Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lai būtu uzņēmēju paaudze

Latvijā daudz tiek runāts par nepieciešamību uzlabot skolā apgūstamo mācību saturu un pilnveidot mācību metodes. Kopumā izglītības jomā figurē daudz savstarpēju pārmetumu, un pa vidu visām pieaugušo domstarpībām ir skolēni, no kuriem tiek gaidīts, ka nākotnē viņi būs tie, kuri ar savu darbu ne tikai nodrošinās labklājību paši sev, bet arī padarīs mūsu valsti turīgāku. Taču nereti tiek piemirsts, ka vajadzētu diskutēt arī par to, vai izglītības sistēma gatavo darba ņēmējus vai ir vērsta uz darba devēju, t. i., uzņēmēju, sagatavošanu

SEB bankas un aģentūras Norstat veiktā aptauja rāda, ka galvenie šķēršļi, kas patlaban Latvijas iedzīvotājiem traucē sākt savu biznesu, ir starta kapitāla trūkums (to norādījuši 59% respondentu), neziņa par nākotni (35%), pārliecības trūkums (24%), kā arī bailes no neveiksmes (20%).

Protams, izglītības sistēma nevar nodrošināt starta kapitālu, un ir skaidrs, ka mūsu valstī, kas, pēc dažādiem statistikas datiem, ir viena no trūcīgākajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, maz ir tādu cilvēku, kuriem finansiālā situācija ļauj jaunībā nodibināt milzīgu uzņēmumu. Ļoti daudziem savs bizness ir jāsāk ar niecīgu darbinieku skaitu vai pat vispār bez darbiniekiem un ar mazu apgrozījumu. Savukārt drošība par nākotni ir saistīta ar globālajiem, ģeopolitiskajiem un ekonomiskajiem procesiem, nevis ar skolas mācību saturu. Taču apgūtās zināšanas var mazināt tādu biznesa veidošanai traucējošu faktoru kā pārliecības trūkums un bailes no neveiksmes ietekmi.

Daudzkārt ir dzirdēts, ka Latvijas tautsaimniecībā nepieciešami uzņēmumi, kas orientēti uz augstas pievienotās vērtības produkcijas ražošanu un darbību starptautiskā mērogā, un ka ir vajadzīgi cilvēki, kas spētu šādus uzņēmumus izveidot. Raugoties no mūsu sabiedrības interešu viedokļa, būtu svarīgi, lai tādi cilvēki, kuri spēj šādus uzņēmumus radīt, būtu dzimuši, auguši un skolā gājuši tepat, Latvijā. Protams, nākamo Latvijas uzņēmēju izaudzināšanu nevar uzvelt tikai uz skolas pleciem, sava atbildības daļa ir gan katra skolēna ģimenei, gan sabiedrībai kopumā, it īpaši tolerantai sabiedrības attieksmei pret tiem cilvēkiem, kuri pirmajā biznesa veidošanas mēģinājumā piedzīvo neveiksmi.

Svarīgi, protams, ir arī tas, lai Latvijā normatīvais regulējums būtu tāds, kas nenosmacētu biznesa vides jaunpienācējus ar birokrātiskām prasībām. Jāpiebilst, ka minētajā aptaujā respondenti biznesa veidošanas šķēršļu vidū minējuši arī pārāk lielu administratīvo slogu, kas ietver birokrātiju un sarežģītu nodokļu sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē