Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lai daži nebūtu atstumti

Pandēmijas laika ekonomika – šāds jēdziens pamanāms aizvien biežāk. Tiek prognozēts, ka tuvākajā laikā neatjaunosies tāda ekonomiskā situācija un tāda ikdienas dzīve, kāda tā bija līdz šim pavasarim, kad par globāla mēroga risku kļuva Covid-19. Turklāt pandēmijas laika ekonomika nes līdzi to, ka mainās dažādu nozaru loma tautsaimniecībā.

Tā nozare, kuras ietekme pandēmijas laika ekonomikā pieaug, nenoliedzami ir informācijas tehnoloģiju (IT) joma. Jau tagad kļuvis skaidrs, ka, lai veiksmīgi darbotos pandēmijas apstākļos, ir nepieciešams pēc iespējas kvalitatīvāks internets, kā arī mūsdienīgas tehnoloģijas un iemaņas ar tām strādāt. Ir arī saprotams, ka tas virziens, kurā pandēmijas laikā vērts investēt gan laiku, gan naudu, ir saistīts tieši ar e-risinājumiem, turklāt investēt ir vērts gan tehnoloģijās, gan arī to lietošanas prasmju uzlabošanā. Tas attiecas ne tikai uz uzņēmumiem un ne tikai uz valsts vai pašvaldības iestādēm, bet arī uz katru konkrēto cilvēku. Turklāt te nav runa tikai par skolēniem un attālināto mācīšanos, bet par visām vecuma grupām.

Protams, gadās sastapt cilvēkus, kuru nostāja ir ''Internetam nē! Modernajām tehnoloģijām nē!'', taču pandēmijas radītā realitāte ir tāda, ka valstij vajadzētu sekmēt visu to iedzīvotāju iekļaušanos e-vides apritē, kuriem nav tādu objektīvi nepārvaramu šķēršļu, kādus var radīt, piemēram, nenovēršamas veselības problēmas.

(Iepriekš – pirms Covid-19 krīzes – īstenotās, jūsmīgām frāzēm piesātinātās sabiedrisko attiecību kampaņas bija nevajadzīgas tiem cilvēkiem, kuri jau ir prasmīgi interneta un IT lietotāji, un, visticamāk, maz ko palīdzēja tiem iedzīvotājiem, kurus no e-vides attur iemaņu vai iespēju trūkums vai arī aizspriedumi.) 

Ir gan jānorāda, ka dati, ko apkopojusi Centrālā statistikas pārvalde, nav slikti – pagājušajā gadā internets bija pieejams 85,4% Latvijas mājsaimniecību un internetu regulāri lietoja 83,7% aptaujāto sociālekonomiski aktīvā vecumposma (no 16 līdz krietni pāri 70 gadiem) iedzīvotāju. Statistikas dati arī ļauj secināt, ka internets ir gandrīz visos uzņēmumos. 

Nenoliedzami mēs visi ceram, ka Covid-19 otrā viļņa nebūs un ka nenāksies ievērot vēl stingrākus distancēšanās pasākumus par tiem, kādi bija ieviesti pavasarī, taču apsolīt to, ka otrā viļņa tiešām nebūs, nevar neviens eksperts, tāpēc valsts mērogā ir jāsekmē IT risinājumu pieejamība un e-iemaņu pilnveide, lai nebūtu traģisku gadījumu saistībā ar to, ka cilvēku dzīves kvalitāte pasliktinās ne jau Covid-19 rezultātā, bet tāpēc, ka viņi palikuši ārpus virtuālās realitātes.

Top komentāri

TimotijsMakveins
T
Ja man uzspieda boļševismu, es "atturējos" no boļševisma, ja man uzspieda modi es "atturējos no modes " , ja man uzspiedīs internetu, es "atturēšos arī no tā"! Visu, ko jūs man uzspiedīsies ar savām debilajām reklāmām, boļševistiskajiem lozungiem un pūļa aurošanu... esiet droši - es noraidīšu pat neiepazinies ar saturu! Ja vēlaties, digitalizējiet savus klozetpodus! Es paskatīšos, kā jūs caurejas brīdī tos apdeitosiet !!!
Krējums Saldais
K
Magda, bez ieļaunojuma, bet vai Jūs pati sapratāk, ko sarakstījāt? Mērķis, problēmas, risinājums?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē