Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izlabot iepriekš pieļautās kļūdas

Koronavīrusa izraisītā Covid-19 pandēmija ir ievērojami paātrinājusi daudzu līdzšinējo dogmu un postulātu pārvērtēšanu, tas nozīmē – pasaule pēc pandēmijas pārvarēšanas vairāk nekad nebūs tāda pati kā līdz Covid-19. Vienlaikus šāda pārvērtēšana nozīmē gan perspektīvas, gan arī ievērojamus riskus.

Dominējošā ultraliberālā ideoloģija arī bez pandēmijas vismaz pēdējās desmitgades garumā slīga aizvien dziļākā krīzē, raisot pieaugošu skaitu pretrunu. No pretrunām starp unificētas globalizācijas piekritējiem un nacionālajām valstīm līdz acīmredzamajam faktam, ka izslavētā brīvā tirgus roka reālajā dzīvē nedarbojas sociāli nozīmīgās jomās un daudzos gadījumos rada vairāk problēmu nekā ieguvumu.

Kritiskās situācijas šīs un citas tendences pašsaprotami saasinās, jo no bieži abstraktām definīcijām kļūst par konkrētu un tiešu apdraudējumu jau lielam skaitam cilvēku personiski.

Attiecīgi pieprasīta kļūst vispārējās drošības sajūta un izlēmīga savu līderu rīcība, bet tās ir lietas, kuras ultraliberālās paradigmas ietvaros nodrošināt ir grūti, ja ne neiespējami.

Uzskatāms piemērs ir to valstu, kur dominē nostāja, ka medicīna ir maksas pakalpojums, vispārējā negatavība pandēmijai, kamēr valstīs (neatkarīgi no politiskās sistēmas), kur veselības aprūpe ir daļa no visai sabiedrībai garantētajiem sociālajiem labumiem, cīņa ar pandēmiju ir daudzkārt efektīvāka. Tajā pašā laikā, ja raugās no dominējošo dogmu viedokļa, valdībām par veselības aprūpi būtu jāsatraucas tikai absolūtā minimuma robežās vai vismaz tikai tik lielā mērā, cik tas ir ekonomiski pamatoti.

Līdzīgi nostāja pastāv arī attiecībā uz veselu plejādi sociāli nozīmīgu jomu, kur valdošās ideoloģijas ietvaros līdz šim tika vairāk vai mazāk uzstājīgi prasīts, lai tās tiktu liberalizētas, pat ja ir skaidrs, ka liberalizācija (lasiet – komercializācija) pasliktinās kopējo stāvokli. Savukārt tā sabiedrības daļa, kurai pret šādu pavērsienu bija pamatoti iebildumi, ar vieglu roku tika ieskaitīta populistos, komunistos, autoritārisma piekritējos un kur tikai ne vēl.

Visa iespējamā un pat neiespējamā reducēšana līdz izdevīgumam un ekonomikai kopumā ir radījusi tādu krīžu un problēmu daudzumu, ka, ja arī ne visai, tad vairākumam sabiedrības ir skaidrs, ka dzīvot pa vecam vairāk nav iespējams, ir nepieciešamas radikālas pārmaiņas. Savā ziņā situāciju, tikai jau globālā mērogā, var salīdzināt ar laika posmu neilgi pirms PSRS sabrukuma – sistēma it kā turpina funkcionēt, taču vairākums, ieskaitot arī funkcionārus, gaida tās sabrukumu vai vismaz cer uz to.

Vienlaikus izmaiņas var izrādīties gan kontrolētas, pakāpeniski likvidējot dažādas radikālas pārmērības un atsakoties no ideoloģiskām galējībām, gan nekontrolējamas.

Globālā ekonomiskā krīze šobrīd atrodas tikai pašā sākuma stadijā, joprojām nav skaidrības arī par to, kā attīstīsies situācija ar Covid-19, tas viss kopā rada sprādzienbīstamu sajaukumu. Un rezultātā ir grūti pateikt, kā pašreiz ir vairāk – perspektīvu vai risku.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Tā nebija nekāda kļūda - 400000 Latvijas iedzīvotāju, kuri tika 8zdzīti svešumā, strādājot ārpus Latvijas nodokļos ES samaksāja stipri vairāk, nekā Latvija saņēma maksājumos no ES. Agrāk to sauca par verdzību.
Dostojevskis
D
"nostāja, ka medicīna ir maksas pakalpojums" patiesībā ir bez vainas, bet visu sabojā tas, ka ne katram drīkst dot rokā naudu. Vulgārs piemērs - iedodiet bomzim rokās tūkstoš eiriķu... medicīna būs pats pēdējais, ko viņš pirks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē