Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ietekme nostiprinās ārpus valdības

Pēdējā laika cīņa par iespēju vadīt dažādas biedrības, kas pārstāv uzņēmējdarbības vai kādu sporta veidu intereses, nu jau kļuvusi tik rafinēta, ka pārspļauj pagaidām vēl iesildīšanās stadijā esošo priekšvēlēšanu kampaņu. Kandidāti parādās avīžu pirmajās lappusēs un televīzijās ar ne mazāku intensitāti kā citugad premjera kandidāti.

Par ko notiek grūstīšanās? Un kādēļ ārpusvaldības organizācijām (gan pašmāju, gan starptautiskām) pēdējos gados ir tik liela ietekme uz politiskiem lēmumiem? Visu šo organizāciju ietekmes sviras un metodes, protams, nav pār vienu kārti metamas, tomēr intensitāte, ar kādu tās sev pievērsušas uzmanību, liek uz šo sfēru paskatīties tuvāk. Tā ir sagadījies, ka nesenā biznesa un politikas smagsvaru cīņa par valsts ietekmīgākās uzņēmēju organizācijas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadīšanu sakrita ar neveiksmīgo apvērsuma mēģinājumu Latvijas Basketbola savienībā un cīņu par Latvijas Futbola federācijas prezidenta amatu, kas noslēgsies šonedēļ.

Visas šīs organizācijas apsaimnieko milzīgus, miljonos mērāmus budžetus, kuru daļa tiek iztērēta mārketinga mērķiem, dodot platformu un autoritāti organizāciju vadībai un tai pietuvinātajiem, kas bieži ir politiski iekrāsoti. Sporta organizāciju finansējuma ceļi ir atsevišķu pētījumu vērta tēma, tā ceļš līdz politiskajiem veidojumiem jau ne reizi vien ir izgaismojies.

Cita lieta ir tādu organizāciju kā LTRK vai Ārvalstu investoru padomes (FICIL) sistemātiska ietekme uz valdības politiku, vai nu piespiežot iejaukties kādā jomā (spilgtāku piemēru kā FICIL neapmierinātība ar maksātnespējas jomas regulējumu grūti atrast), vai kalpojot kā tādām ārpus valdības domnīcām, kurās pēc būtības notiek politikas virzienu ģenerēšana. Politiķi, lai cik absurdi tas nebūtu, nevis kautrējas par šādu zināmā mērā savas nespējas apliecinājumu, bet retorikā bieži iepin lepošanos par lielisku sadarbību ar dažādām pašmāju un starptautiskām ārpusvaldības organizācijām.

Pirmkārt, politiķi ir sapratuši, ka atsaukties uz spiedienu no ārpuses un šausmīgām sekām, ja tam nepaklausīs, ir ērti. Kas savulaik lika "griezt pensijas"? Starptautiskais Valūtas fonds, ne jau Dombrovska valdības apzināts lēmums, izvērtējot budžeta tēriņu samazināšanas iespējas. Kas lika Zatlera Reformu partijai savulaik tā cīnīties par finansējuma piešķiršanu Pasaules Bankas pētījumam par ostām? Protams, vēlēšanās apzināt ostu problēmas un celt to konkurētspēju. Ne jau lai izdabātu sponsoriem vai iegūtu spiediena instrumentu un argumentus pret koalīcijas partneriem un iedabūtu lielo brīvostu valdēs savus cilvēkus (citiem vārdiem – pārdalītu saimniecisko ietekmi).

Kučinska valdībai nu ir savs "bubulis", ar ko palikt atmiņā vēsturē – ASV FinCEN spiediens, kas lika haotiski "reformēt", pieķeroties iepriekš nogulētajai čaulas kompāniju problēmai. Runa nav par provinciālu burkšķēšanu pretī starptautiskām rekomendācijām. Runa ir par tādas politikas realizēšanu, tādu saimniekošanu, lai aktīva rīcība, reformas un uzlabojumi nebūtu tikai reakcija uz pirksta pakratīšanu vai, teiksim atklāti, spiedienu no ārpuses, bet gan pašu apzināti izraudzīta politika.

Top komentāri

Maximilians
M
Lemberga lakstīgala iedziedājās. Pilnīgi nesaistīti pāris rindkopas no futbola federācijas uz to, ka nevajag klausīt ASV.
ne vārda par ZZS
n
Izskatās, ka Margēvičas kundze žurnālistikā pārstāv Aivara Lemberga intereses.
zvirbulēns
z
Žetons, trāpīts desmitniekā, un tas priecē! Šito vājprātu lielā mērā ieviesa Vienotība! būtu mana vara, es tos lobistus, kas aizslēpušies aiz sabiedriskajam organizācijām aizliegtu teju ar likumu, nemās uz velna paraušanu, un, ja šos pamatoti pasūta, tad kviec kā aizkautas cūkas. Ar valsts interesēm tur nav nekāda saistība!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē