Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Būt par tiltu vai celt žogu?

Bieži par Latvijas ekonomiku tiek sacīts, ka tā ir maza un atvērta. Šādi mūsu valsts tautsaimniecību mēdz raksturot gan Māra Kučinska valdības ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, gan ekonomikas pētnieki un analītiķi.

Saprotams, ka vienalga, kā strādās nākamā valdība, Latvijas ekonomikas mērogi būtiski nepieaugs un mūsu valsti par vienu no pasaules lielākajām ekonomikām nedēvēs, taču mūsu tautsaimniecības atvērtība gan var kļūt vēl izteiktāka vai arī tieši pretēji.

Raugoties Eiropas Savienības (ES) mērogā, spilgts piemērs mazai un atvērtai ekonomikai ir Vidusjūras salu valsts Malta, kas gan neierindojas ES bagātāko dalībvalstu vidū, bet tomēr nav arī kļuvusi par simbolu ekonomiskajām problēmām kā divas citas ES dienvidu zemes Itālija un Grieķija. Maltā tautsaimniecības atvērtības nodrošinātie plusi ir stabila sociālekonomiskā situācija un visumā turīga, ja arī ne bagāta, sabiedrība – ir zems bezdarba līmenis, kas pērn, pēc statistiskas datiem, bija noslīdējis pat zem 4%, ir konkurētspējīgs atalgojums, vidējai bruto algai pārsniedzot 1500 eiro mēnesī, turklāt valstiskā mērogā ir vērojama ekonomikas izaugsme. Savukārt mīnuss ir aizdomu ēna, kas krīt pār Maltas finanšu sektoru saistībā ar diskutablas izcelsmes naudas apriti (ES mērogā plaši zināms ir tas, ka Eiropas Centrālā banka anulējusi Maltā esošās Pilatus bankas darbības licenci). Turklāt ekonomikas atvērtība Maltas uzņēmējdarbības vidē ir ienesusi no vietējām atšķirīgas biznesa tradīcijas un citādu darba kultūru, ar ko vienkārši jāprot sadzīvot.

Latvijā vēl nesen populārs bija apgalvojums, ka mūsu valsts ir tilts starp Rietumeiropu un Austrumeiropu un ka tieši šis faktors ir pamats, uz kura būvēt mūsu ekonomikas attīstību. Patlaban minētais apgalvojums ir zaudējis senāko popularitāti, jo esam jau sapratuši, ka "būšanai par tiltu" mēdz būt gan pozitīvas, gan negatīvas sekas un ka kontrolējošajiem dienestiem ir nepieciešams ieguldīt nopietnu, sistemātisku darbu, lai negatīvās sekas nebūtu lielākas par ieguvumiem.

Turklāt šobrīd Latvijā spēcīgākās bažas, kas saistītas ar ekonomikas atvērtību, neattiecas uz ārvalstu naudu finanšu sektorā vai uz apšaubāmas reputācijas ārvalstu investīcijām dažādās biznesa nozarēs, bet gan uz iespējamo darba tirgus plašāku atvēršanu viesstrādniekiem – sākot no mazkvalificētiem, vienkāršu darbu veicējiem līdz augsti izglītotiem speciālistiem.

Prognozējams, ka tieši temats par viesstrādnieku uzņemšanu vai neuzņemšanu tiks apspriests nākamās valdības ministru un uzņēmēju diskusijās.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
interesanti, kā viesstrādnieku uzņemšana var mazināt bezdarbu un veicināt konkurētspējīgu atalgojumu. Latviju ar Maltu salīdzināja.. davai vēl ar Luksemburgu salīdzini.
Irlielāmērāticams
I
ka no tilta ātri var kļūt par "patilti".
jautājums
j
Tilts ir pa vidu starp diviem krastiem, bet mēs esam vienā - Rietumu - krastā. Vai Magda grib, lai mēs kļūtu par salu vai kā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē