Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ar ticību veiksmei nepietiek

Pavasarī Covid-19 pirmais vilnis mūsu valsti skāra samērā viegli, tādēļ gan pie varas esošie politiķi, gan arī daļa sabiedrības otrajam vilnim īpaši nopietni negatavojās. Šādu viedokli pauduši dažādu jomu eksperti, un to pagājušajā piektdienā akcentēja arī Latvijas Radio 1 raidījuma Krustpunktā dalībnieki žurnālisti, analizējot galvenokārt tendences veselības aprūpē.

Tomēr saistībā ar Covid-19 otro vilni būtiska ir arī situācija citās jomās. Lai gan premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) Covid-19 pandēmijas sākumposmā izteica slaveno frāzi, ka naudas ir ļoti daudz, pagaidām nav redzama konkrēta finansiālā atbalsta stratēģija tādai situācijai, ja, Covid-19 izplatībai pieņemoties spēkā, būs nepieciešami vērienīgi ierobežojumi. 

Protams, mēs varam cerēt, ka jau turpmākajās dienās Covid-19 izplatība mazināsies un drīzumā sasniegs šīs vasaras zemo līmeni, bet ja nu tā nenotiek? Valdību vadošās partijas Jaunā Vienotība kvēlākie piekritēji, kuru ticība savas partijas nemaldīgumam līdzinās politiskā populisma sekotāju fanātismam, protams, var sociālajos tīklos bārstīt tādas frāzes kā "ekonomika jāpadara produktīvāka", taču valdība nav pārliecinājusi sabiedrību, ka spēj nodrošināt to, lai pandēmijas ietekmē nesaruktu jau esošā ekonomikas produktivitāte. Kā jau iepriekš minēts Dienā un citos medijos, šoruden Saeimā iebīdītā nodokļu reforma liecina par iracionālu naidu pret mazo biznesu un pret radošo inteliģenci, nevis par prasmīgu stratēģiju ekonomikas produktivitātes uzlabošanai.

Ko varētu darīt? Pirmkārt, varētu sniegt atbalstu uzņēmumiem dažādu digitālo risinājumu pilnveidē – organizēt apmācības un piedāvāt investīcijas tieši moderno tehnoloģiju attīstībai, respektīvi, palīdzēt pielāgoties pandēmijas apstākļiem gan intelektuāli, gan finansiāli. Protams, ir uzņēmumi, kuri veiksmīgi tiek galā saviem spēkiem, bet citiem atbalsts digitālo risinājumu pilnveidei pavērtu iespēju izturēt pandēmiju. Turklāt, ja reiz par Covid-19 izplatību mazinošo faktoru uzskata distancēšanos, tad vajadzētu nodrošināt pašapkalpošanās kases maksimāli daudzās tirdzniecības vietās un attīstīt e-tirgotavas, lai visiem iedzīvotājiem, kuri ir gatavi tās izmantot, būtu tāda iespēja.

Otrkārt, vajadzētu, piemēram, uz sešiem mēnešiem garantēt finansiālo palīdzību visiem tiem uzņēmumiem, kuri līdz Covid-19 pandēmijai pierādījuši sevi kā nopietnus Latvijas tautsaimniecības pārstāvjus, bet ir pirmie cietēji ierobežojumu pastiprināšanas gadījumā, un tie ir gan tūrisma, gan arī vairāku citu nozaru uzņēmumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē