Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ja ir pieprasījums, piedāvājumu sapakos

Jaunajiem, lecīgajiem jau sen ir iepaticies pantiņš, ka vēlēšanu dienā vecvecākiem būtu jāatņem pases, lai šie nenobalsotu par "vecajām partijām", un tad nu gan tie jaunie ieviestu pārmaiņas. Ja jūnija reitingu tendences saglabāsies līdz rudenim, var izteikt minējumu, ka to rezultātu šoreiz tiešām varētu ietekmēt jauni cilvēki, kuri ir pietiekami patriotiski, lai aizietu nobalsot par pārmaiņām, kuras tiem kāds sola.

Jaunie niknie, kurus vairāk vada vilšanās, varētu nekritiski skatīties Artusa Kaimiņa un Alda Gobzema virzienā, savukārt izglītotie un ambiciozie, kurus uzrunā tēmas, kas, atklāti sakot, diez vai ietekmē viņu reālo ikdienu, šādu "progresīvu" dienaskārtību noteikti var nolasīt no LA/Par reklāmām. Savukārt vecās varas partijas vai nu nenovērtē pārmaiņu tēmas potenciālu, vai gluži vienkārši baidās tuvoties skudru pūznim, kuram tām nav ko piedāvāt.

Partiju "jauneklīgums" tiek mērīts gan pēc to politiķu spējas demonstrēt visus liberālam burziņam piestāvošos atribūtus, sākot no komunikācijas līdz dienaskārtībai. Ja tu atrodi pacietību un laiku nepagurstoši diskutēt ar saviem sociālo tīklu sekotājiem un esi pietiekami drosmīgs, lai nesarkstot kāptu uz Lampas skatuves, lai klāstītu savus demokrātiskos uzskatus un riebumu pret korupciju, tev jau ir lielas izredzes tikt pieņemtam liberāli progresīvā elektorāta burziņā. Piepildi to visu ar "saturu", pozicionējoties tādās tēmās kā geju tiesības un dzimumu vienlīdzība, kas, objektīvi spriežot, varbūt nav tās izšķirošākās plašam elektorātam, bet tradicionāli kalpo kā atskaites punkts politisko uzskatu progresīvismam, un tu jau tiksi dēvēts par jaunu politisko spēku ar reālu piedāvājumu.

Citiem vārdiem runājot, šodien tik daudz piesauktajai sabiedrības zemajai medijpratībai jeb neprasmei analizēt informāciju un kritiski izvērtēt mediju vēstījumu, ir dvīņumāsa – zema politpratība jeb nespēja analizēt informāciju par partijām, politiķiem, to sponsoriem un kontaktiem, kur nu vēl kritiski izvērtēt politiķu vēstījumu. Tādā garā turpinot, jauno progresīvo vēlēšanu pienesums var izrādīties apsmieto vecvecāku balsojuma spoguļattēls, tikai modernākā rāmī.

Ar jaunajiem šeit jāsaprot ne tikai divdesmitgadnieki, kuri vai nu ir pietiekami labi izglītoti un ambiciozi, lai vēlētos dzīvot sakārtotākā valstī, vai arī pietiekami nikni, lai vēlētos nomainīt to veco politiķu paaudzi, kuri, viņuprāt, nav pratuši vai vēlējušies izveidot godīgāku labklājības valsti. Tikpat labi tie var būt jauni vecāki uz 30 un 40 gadu sliekšņa, kurus neapmierina pašreizējā izglītības sistēma viņu bērniem, veselības aprūpe viņu vecākiem vai uzņēmējdarbības vide personiskās labklājības celšanai.

Ar to es vēlos teikt, ka vēlme pēc pārmaiņām ir objektīva un to nevar uztvert tikai kā savtīgu politikas "jaunpienācēju" mākslīgi uzpūstu priekšvēlēšanu lozungu, kas manipulē ar elektorātu. Ja vecās varas partijas tā uzskata (un tās tiešām tā uzskata, spriežot gan pēc reakcijas uz kritiku, gan uzkrītošās ignorances pret pieprasījumu pēc pārmaiņām), tā ir, maigi sakot, kļūda, paļaušanās uz pašu piebarotu polittehnologu medus dziesmām par reformu veiksmi un vispārēju vilinošu stabilitāti, kas kaut kur aiz stūra ja ne šodien, tad rīt jau sola plašu labklājību.

Top komentāri

Horošijs
H
Latvija bez korupcijas - kā Jūrmala bez jūras.
Engeļkerts Kamparbērns
E
Latvija bez Lemberga kā jūra bez siļķu ķēniņa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē