Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Domājams, ka līdz ar augsto kredītreitingu ieguvēji būs arī iedzīvotāji

Izsludinot ierobežojumus, var iegūt arī finansiāli

Adekvāta valdības pieeja cīņai ar koronavīrusa potenciālo izplatību varētu dot augļus arī valsts un iedzīvotāju maciņiem. Tieši uz efektīvu valdības rīcību pandēmijas ierobežošanā norāda Starptautiskā kredītreitingu aģentūra S&P Global Ratings jeb S&P, apstiprinot mūsu valsts kredītreitingu A+ līmenī.

Tas, ka Latvija atrodas tā dēvētajā A grupā, norāda uz visnotaļ maziem finanšu riskiem, ko investors var piedzīvot tad, ja aizdod mūsu valstij naudu. Tādējādi no šāda viedokļa mūsu valsts zināmā mērā sevi var pieskaitīt starptautiskajai finanšu elitei, neskatoties uz skandāliem ar nerezidentu līdzekļiem komercbankās un visai šaubīgu politisko eliti gan diskusijās ar iedzīvotājiem un nevalstiskajām organizācijām lēmumu pieņemšanas procesā, gan arī pašas pieņemto likumu pildīšanu. Ja raugāmies šādā kontekstā, tad S&P verdikts attiecībā uz mūsu valsts finansiālās kapacitātes novērtējumu būtu uzskatāms kā ideāls. Principā tas nozīmē, ka mūsu valsts varēs aizņemties naudu finanšu tirgos ar gandrīz neesošiem procentu uzcenojumiem vai pat uz negatīvām procentu likmēm, kas praksē nozīmē, ka aizlienēts tiek vairāk nekā atdots. Vidēja termiņa aizņemšanās, atdodot mazāk nekā aizņemoties, Latvijā ilgst jau apmēram gadu, kopš pērn vasaras beigās valdībai ar negatīvu likmi izdevās tirgū pārdot obligācijas ar piecu gadu dzēšanas termiņu. Tas galvenokārt bija iespējams, pateicoties Eiropas Centrālās bankas ekonomikas (ECB) stimulēšanas pasākumiem, kuru ietvaros Centrālā banka uzpērk dalībvalstu parāda vērtspapīrus, tādējādi mazinot kopējās aizdevuma likmes. Šie ECB pasākumi kombinācijā ar augstu kredītreitingu ir ļoti svarīgi brīdī, kad ir augsts valsts budžeta deficīts un pieaugošs valdības parāds pret valsts ekonomikas apjomu (pēdējais gan aizvien ir samērā mazs, un tāds tiek plānots pat uz finanšu disciplīnā izdaudzinātās Vācijas fona), kas ļauj valdībai vieglāk tikt pie līdzekļiem, lai stimulētu mūsu valsts tautsaimniecību un mazināt koronavīrusa sekas. Ja augsto kredītreitingu izdosies saglabāt, tad tas valsts finanses pozitīvi iespaidos arī nākamajos gados, kad būs jāsāk atmaksāt aizdevumus, kas ņemti, lai nepieļautu vispārēju ekonomisko lejupslīdi koronavīrusa ietekmē. Arī S&P kredītreitinga stabilais nākotnes vērtējums paredz, ka Latvijas ekonomika nākamajos dažos gados spēs atveseļoties pēc pandēmijas šogad izraisītās īslaicīgās recesijas. Aģentūras eksperti paredz, ka šogad Latvija piedzīvos ekonomisko kritumu par 7%, taču vietējie eksperti lēš, ka kritums varētu būt mazāks par 5%. Vienlaikus līdzekļu pragmatiska izmantošana Latvijas ekonomikai varētu ļaut nostiprināties uz citu valstu fona, kuras Covid-19 krīze skārusi plašāk.

Domājams, ka līdz ar augsto kredītreitingu ieguvēji būs arī iedzīvotāji. Piemēram, gadījumā, ja krīzes laikā maksātspēja nav kritusies, banku kredītprocentu likmēm nevajadzētu pieaugt, kas droši vien būtu noticis kredītreitinga samazināšanas gadījumā. Tiesa, būs arī zaudētāji. Tā kā finansiālais pamats saglabājas relatīvi drošs un procentu likmes ir zemas gan Latvijā, gan arī eirozonā kopumā, tad faktiski nav cerību, ka tuvākajā laikā varētu pieaugt atdeve no banku termiņnoguldījumiem. Drīzāk var notikt pretējais, proti, aizvien vairāk būtu jārēķinās ar to, ka noguldījumiem varētu tikt ieviestas negatīvās likmes, tāpat kā tas ir noticis daudz kur Rietumeiropā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē