, jo tiem neviens neko neaizrāda.

Saprotams, ka ik dienas no jauna ar Covid-19  saslimušo skaits Latvijā ir tik mazs, ka prāva daļa sabiedrības inficēšanās risku nevērtē īpaši augstu, attiecīgi jau tagad sevišķi neaizraujas ar piesardzību. Ja arī pārējiem nostiprināsies sajūta, ka briesmas secen un nu dzīve un vasara atkal jābauda, kā saka, ar pilnu krūti, skaidrs, ka tas vairo arī ticamību tam, par ko brīdina nu jau ne viens vien medicīnas speciālists, – var nākt otrs vīrusa izplatības vilnis, kas tad būs īpaši smagi arī valsts ekonomikai, par ko valdībā esošajiem nu aizvien lielākas bažas.

Protams, tas nenozīmē, ka augstu mobilizācijas līmeni būtu par visām varītēm jāsaglabā līdz pat laikam, kad ar Covid-19 neviens no jauna nesaslimtu. Iepriekš minētais vairāk ir kā riska faktori, ar ko lēmumu pieņēmējiem jārēķinās, nākot klajā ar attiecīgajiem vēstījumiem.

Top komentāri

spriidiic
s
Ģeniāli ! Ārkārtas stāvoklis , it kā , atcelsies , tikai ierobežojumi paliks . Kā šito sauc ?
Juridičeskijs
J
Veselu, nesaslimušu cilvēku tvarstīšana un sodīšana ierobežojumu ieviešanas laikā - iespēja izvērsties policijai savā darbībā, kā arī iespēja parādīt savu svarīgumu un vajadzību.
jānis
j
Tik daudz stulbuma sen nav redzēts, piebremzējiet! Tas, ka cilvēki neievēro noteikumus, ir taču taisnība, ko te liegties. Kāpēc tā, grūti pateikt. Domāju, ka tie neievērotāji ir cilvēki, kam trūkst zināšanu, izglītības nav, vai ir ļoti sliktas kvalitātes(profene). Covidioti, neieklausoties speciālistos, izgudro paši savu teoriju (augstākās klases stulbumu) par šo slimību. Tas ir stulbi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē