Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Krievijas naratīvs Latvijas sabiedriskajos medijos?

Tēma par sabiedrisko mediju darba kvalitāti ir samilzusi, komplicēta, un tās samešana vienā katlā, paužot pielādētus vispārinājumus, būtu labākais pakalpojums tiem, kuri vēlas nokaut iespējamo sabiedrisko diskusiju par šī snieguma problēmām un uzlabošanu, vēl pirms tā ir sākusies

Tādēļ šoreiz tikai par to, ko tad intervijā sabiedriskās televīzijas raidījumam Točki nad i 29. martā teica Latvijā dzīvojošais Krievijas izcelsmes žurnālists Leonīds Ragozins un cik pamatoti ir aizsardzības ministra Arta Pabrika (A/P) pārmetumi Ragozinam un caur to arī sabiedrisko mediju satura veidotājiem.

Noklausoties stundu garo interviju, kur Ragozinam patiesībā bija atvēlēta labi ja trešā daļa ētera, gribētos izcelt divus pārmetumus, kas tiešām attiecas uz Krievijas naratīva virzīšanu. Tiesa, runa te nepārprotami ir par naratīva maigo versiju, jo visi obligātie pareizie naratīvi, kā Krievijas karaspēks "noslaucīja no zemes Mariupoli", "prokrieviskie separātisti", "Krievijas oficiālajiem paziņojumiem nedrīkst ticēt nekad un nekādos apstākļos, tā ir melu mašīna", no Ragozina puses arī tika atskaņoti.

Aprobežošos ar diviem galvenajiem pārmetumiem sabiedriskās televīzijas intervijai ar Ragozinu. Pirmais, viņam bez iebildēm un kompetenta konteksta iedošanas tika ļauts lietot apzīmējumu "ukrainskaja gruppirovka" jeb "ukraiņu grupējums", runājot par Ukrainas spēkiem. "Ukrainskaja gruppirovka" ir Krievijas propagandā pieņemts apzīmējums Azov vienībai, kura šobrīd līdz nāvei ir nolēmusi aizstāvēt genocīdam pakļauto Mariupoli. Ierakstiet šo vārdu salikumu meklētājā, un pirmais, ko iegūsiet, būs Krievijas ģenerālštāba preses brīfingi, kas ik dienas apdullina tautu ar propagandu par amerikāņu trenētiem putniem bioteroristiem Ukrainā, vai "ziņas" par "ukraiņu neonacistu grupējuma sagūstīšanu".

Termins "grupējums", lai gan tiek bieži lietots militārā kontekstā, nepārprotami satur negatīvu konotāciju, īpaši attiecībā uz Ukrainas spēkiem. Jā, tas dažkārt manāms pat ukraiņu resursos, bet izmantot to kā argumentu būtu tas pats, kā kad latviešu urrāpatrioti ietiepīgi sāk meldiņu "kopš kura laika vārds "žīds" ir aizvainojošs, ja Rūdolfa Blaumaņa lugās "žīdus" visi mīlēja un tikai nedaudz paķircināja?".

Otrs pārmetums ir par Krievijai izdevīga naratīva virzīšanu, atkal bez raidījuma vadītāja iebildēm, bet pat viņam piebalsojot, kad tika stāstīts, cik izdevīgi Ukrainai būtu, ja "šī kara rezultātā" notiktu tās finlandizācija. Varbūt Ukrainai pat izdošoties kļūt par "Krievijas vārtiem uz Rietumiem". Ragozina "analīze" par finlandizāciju kā Somijas "racionālu izvēli" pēc pretošanās padomju okupācijai Ziemas karā, nevis par izvēli ar pie deniņiem pieliktu krievu revolveri īpaši lec ārā šī brīža situācijā, kad Ukraina izmisīgi pretojas Krievijas okupācijai.

Pieļauju, ja Pabriks vai viņa birojs šo interviju būtu pilnībā noskatījies un izanalizējis, kas acīmredzot nav izdarīts, vēstulē būtu mazāk patosa, vairāk pamatotu un jau daudz smagāku pārmetumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē