Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Politiķu un ierēdņu domāšana atkal nav aizsniegusies tālāk par Rīgas centru

Koncertzāle kungiem vai visai sabiedrībai?

​Kārtējo savdabīgo pārsteigumu sagādājusi pašreizējā koalīcija, paziņojot par akustiskās koncertzāles būvniecības ieceri pašreizējā Pasaules tirdzniecības centra (PTC) vietā. Tas, ka koncertzāle noteikti vajadzīga, ir pilnīgi neapstrīdama patiesība, tomēr ir sajūta, ka politiķi jau ierasti pašos pirmsākumos ar nepārdomātiem lēmumiem, slengā runājot, grib sačakarēt labu ideju.

Diemžēl īsti nepārliecina arī valdības pārstāvju piesauktie "argumenti", ka PTC ēka simbolizē komunismu, proti, okupācijas laiku. Pieturoties šai loģikai, varētu atgādināt, ka Rīgā ir virkne citu ēku, kas simbolizē ne tikai komunismu, bet atgādina par daudz traģiskākām lappusēm Latvijas vēsturē. Protams, ja gribam nojaukt ēku, jaucam nost, un miers! Un tajā vietā paplašinām parku. Jo beigu beigās – vai kāds ir tā nopietni padomājis, vai un cik daudz parkā augošo koku aizies nebūtībā, ceļot koncertzāli?

Taču runa nav pat par sliktajiem simboliem. Te vairāk ir jautājums – kam īsti šī valdība ir iecerējusi uzbūvēt koncertzāli, vai nelielai, "īpašai kungu kastai", vai tomēr visai sabiedrībai? Šķiet, ka koncertzālei izvēlētā vieta nu nav gluži labākais risinājums šādam projektam no daudziem aspektiem, tostarp transporta plūsmas plānošanas. Tieši tāpat kā AB dambis, Andrejsala un tamlīdzīgi iepriekš politiķu vidē apspriestie objekti.

Piekrītu, ka nav katram jābrauc uz koncertu ar savu auto, turklāt tajā apkaimē ir arī salīdzinoši laba sabiedriskā transporta infrastruktūra. Taču šķiet, ka daudzi valdībā ir tīši vai netīši aizmirsuši par reģionos dzīvojošajiem cilvēkiem (kuri, starp citu, arī maksā nodokļus un tādējādi finansēs koncertzāles būvniecību). Un varbūt premjeram Krišjānim Kariņam var piedot nezināšanu par atsevišķiem Latvijas vēsturiskajiem aspektiem, taču tiem, kuri šeit dzimuši un dzīvo visu mūžu, vajadzētu tomēr atcerēties, kā okupācijas laikā cilvēki no reģioniem brauca uz Rīgu baudīt kultūru. Vismaz es aizvien atceros – bērnībā ar vecākiem, apmeklējot kultūras pasākumus, ik reizi redzēju, kā uz pasākumu ierodas cilvēki no laukiem – pilniem autobusiem, "mikriņiem" vai privātiem auto (kuram nu bija palaimējies pie tāda tikt). 

Šķiet, par šo transporta kustības niansi pasākumu laikā nevienā ministriju kabinetā vispār nav domāts. Un ir sajūta, ka, izvēloties potenciālo koncertzāles vietu, jau atkal politiķu un ierēdņu domāšana nav aizsniegusies tālāk par Rīgas centru. Jau pērn, kad tika aktualizēta koncertzāles būvniecības iecere, pietiekami daudz tika uzsvērts, ka šādu ēku vajadzētu būvēt kādā no apkaimēm ārpus centra. Rīgā ir pietiekami daudz vietu, kur koncertzāles ideju varētu realizēt gan vēriena, gan arhitektūras, gan apkārtējās vides kopsakarībās, tostarp arī izveidojot loģisku, visai Latvijas sabiedrībai ērtu piekļūšanu koncertzālei.

Lai arī cik slikta vēsturiskā aura piemistu PTC ēkai, tomēr, no vizuālā aspekta raugoties, šī būve ir krietnu pakāpi labākā stāvoklī nekā daudzi citi Rīgas pašvaldībai un valstij piederošie īpašumi galvaspilsētā, bet vienlaikus PTC atrašanās vieta šādam mērķim tomēr ir daudz mazāk piemērota nekā daudzas degradētās teritorijas un ēkas citās Rīgas apkaimēs. 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Bijušais komunistu kantoris varētu būt labi piemērots VDD , par kura jaunbūvi atskan skaļa kliegšana... .
Irlielāmērāticams
I
ka Rīgas centrā (nosacīti) ir tikai viena reāla vieta koncertzālei - laukumā, kuru aizņēmis uzvaras piemineklis. Kuru "simbolu" būtu labāk nojaukt?
nojaukt ēku ir stulbi!
n
Vai tad tiešām Rīgā vairs nav piemērotas vietas? Vai viss jau izprihvatizēts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē