Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ikstens: Jāizbeidz ņaudēšana par sliktu vēlēšanu sistēmu

Šīs vēlēšanas ir vēl viens spožs apliecinājums tam, ka vēlēšanu sistēma Latvijā dod ļoti plašas iespējas vēlētājiem paust savu attieksmi pret konkrētiem kandidātiem un izšķiroši ietekmēt Saeimas sastāvu un jāizbeidz vaidēšana un ņaudēšana par sliktu vēlēšanu sistēmu, intervijā Romānam Meļņikam komentējis politologs, Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens.

Fragments no intervijas:

Kā mēs redzam Solvitas Āboltiņas gadījumā, vēlētājiem bija iespēja aktīvi paust negatīvo attieksmi pret konkrētu kandidātu vai, piemēram, Artusa Kaimiņa gadījumā paust pozitīvu attieksmi. Vienlaikus man ir patiess kauns par Latgales vēlētājiem, kas balsoja par Vienotību un ar saviem plusiem pacēla uz pirmo vietu cilvēku, kurš ir pieķerts, maigi izsakoties, pievienotās vērtības nodokļa optimizēšanā, turklāt laikā, kad valstī bija ļoti smaga situācija un kad šīs pašas partijas premjerministrs centās diegt kopā budžetu, apcērtot dažādas attīstības programmas un atlaižot lielu daļu valsts sektorā strādājošo. Ka šādu cilvēku vēlētāji paceļ uz pirmo vietu - tas ir jautājums, par ko jārunā atkal un atkal. Es nezinu - varbūt Latgalē nodokļu nemaksāšana kļuvusi par tik normālu dzīves sastāvdaļu, ka par to neviens nesatraucas, bet, ja tas tā ir, tad vēl jo vairāk par to jādomā un ne mazāk kā par valsts drošību.

Vai Artusa Kaimiņa ievēlēšana vērtējama pozitīvāk?

Tieši tas pats. Jautājums - ko no politiķiem vēlas sagaidīt Reģionu apvienības balsotāji Rīgā. Ar kādu olekti viņi mēra politiķus? Vai tiešām šo vēlētāju priekšstatā labs politiķis ir tāds, kurš lamājas radioraidījumā, izņirgājas par citiem, pats nespējot uzturēt normālu diskusiju, nespējot pateikt pat kādus piecus sakarīgus teikumus?

Kāpēc tik zemu vēlētāju atbalstu guva Inguna Sudraba? Iepriekš socioloģija rādīja ko citu.

Sudrabas veidotās partijas neveiksmes pamatā ir strukturāla problēma. Šo partiju pārsvarā atbalsta mazāk turīgi cilvēki ar zemāku izglītības līmeni, kas kūtrāk piedalās vēlēšanās. Tad, kad sociologi pa telefonu vai atnākot mājās vaicā, par kuru partiju jūs balsotu, viņi atbild, ka par Ingunu Sudrabu, taču, kad faktiski jāizdara izvēle vēlēšanu iecirknī, viņi to neizdara. Paliek mājās. Es nedomāju, ka viņas neveiksmes pamatā liels nopelns būtu drošības situācijai, jo īstenībā No sirds Latvijai pārstāvju attieksme pret Krieviju, notikumiem Ukrainā vai Saskaņas izredzēm tikt valdībā kampaņas gaitā būtiski mainījās, ļoti tuvinoties Vienotības un ZZS nostājai. Un ar visu to No sirds Latvijai dabūja tik sliktu rezultātu. Tas man liek domāt, ka šis nav stāsts par to, ka Sudraba kaut kur ir vai nav lidojusi kaut kādā noteiktā lidmašīnā. Tas nozīmē, ka šādu rezultātu pamatā ir strukturāla problēma.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 6.oktobra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē