Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Brigmanis: Ja nesaplēsīsimies paši, vienmēr būsim pie varas

Par attiecībām starp dažādiem Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) varas centriem, neviltoto sāncensību ar Jāni Dūklavu un premjera Māra Kučinska lomu apvienībā pirms aprīlī gaidāmā Latvijas Zemnieku savienības kongresa ZZS Saeimas frakcijas līderi Augustu Brigmani iztaujā Agnese Margēviča.

Fragments no intervijas:

Pēc pāris nedēļām būs ZZS vadošās partijas – Latvijas Zemnieku savienības – kongress, un jūs neesat vienīgais kandidāts uz priekšsēdētāja amatu.


Jā, bet tā tas ir bijis vienmēr. Tikai šoreiz varbūt ir nopietnāk.

Kas liecina, ka šoreiz ir nopietnāk?

Tāpēc, ka ir nopietnāks otrais kandidāts – Jānis Dūklavs. Citreiz kandidatūras bija nu varbūt nosacīti tādas nedaudz nepārliecinošākas. Pēdējā laikā bijis tā, ka gala izvērtēšanai jau ir aizgājis viens kandidāts un pārējie kandidāti procesā ir noņēmuši savas kandidatūras.

Bet šoreiz uz priekšsēdētāja amatu partijas Vidzemes nodaļu konferencē ir izvirzīts Dūklavs, nevis jūs, un runā, ka viņš kongresā cīnīsies līdz galam. Kas Dūklavam ir iekodis – mēs taču zinām, ka viņam savulaik ir piedāvāts kandidēt gan uz Valsts prezidenta amatu, gan premjera amatu, bet viņš vienmēr ir palicis savā zemkopības nozarē. Kas mainījies?

Es domāju, ka viņš ir ļoti spēcīgi uzrunāts. Citu cilvēku uzrunāts.

Un kas varētu būt tie citi cilvēki? 

Lūk, to es jums nepateikšu. Nē, es domāju, ka pirmām kārtām viņu ir uzrunājuši paša partijas biedri – par to man nav ne mazāko šaubu. Un katrā gadījumā arī tas, ka viņu Vidzemes konferencē izvirzīja, tas balsu pārsvars gan bija niecīgs – trīs balsis, bet nu izvirzīts ir izvirzīts. Ko viņš pats vēl līdz kongresam darīs, man ļoti grūti viņa vietā pateikt, jo mēs jau esam labi kolēģi un īpaši to lietu nepārdzīvojam. Vienkārši kaut kā tā... Nu, pārējās nodaļu konferencēs es esmu izvirzīts, posms ir noslēdzies, piemēram, Kurzemē viņš vispār nebija izvirzīts, Latgalē viņš vispār nebija izvirzīts, Zemgalē viņš vispār nebija izvirzīts nevienā nodaļā, viņš tika izvirzīts Rīgā.

Vai iepriekš, sakot par cilvēkiem, kas viņu ir uzrunājuši, jūs domājāt kādus sponsorus vai varbūt cilvēkus, kas nav apmierināti ar nodokļu politiku vai varbūt ar kādu citu politiku, ko ZZS zināmā mērā jūsu vadībā virza? Kas aiz tā stāv?

Man, protams, nav tādas informācijas, es arī viņam par to neesmu prasījis. Bet tas, ko es no viņa [Dūklava] esmu sapratis, ka vajadzētu tādu stingrāku stāju pret Kučinski, stingrāku stāju pret finanšu ministri [Danu Reiznieci-Ozolu].

Pret. Bet tie jau jūsu cilvēki.

Jā, bet tas ir tas, ko viņš arī nav slēpis, ko viņš arī ir runājis mūsu reģionālajās konferencēs. Pats ir pateicis, ka vajag stingrāku nostāju pret Liepājas partijas premjeru Kučinski, stingrāku nostāju pret Ventspils partijas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Es saprotu, ka iekšienē ik pa brīdim ir arī jāparāda, ka Zemnieku savienība tomēr ir atsevišķs spēks, kas apvienībā ir nācis, bet man ilgstoši politikā primārs bijis uzdevums šo apvienību [ZZS], kas mēs esam, tomēr līdzsvarot, tās viņu vēlmes. Skaidrs, ka mēs visi bijām tie, kas Kučinski atbalstīja, mēs visi nobalsojām par valdību.

Bet cik vientuļš Dūklavs ZZS ir savā nostājā, ka Kučinskis un Reizniece-Ozola būtu vairāk jāpieskata, jāietekmē? Jo premjera un finanšu ministres biroji izlec uz pārējo jūsu valdības locekļu fona kaut vai ar to, ka viņiem apkārt ir ar citām partijām, to pašu Tautas partiju, pagātnē saistīti cilvēki. Rodas jautājums, no kurienes patiesībā nāk padomi, no kurienes nāk ierosmes kādām politikām un lēmumiem.

Jāsāk ar to, ka, valdību veidojot, nevienam neradās iebildumi par to, ka Kučinskis pateica: ja jau reiz jūs mani virzāt, tomēr ļaujiet man veidot savu biroju. Reizniece-Ozola arī pateica: es esmu atbildīga par šo. Un es pieņemu, ka tas ir pareizs uzstādījums, jo cilvēks, kas strādā, kas vada valsti, grib sev apkārt komandu, ar ko viņš strādā, un to viņš veido. Un es, godīgi sakot, Kučinski atbalstu, ja reiz viņš ir piekritis... Daudziem mūsu apvienības iekšienē bija iespēja kļūt par premjeru, neba jau nu viņš bija vienīgais kandidāts, bet dažādu apsvērumu dēļ atteicās viens, atteicās otrs. Ja jau mēs uzticamies, tad darām, un, ja kritizējat, tad nāciet paši un parādiet, ko mēs varam izdarīt labāk. Un Danai es zināmā mērā gribētu palīdzēt, pateikt, ka viņa ir laba finanšu ministre, enerģisks cilvēks, viņa iet savā darbībā uz priekšu, piedāvā enerģisku rīcību, reformas. Protams, to var traktēt dažādi, šo nodokļu reformu – dažām pašvaldībām patīk labāk, citām sliktāk, viņa piedāvās risinājumu, man šķiet, ka tas ir pareizs solis. Ne visiem, protams, patiks, bet tāpēc nevar nostāties stingri pozā: mēs tagad uzliksim savu veto vai uzspiedīsim savu stingro nostāju tikai tādēļ, ka esam atsevišķs politisks spēks. Mēs neslēpjam, ka mums ar Dūklavu šajā jautājumā ir dažādas pozīcijas. Var jau ļoti vienkārši šo lietu darīt, saspiest. Un tālāk?

Visu interviju lasiet laikraksta Diena trešdienas, 29.marta, numurā!

Top komentāri

Dzērājs, zaglis, izspiedējs
D
Un ZZS Truksnis varēs turpināt Jūrmalas izlaupīšanu
farss??
f
Marionešu partija? Vienmēr ir bijuši pie varas, tikai nevarru atcerēties, kad taurtas labā būtu kaut ko darõījuši, vai tikai lebja biznesu stutējuši?
...
.
Jā, jā, ar Jūrmalas zagli, Ventspils Krievijai pakaļlaižu, Jelgavas maliķi un Putļera pārstāvi EP jūs būsiet pie varas, smiekli nāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē