Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bankas karte pret monētām

Nesen viena no Latvijā labi zināmajām bankām – Luminor – medijiem nosūtīja viedokli, kam bija visai kategorisks virsraksts – Bezskaidras naudas uzvaras gājiens: nākotnē skaidra nauda būs relikvija.

Viedokļa autore ir Luminor vadītāja Latvijā Kerli Gabrilovica. Apgalvojums, ka ''nākotnē skaidra nauda būs relikvija'', gan šķiet pārspīlēts vai vismaz pāragrs. Nenoliedzami, ka Latvijā liela daļa norēķinu tiek veikti virtuāli, taču aizvien vēl plaši tiek lietota skaidra nauda, un arī daudzās citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, piemēram, Portugālē un citur Dienvideiropā, kā arī Vācijā, skaidra nauda joprojām ir populārs maksāšanas līdzeklis.

Tiesa gan, var piekrist tam, ka skaidras naudas iziešana no aprites ir vērojama Zviedrijā, kas, pēc Gabrilovicas apgalvotā, ''2023. gadā iecerējusi no skaidras naudas attiekties pilnībā''.

(Jāpiebilst, ka Zviedrija nav eirozonas valsts un tās pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem padara nevajadzīgu kronu iegādi valūtas maiņas punktos, kas, protams, ir ērti biznesa un kultūras tūristiem, kā arī atpūtniekiem no Latvijas.)

Taču saistībā ar apgalvojumu, ka ''nākotnē skaidra nauda būs relikvija'', arī rodas jautājums par to, cik korekti ir tas, ka viena komercbanka izplata šādu vēstījumu? Pagaidām ES līmeņa institūcijas nav oficiāli paziņojušas, ka visā eirozonā vai pat visā ES konkrētā datumā notiks pilnīga atteikšanās no skaidras naudas. 

Jau iepriekš ir dzirdēts viedoklis, ka atteikšanās no skaidras naudas mazinās ēnu ekonomiku un naudas zādzību skaitu, taču ne visi tam piekrīt.

Ēnu ekonomikas pētnieki ir brīdinājuši, ka tautsaimniecības pelēkā sektora darboņi savām shēmām izmanto arī virtuālos finanšu risinājumus.

To, ka pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem nav garantija pret zādzībām, nesen apliecināja sociālā tīkla Facebook lietotāji, kuri dalījās savā bēdīgajā pieredzē par gadījumiem, kad pēc bankas kartes lietošanas naktsmītnes rezervējumiem un pirkumiem ārvalstīs no konta sāk zust nauda, t i., parādās maksājumi, kurus nav veicis konta likumīgais īpašnieks.

Turklāt saistībā ar pilnīgu pāreju uz bezskaidras naudas norēķiniem ir trīs riski. Pirmais – saistīts ar tehniskajiem aspektiem, tādiem kā elektrības padeves pārtraukumi. Otrais – kādas konkrētas bankas sabrukums, jo ko darīs tās klienti, ja paliks ar nederīgām bankas kartēm vai lietotnēm? Trešais risks ir saistīts ar to, ka pilnīga pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem nodrošinās bankām informāciju par visiem klientu (gan privātpersonu, gan juridisko personu) norēķiniem, un bankām nāksies pierādīt, ka šie dati tiek glabāti pietiekami droši, lai nenokļūtu svešās rokās.

Top komentāri

solo
s
vairākkārt tā ir bijis - lielveikalā izbeidzas internets un neviens nezin kad būs, norēķini apstājas, bet tiem, kuriem ir kešs, tiem nav problēmu tas pats benzīntankos - vēl nesen bija, ka iepildu cirkulī bāku, bet internets izbeidzas, nevar samaksāt ar karti...tāpēc jau vācijā un austrijā daudzos veikalos pamatā norēķinās ar naudu
Saule
S
Ceturtais risks - iestājas absolūta valsts un banku diktatūra.
viss attīstās - arī klienti
v
Tas viss ir ok priekš Zviedrijas iedzīvotājiem, bet tūristiem no citām valstīm ir jāmaksā savām bankām papildus maksa par kartes izmantošanu ārzemēs. Droši vien ES arī virzīsies uz bezskaidras naudas pusi un pieņems līdzīgus likumus uz dažādu valstu banku pakalpojumu izmantošanu, kā tālruņiem. No banku puses viss ir ideāli - visa klientu nauda tagad pilnībā ir viņu rīcībā. No klientu puses viss šis nemaz neizskatās ideāli - nauda nu viņiem nepiederēs 100% un tās lietošanai būs ierobežojumi. Un nedod dies pateikt kaut ko politiski nekorektu vai nonākt opozīcijā - tad piekļūšanai pie naudas resursiem var tikt uzlikts liegums - līdzīgi kā tas bija Krievijas opozicionāriem. Un viss šis virtuālais sapnis par to, ka valsts varēs neierobežoti taksēt nodokļus... Un šajā gadījumā pat ļoti vilinoši izskatās kriptovalūtu lietošana, kuras nekontrolē vietējās bankas un kur savai naudai esi īpašnieks - Bahamu salu centrālā banka nesen izlaida savu kriptovalūtu - tieši orientētu uz ārvalstniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē