Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Līdz ar Covid-19 ierobežošanas plānu tikpat svarīgi ir definēt ilgtermiņa ekonomiskos risinājumus

Ir plāns pandēmijas ieilgšanas gadījumam?

Pēdējo pāris mēnešu laikā Covid-19 ir teju vienīgā galvenā tēma publiskajā telpā. Tas savā ziņā sāk nogurdināt gan ar informācijas viendabību, gan ikdienas pelēcību. Diemžēl ekspertu prognozes tuvākajai nākotnei, maigi sakot, nav visai iepriecinošas. Tam ir vairāki iemesli.

Viens no tiem ir fakts, ka laikmetā, kad jau kā ierastu ikdienas sastāvdaļu uztveram gan mākslīgo intelektu, gan lidojumus aizvien tālāk Visumā, pat visattīstītākās un bagātākās pasaules valstis ar milzīgiem finanšu, zinātnieku un citiem resursiem izrādījušās pilnīgi bezspēcīgas pēkšņi uzliesmojuša vīrusa priekšā, kas apdraud jebkuru cilvēku neatkarīgi no viņa sociālā, ekonomiskā un cita veida statusa. Un izskatās, ka arī ziņas par zinātnieku pirmajiem pozitīvajiem rezultātiem vakcīnas izstrādē varētu būt pārāk lielām cerībām apvītas, ņemot vērā, ka (cik vismaz var noprast) zinātnieki vien aptuveni nojauš vīrusa "struktūru", taču aizvien nav atraduši atbildi uz jautājumu – kā un vai vispār ir iespējams šā vīrusa izplatību apturēt un pilnībā to izolēt.

Savukārt nākamais būtiskais iemesls ir secinājums, ka tieši tikpat lielā mērā neviena valsts un tās vadītāji tā īsti neredz patiešām efektīvus veidus, kā apturēt pasaules ekonomikas gāšanos bedrē. Turklāt lielā mērā tā nav tikai valdību problēma – tādas pašas galvassāpes šobrīd moka jebkuru uzņēmēju. Turklāt jebkuru daudzmaz vērā ņemamu prognožu izdarīšanu pilnībā paralizē jau pieminētais vīruss, kas korekcijas ikdienas plānos rada teju katru dienu.

Trešais, manuprāt, tikpat būtisks iemesls – vismaz Latvijā – ir tas, ka patlaban teju visi resursi tiek veltīti mēģinājumiem vairāk vai mazāk veiksmīgi ierobežot vīrusa izplatību un tā radīto ekonomiskās aktivitātes kritumu īstermiņā un salīdzinoši maz tiek strādāts pie konkrētiem, precīzi izrēķinātiem plāniem, kā un ar kādiem instrumentiem maksimāli īsā laikā tiks veicināta ekonomikas un iedzīvotāju pirktspējas noturēšana ilgtermiņā. 

Tas, ka pašlaik ir samērā maz cilvēku, kuri faktiski ir teju bankrotējuši, vēl nenozīmē, ka ar to krīze arī beigsies. Patlaban tirgus ekonomikas rats darbojas pēc iepriekšējo labo laiku inerces, par degvielu izmantojot vismaz daļas cilvēku un uzņēmumu iekrājumus, kurus tie, visticamāk, sāk izmantot savu ikdienas vajadzību segšanai. Taču arī nesenās aptaujas ļāva noprast, ka lielai daļai sabiedrības uzkrājumu apjoms ļautu pašiem noturēties virs ūdens vidēji līdz pusgadam, līdz iestāsies brīdis, kad nāksies izvēlēties teju starp pārtikas iegādi un komunālo rēķinu samaksu.

To, ka valdībai vajadzētu mazāk gozēties sociālajos tīklos un preses konferencēs ar ikdienišķiem "jaunumiem", bet daudz intensīvāk meklēt kvalitatīvus risinājumus, ļauj noprast arī Veselības ministrijas galvenā infektologa Ugas Dumpja vakar parlamentāriešiem sacītais – vasarā varētu būt vērojama situācijas uzlabošanās, bet nākamā ziema, pēc lielas daļas zinātnieku paustā, varētu būt vēl grūtāka, tāpēc nepieciešami nevis īstermiņa, bet ilgtermiņa risinājumi Covid-19 ierobežošanai. Un, manuprāt, līdz ar Covid-19 ierobežošanas plānu tikpat svarīgi ir skaidri definēt ilgtermiņa ekonomiskos risinājumus. 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Ir plāns pandēmijas ieilgšanas gadījumam?". . . . . Varbūt jāsāk ar to, vai ir plāns Latvijai? ES esam, NATO esam, tālāk? 400.000 aizbrauca, kāda puse atgriezās, tālāk? Nodokļi lieli, OIKs dzīvāks par mūžam dzīvo Iļjiču, klerku skaits uz dvēseli lielākais visā ES. Valsts izdevumi pieaug, ieņēmumi krītas. Ko tālāk? Covids tikai skaidri un gaiši pierādīja, ka ar tūrismu, viesu namiem un pliku mākslu valsti neuzcelsi - vajag kaut ko ražot...
Pravietisnejaukais
P
Plāns? Vai jums ir plāns? Tā tiek jautāts cilvēkiem, kuri parasti neko nezina tālāk par šovakaru. Vai tad lielākā šī mirkļa problēma nav tieši tas, ka visi PLĀNI ir sabrukukuši , kā kāršu namiņi? Ko nu? Stādam atkal jaunus plānus?
Vēl jau var paspēlēt durakus
V
un izrādīt savu svarīgumu līdz ekonomika pilnībā nosēžas uz grunts. Kad vairs nebūs ko ēst un sāksies nekontrolēta laupīšana, tad arī varētu sākt domāt par to bezjēdzīgo ierobežojumu atcelšanu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē