Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Būs jāatjauno ekonomika

Vakcinēšanās pret Covid-19 ir tēma, kam pēdējā laikā tiek veltīta liela uzmanība gan mūsu valstī, gan citur pasaulē. Lai arī eksperti pagaidām atturas paust, tieši kad Covid-19 pandēmija beigsies un koronavīrusu SARS-CoV-2 varēs uzskatīt par uzvarētu, taču pastāv cerība, ka vakcīna dos pozitīvu rezultātu, Covid-19 draudi vājināsies un līdz ar to mazināsies ierobežojumi, kas ietekmē tautsaimniecību.

Tad, kad šis brīdis pienāks, sāksies intensīva ekonomikas atjaunošana, un svarīgi ir, lai tajā brīdī Latvijas politiskajai elitei, ko pārstāv gan valdība, gan Saeima, būtu reāli īstenojams plāns mūsu valsts tautsaimniecības atveseļošanai. 

Ir prognozējams, ka, vērtējot Eiropas mērogā, pēc pandēmijas ekonomika kļūs vēl digitālāka, nekā bija ierasts līdz šā gada pavasarim. Covid-19 krīzes rezultātā jau šobrīd daudziem cilvēkiem gan Latvijā, gan citur Eiropā ir būtiski uzlabojušās digitālās prasmes. Pandēmijas laikā ir pierasts pie konferencēm tiešsaistē, pie e-veikaliem, pie iespējas virtuālajā vidē baudīt kultūru un pie attālinātas saziņas ar cilvēkiem gan kaimiņu mājā, gan tūkstošiem kilometru attālumā. Turklāt ņemot vērā, ka jau pirms pandēmijas tika runāts par piektās paaudzes tehnoloģiju jeb 5G ēras sākumu, ir skaidrs, ka ātrāk vai vēlāk 5G lietošana Latvijā kļūs par ikdienu.

Kopumā Covid-19 draudu ēnā pavadītie mēneši jau ir apliecinājuši, ka mūsu sabiedrībai ar digitālu risinājumu izmantošanu veicas labi, tomēr joprojām ir nepilnības, piemēram, e-komercijas uzņēmumi koncentrējas galvenokārt pilsētās, bez uzmanības atstājot mazapdzīvotās lauku teritorijas. 

Covid-19 krīzes laiks ir arī parādījis, ka mūsu valstī ir nozares, kurām izdevies saglabāt stabilitāti pat sarežģītos apstākļos, un te jāmin apstrādes rūpniecība un būvniecība. Līdz ar to ir skaidrs, ka šīs nozares spēlēs ievērojamu lomu ekonomikas atjaunošanā.  

Neapšaubāmi lielākais izaicinājums jau tagad saistās ar to jomu, kuru darbība pandēmijas laikā ir pilnībā vai daļēji apturēta, saglabāšanu un atveseļošanu. Tūrisms (plašākajā nozīmē), starptautiskie pasažieru pārvadājumi, dažādu pasākumu organizēšana un vēl citas jomas, kas saistītas ar cilvēku pārvietošanos un pulcēšanos, jau kopš marta vidus atrodas ārkārtīgi saspringtā situācijā, cenšoties pielāgoties mainīgiem ierobežojumiem un izdzīvot. Covid-19 riskiem mazinoties, ieguvējas būs tās valstis, kuras raitāk un prasmīgāk palīdzēs šīm jomām atveseļoties. Cerams, ka arī Latvija to pratīs un mūsu politiskā elite neiestrēgs birokrātiskā sīkumainībā un no realitātes atrautā tā dēvētajā vēlmju domāšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē